Co očekávat od porodu a dá se na něj připravit? Rady porodní asistentky

1. Těhotné ženy. Během dýchání vylučujeme oxid uhličitý, plyn, který komáři tolik zbožňují.  Během těhotenství se jeho podíl zvyšuje, což je důvod, proč tento hmyz s oblibou sedá na nastávající matky. Patříte-li k nim a chystáte-li se vycestovat, buďte zvlášť opatrné. Komáři jsou přenašeči viru zika, který představuje hrozbu pro vaše dítě.
Zdroj: Mypregnanthealth.com

Čekáte miminko a bojíte se porodu? Nevíte, co od něj očekávat? Následující rady porodní asistentky Lenky vám alespoň trochu pomohou se na celý proces i příchod miminka lépe připravit. Poradíme vám také, čemu se raději vyhnout.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 15. 02. 2020 08:00

Řadu informací o těhotenství i samotném porodu načerpáte z knih a odborných příruček. Kromě toho vám ale jistě dobře poradí i zkušenější kamarádka, jejíž rady z praxe pro vás budou neocenitelné. Obecně tak platí pravidlo, že čím více odpovědí na své otázky získáte, tím budete klidnější. To vám pak pomůže více naslouchat sobě samotným. „Nastávající maminky by měly navštěvovat předporodní kurzy, číst odbornou literaturu, cvičit, ale hlavně naslouchat svým mateřským instinktům,“ říká pro Lifee.cz porodní asistentka Lenka K.

Pamatujte na pravidlo: Méně strachu, více radosti

Podle porodní asistentky Lenky se přemíra úzkosti týká většiny nastávajících maminek. „Největším problémem je to, že nastávající matky dávají strachu větší váhu než radosti z nenarozeného potomka,“ vysvětluje Lenka K. a dodává, že právě strach může rodičkám vše zbytečně ztěžovat. Zkuste se proto soustředit na příchod miminka a představujte si hezké věci, které budou následovat. Všechny negativní myšlenky pokud možno zahoďte.  Nezapomínejte ani na sílu myšlenek a přání. Uvidíte, že vám to pomůže.

Připravte se na přirozené změny

Pro větší psychickou pohodu, je dobré si předem zjistit, jaké změny vás v těhotenství čekají. Řada těhotenských projevů je totiž zcela normální a přirozená. „Většiny těhotných žen se týkají různé tělesné změny, jako je přibývání na váze, proporcionální ukládání tuku, zvětšení prsou, padání vlasů, třepení nehtů, změna rodidel, ale toto vše se po šestinedělí upraví do normálu,“ vysvětluje porodní asistentka Lenka K.

Myslete na to, že každý porod je trochu jiný!

Mějte na paměti, že každý porod má trochu jiný průběh. Je proto zbytečné rozčilovat se, pokud váš porod neprobíhá stejně hladce jako porod vaší kamarádky.  Obecně je ale možné ho rozdělit do třech fází. „V první době porodní se připravuje děložní čípek na porod, postupně se otevírá na 10 cm, a pokud takzvaně zajde porodnická branka, začíná druhá doba porodní a žena může začít tlačit. Když žena porodí, začíná třetí doba porodní, při které se porodí také placenta. Potom se zkontroluje porodní poranění a žena zůstává dvě hodiny na porodním sále. Porodní asistentka jí kontroluje krevní tlak a krvácení a teprve pak je možné maminku přesunout na oddělení šestinedělí,“ popisuje průběh přirozeného porodu porodní asistentka Lenka K.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články