Očkování je asi největší triumf medicíny. Šmucler na téma povinného očkování (nejen) proti chřipce

Očkování je asi největší triumf medicíny. Šmucler na téma povinného očkování (nejen) proti chřipce
Zdroj: archiv Romana Šmuclera
Chřipka je onemocnění virové, proto na ni nezabírají antibiotika. V době chřipkových epidemií byste se proto měli vyhýbat špatně větratelným místům s vysokou koncentrací lidí, tj. kina, divadla apod. Důležité je i pečlivé dodržování hygieny. Únava, bolesti svalů, hlavy, kašel a vysoká teplota jsou průvodními jevy chřipky. Zásadní je tyto příznaky nepodceňovat a ulehnout do postele. Ve většině případů lze totiž chřipku zvládnout "svépomocí". Pokud vysoké teploty trvají déle než dva dny, je vhodně navštívit lékaře, který provede další nezbytná vyšetření a nasadí cílenou léčbu. 

V případě nedostatečné imunity stačí, abyste sáhli na něco, co měl před vámi v ruce člověk nakažený chřipkou. To je i důvod, proč byste měli používat mnohem hygieničtější papírové kapesníky a ty po použití hned vyhodit. Chřipkové onemocnění rozhodně nepodceňujte. Takzvaně přechozená chřipka totiž vede k mnohem závažnějším zdravotním komplikacím, například srdce. U lehčího průběhu často postačí k léčbě alespoň tři dny v posteli s běžně dostupnými léky na snížení teploty.+ 2 fotky+ 3 fotky

V souvislosti s výskytem koronaviru, ale i chřipkových epidemií, se znovu stává aktuální otázka povinného očkování (nejen) proti chřipce. Protože se proti němu najde i mnoho odpůrců, rozhodli jsme se zeptat odborníka, co si myslí o povinnosti očkování. Jak se na tuto problematiku dívá známý zubní lékař, pedagog, úspěšný podnikatel, moderátor a zároveň prezident České stomatologické komory Roman Šmucler?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 17. 03. 2020 09:00

Mnoho lidí se povinnému očkování proti chřipce stále vyhýbá. Jiní by za něj zase byli rádi, ale jejich zdravotní stav jim aplikaci vakcíny z různých důvodů neumožňuje. Přečtěte si, proč a kdy je nutné se určitě nechat očkovat.

Očkování jako povinnost pro složky záchranného systému i pracovníky v dopravě

Očkování proti chřipce by mělo být povinné pro zdravotníky a záchranný systém, možná i pro veřejnou dopravu. Každý rok se hroutíme s chřipkou, protože nejsou lékaři, řidiči, stojí to miliardy a někteří lidé na ni navíc umírají,“ vysvětluje Roman Šmucler.

Mnoha lidem se do očkování „nechce“

„Nejhorší je, že když není vysoká proočkovanost, umřou lidé, které ze zdravotních důvodů očkovat nejde. Za velkými slovy mnoha lidí, proč se nechtějí nechat očkovat je hlavně jedno velké - nechce se mi…,“ říká Roman Šmucler.

Na loajalitu ke státu a snášení malých rizik se už zapomnělo

„Povinná vakcinace je pozůstatek něčeho, co už jsme zapomněli. Loajality ke státu, snášení malých rizik kvůli lidem kolem sebe. Díky očkování není kolem nás tolik dětí postižených třeba dětskou obrnou… je to asi největší triumf medicíny,“ zdůrazňuje potřebnost očkování docent Šmucler.

Jak moc je chřipka nebezpečná?

„To, jak je chřipka nebezpečná, záleží na tom, jak nebezpečný kmen máme v daném roce. Důležité je i to, jak se její kmen podaří dopředu odhadnout při vývoji vakcíny, tedy jaká varianta přijde. Z pohledu zdravých a silných lidí je chřipka relativně banální věc, která jim otráví 2-4 % roku. To může jednomu připadat hodně a jinému zase málo. Pro nemocné a starší je to smrt. Skoro každý rok někdo kolem mě chřipku nepřežije. Je to dáno tím, že třeba typicky akademici pracují do vysokého věku i přes nemoci. Pak je to, bohužel, smutné,“ popisuje úspěšný zubní lékař a vysokoškolský pedagog.

Očkovaní lidé si myslí, že vakcína nezabrala, když prodělají rýmu a kašel

Existují určité skupiny lidí, například workoholici, kteří chřipku dokonce přecházejí. Chodí do zaměstnání a dále ji šíří. Tito lidé svých chováním mnohdy ohrožují také lidi ze svého okolí, jako jsou například senioři, patřící do rizikové skupiny. „Chřipku až tak lidé nepodceňují, je jim blbě. Ta je zažene do postele. Podceňují se jiné, banálnější virózy. A lidem to splývá. Spousta z nich nemá díky očkování v daném roce chřipku, ale má pocit, že očkování nemělo smysl, neboť měli ‚rýmu a kašel‘. Pak lidé na očkování nechodí, neb to pro ně podle nich nemá smysl. Očkování proti chřipce se navíc platí - jsou to 4 piva i více. To je v Česku tvrdá konkurence. Očkování celé rodiny už je v rozpočtu znát - je to hezký nedělní oběd v restauraci. Já bych nechal lidi platit poplatky u lékaře a různé spoluúčasti u drobností. Ale očkování bych zavedl povinně a zdarma - je to trochu represe, tak nelze čekat, že si ji 95 % lidí zaplatí,“ komentuje situaci kolem očkování proti chřipce Roman Šmucler.

Co je základem prevence proti chřipce a dalším nemocem?

Kromě poslední dobou čím dál častěji skloňovaného dodržování správné hygieny, jsou pro úspěšné předcházení nemoci nezbytná i další opatření. „Do prevence patří věci, které se snadno řeknou, ale už hůře se v běhu dní realizují. Sport zvyšuje imunitu podobně jako spánek. Potřeba je také dostatek vitaminů. Tohle jsou obecně známé informace. Důležité ale je, aby si z nich člověk udělal každodenní návyk a realizoval je bez myšlení,“ zakončuje Roman Šmucler.

NA OBECNÉ INFORMACE KE CHŘIPCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články