Dara Rolins je obdivovatelkou Alfonse Muchy: Jeho obrazy mi visely v dětském pokoji, vzpomíná

Dara Rolins je obdivovatelkou Alfonse Muchy: Jeho obrazy mi visely v dětském pokoji, vzpomíná
Zdroj: Se souhlasem Jakuba Hraba, Herminapress/koláž Lifee
Výstava Mucha, rodinná sbírka byla v pražské Valdštejnské jízdárně prodloužena až do konce letošního roku.Kamila Nývltová během vernisáže zamyšleně naslouchala osudu malíře Alfonse Muchy.Výstavu navštívila rovněž herečka Petra Špindlerová.Alfonse Muchu má v oblibě i Ivana Jirešová.+ 9 fotek+ 10 fotek

Dětství zpěvačky Dary Rolins (49) výrazně ovlivnilo setkání s dílem Alfonse Muchy, proto dodnes ráda investuje do umění. „Když cestuji, obvykle si najdu čas zajít do galerie," prozradila Rolins Lifee.cz, když vyrazila na výstavu umělce v pražské Valdštejnské jízdárně, která byla prodloužena do konce letošního roku.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 11. 2022 12:00

Dara Rolins patří mezi známé osobnosti, které si nenechaly ujít výstavu Mucha, rodinná sbírka, která v pražské Valdštejnské jízdárně mapuje život a dílo známého českého malíře prostřednictvím více než 200 děl, fotografií a jiných předmětů.

Dara Rolins vzpomíná na dětství s Alfonsem Muchou

Alfons Mucha patří do mého života v podstatě odjakživa. Rodiče ho milovali tak, že jeho reprodukce visely na stěnách dokonce i v našem dětském pokoji," svěřila se maminka čtrnáctileté Laury fanouškům na sociálních sítích. Výstava bude nově k vidění až do 31. prosince a její návštěvu doporučuje zpěvačka spojit s romantickou procházkou po Malé Straně.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dara Rolins (@dararolins_vermi)

„Kulturou a uměním jsem obklopena odmalička a obojí je mojí součástí. Když cestuji, obvykle si najdu čas zajít do galerie," vypráví Dara Rolins v rozhovoru pro Lifee.cz.

Zpěvačka prý do umění také ráda investuje. Občas si i něco koupím, zejména moderní umění, a pečlivě sleduji mladé umělce. Na výstavě Alfonse Muchy mě zaujala zejména bohatost jeho myšlenek a nespočet talentů, které obdivuje celý svět,“ dodává Rolins.

Alfonse Muchu ctí i Barbara Nesvadbová

Mezi další známé osobnosti, které už výstavu navštívily, patří Kamila Nývltová, Petra Špindlerová, Ivana Jirešová, Petra Nesvačilová nebo Andrea Kalivodová.

„Je to česká legenda a ikona. Jsem jeho velkou ctitelkou," řekla o Muchovi v rozhovoru pro Lifee.cz spisovatelka Bára Nesvadbová, která má umění v malíčku nejen díky svým rodičům, ale také kolegyni novinářce Pavlíně Saudkové. Fotografie od jejího muže Jana ostatně opanovaly jeden celý pokoj v domě.

Vnuk Alfonse Muchy má z úspěchu výstavy radost

Fakt, že výstava veřejnost zaujala, dělá radost vnukovi Alfonse Muchy, který je zároveň předsedou správní rady Nadace Mucha, Johnu MuchoviVýstavu jsme dělali hlavně pro lidi, což může znít banálně. Jedním z pilířů tvorby mého dědečka ale byla myšlenka, že umění má být srozumitelné a dostupné pro všechny, nikoliv jen bohaté a mocné. A tím jsme se řídili,“ vysvětluje vnuk slavného umělce v tiskové zprávě.

Pokud máte i vy zájem výstavu navštívit, můžete si dopřát něco speciálního, a to unikátní komentované prohlídky. Ty proběhnou v pondělí 14. listopadu a v úterý 15. listopadu od 17.00. Nutná je koupě vstupenky a také registrace na emailu petra@muchafoundation.org, protože kapacita je limitována 30 místy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články