Svědění očí: Co ho způsobuje a jak si s ním poradit i uprostřed pylové sezony

Svědění očí: Co ho způsobuje a jak si s ním poradit i uprostřed pylové sezony
Zdroj: Freepik

Svědění očí je jedním z nejčastějších příznaků senné rýmy, kterou podle odhadů trpí až pětina populace. Přinášíme čtyři způsoby, jak ulevit očím v období, kdy všechno kvete a vzduchem poletuje spousta pylu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 06. 2021 12:00

V tomto ročním období je svědění očí nejčastěji spojeno s alergiemi a sennou rýmou, ale může ho způsobit i spousta dalších věcí. Britský web Express.co.uk přinesl rady odborníků, jak si nejlépe poradit s těmito nepříjemnostmi.

Co způsobuje svědění očí?

Ve většině případů souvisí svědění očí s alergiemi. Dochází k němu, když jsou oči podrážděny alergeny, jako je prach, chlupy nebo srst zvířat a pyl, ale způsobují ho také některé denně používané produkty - make-up nebo krémy na obličej. Méně častými příčinami jsou zánět spojivek, syndrom suchého oka, kontaktní čočky a ekzémy.

Nejčastější příčinou je senná rýma, co je alergie, která postihuje až jednoho z pěti lidí. Může se objevit v jakémkoli věku a nemusí se nutně vyskytovat každý rok. Mezi příznaky senné rýmy patří svědění, zarudnutí nebo slzení očí, rýma a kýchání.

A proč k tomu dochází? Senná rýma je alergickou reakcí na pyl, tedy jemný prášek uvolňovaný rostlinami. „Když tyto drobné částice přijdou do styku s očima, nosem, ústy a hrdlem, mohou vyvolat imunitní reakci, což způsobí, že tělo zareaguje otokem, podrážděním a zánětem. Přirozenou reakcí těla je vymývání pylu, a proto některým lidem slzí oči," cituje Express.co.uk odborníky z Oční kliniky v Moorfieldsu. Oči mohou také zčervenat, svědit, nebo můžete mít pocit, že se vám lepí víčka, to všechno jsou projevy reakce imunitního systému.

Jak zastavit svědění očí?

Důležité je nejdříve zjistit příčinu svědění. Pokud jde o sennou rýmu, na tu prakticky neexistuje lék. Příznaky lze jen zmírnit v lékárně volně dostupnými přípravky, jako jsou třeba antihistaminové nosní spreje nebo oční kapky. Teď už je pozdě, ale pro příště si můžete zapamatovat, že nejlépe fungují, když je začnete užívat ještě před startem sezony senné rýmy.

Praktickou pomůckou je také nošení slunečních brýlí, které zrak chrání nejen před sluncem, ale také snižují kontakt očí s pylem. Můžete sledovat pylové předpovědi a pokud budou hodnoty příliš vysoké, odborníci radí nechodit ven. Po případném delším pobytu venku je dobré osprchovat se, umýt si vlasy a převléct se do čistého oblečení. Je ale důležité nesušit prádlo venku, kde by mohlo nachytat pylové částice.

Úlevu přináší také studený obklad očí, který sníží pocit svědění. A pozor, nikdy si netřete svědící oči. I když to může poskytnout dočasnou úlevu, v konečném důsledku si tím jen roztíráte alergeny, riskujete infekci a tlak na oči může vést i k dalším potížím.

Zdroje informací:

Express.co.uk: How to stop itchy eyes - Simple tips for managing hay fever symptoms

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články