Největší záludnosti péče o dětské mléčné zoubky. Radí zubní instrumentářka Sklenářová

Největší záludnosti péče o dětské mléčné zoubky. Radí zubní instrumentářka Sklenářová
Zdroj: Pixabay.com

Možná si říkáte, že dokud mají vaše děti první, takzvané mléčné zoubky, k zubaři chodit nemusí. To ale není pravda. Stejně tak se někteří rodiče mylně domnívají, že když dětem mléčné zoubky vypadají, není nutné vyvíjet ani příliš velkou snahu o jejich péči. Je na čase tyto nepravdivé mýty vyvrátit jednou pro vždy. Proč je péče o první zuby nezbytná a od kdy mají děti chodit k zubaři?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 03. 2020 09:00

I v případě docházení dětí na zubní prohlídky platí známé rčení - čím dříve tím lépe. Návštěvu zubaře tak můžete uskutečnit hned, jak se vašemu dítěti vyklube první zub. Nejen, že ho tím navyknete na návštěvu zubní ordinace, ale naučíte ho také včas správné péči o zuby, včetně zubní hygieny. Právě ta je nezbytná pro prevenci tvorby zubních kazů.

Pravidelné kontroly zbaví děti strachu

„Děti by měly od malička pravidelně chodit na stomatologické prohlídky. Nezáleží na tom, zda mají pouze jeden zoubek či pět. Umožní jim to si už od mala zvyknout na pravidelné preventivní prohlídky. Díky tomu se pak tolik nebojí případného vrtání zubu či jiných zákroků,“ říká zdravotní sestra a zubní instrumentářka Bc. Pavlína Sklenářová.

K zubaři každého půl roku

„Dítě by mělo k zubaři docházet na pravidelné prohlídky každého půl roku. Díky tomu se většinou velmi brzy zbaví strachu z návštěvy zubní ordinace. Navíc preventivní kontroly nám samozřejmě umožňují nic nezanedbat, například zubní kaz. Právě kazy se nám daří prostřednictvím pravidelných prohlídek odhalit včas, nebo jim dokonce úplně předcházet,“ vysvětluje zubní instrumentářka Bc. Pavlína Sklenářová.

Dítě strachem bez sebe? Uklidňujte ho a jděte mu příkladem!

Pokud se dítě návštěvy zubaře bojí, snažte se mu jít příkladem. „Je dobré, když jde s dětským pacientem alespoň jeden z rodičů až do zubní ordinace. Už doma by mu měli rodiče vysvětlit, co se po něm bude chtít a zároveň ho zkusit přesvědčit, že to nebude nebolet. Rodičům v naší ordinaci také navrhujeme, aby si sedli do zubařského křesla se svým dítětem. Nejen, že potomkovi půjdou výborným příkladem a dodají odvahu, ale také mu poskytnou potřebnou oporu,“ dodává pro Lifee.cz zubní instrumentářka Bc. Pavlína Sklenářová.

Motivujte ho drobnou odměnou

Pokud vaše dítko nerado chodí k zubaři, snažte se ho motivovat. Domluvte se s ním na drobné odměně, kterou dostane za každou preventivní prohlídku. Uvidíte, že se časem na návštěvu zubní ordinace začne těšit.

Ukažte dítěti, jak si má čistit zuby

Už od prvních zoubků se snažte svého potomka naučit správné ústní hygieně. U zubaře většinou dostanete názorné obrázky a rady, jak a proč si správně čistit zuby. Pohlídejte, aby se jimi dítě opravdu řídilo, i když má teprve pár mléčných zubů. V případě, že mu bude něco nejasné, nebojte se při prohlídce požádat zubaře o vysvětlení. Předejdete tak tvorbě zubních kazů, zubního kamene i dalším možným problémům.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články