ANKETA: Co české známé tváře soudí o zákazu potratů v USA a čeho se nejvíc bojí?

ANKETA: Co české známé tváře soudí o zákazu potratů v USA a čeho se nejvíc bojí?
Zdroj: Herminapress
Herečka Veronika Žilková v našem rozhovoru říká, že sama svůj potrat přiznala ve své knize. Dodává, že zodpovědnost za dítě vždy ponese matka. V knize přiznala, že dítě čekala s režisérem Jiřím Menzelem.Herečka Rose McGowan se pro potrat rozhodla ze své vlastní vůle. „Svého rozhodnutí nelituji, nebylo učiněno lehkovážně. Pokud potrat absolvovat nechcete, tak to nedělejte. Mé tělo, má volba, můj život," říká McGowan.Dobrovolně se svého dítěte vzdala stejně jako McGowan také herečka Whoopi Goldberg - ve svých čtrnácti letech. V eseji pro knihu The Choices We Made píše, že si dávala horké vany a pila lektvary, které jí doporučovaly kamarádky.Dobrovolně nakonec ukončila hned dvě svá těhotenství herečka Alyssa Milano. Prozradila to ve svém podcastu Sorry Not Sorry: „Nešlo o snadnou volbu. Nebylo to něco, co jsem chtěla, ale bylo to něco, co jsem potřebovala."+ 6 fotek+ 7 fotek

Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat. Ženy v celých USA měly do letošního června právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství. Rozhodování ve věci interrupce teď bude plně v rukou každého jednotlivého státu. Co si o kontroverzní události myslí známé ženy v Česku?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 07. 2022 12:00

Může se tak snadno stát, že jeden stát potraty zakáže, zatímco druhý se bude držet práva ženy na svobodné rozhodnutí. Podle stanice CNN bude mít rozhodnutí vliv především na rodiny s nízkými příjmy, které nebudou schopny za potratem vycestovat do států, které jej povolují.

Zákaz potratů v USA - návrat do středověku?

Web Lifee.cz se zeptal tří českých hereček, co si o novém ustanovení v americké legislativě myslí a zda podle nich má žena právo na potrat. Která z nich vyjádřila obavu, aby se trend brzy nedostal na stůl také českým zákonodárcům?

Veronika Žilková (60)

"Já jsem ve svém životopise potrat sama přiznala. Myslím, že to každá ženská psychicky odnese. Žena by měla mít právo se rozhodnout, jestli se stane matkou, nebo ne. Protože dítě je celoživotní závazek právě pro tu ženu."

Alena Doláková (33)

"Jsem absolutně zhrozená. Nedávno jsem si vzpomněla na film Hříšný tanec, který byl o šedesátých letech a točili ho v osmdesátých. Tam na téma ilegálního potratu narážejí. Je to neuvěřitelný středověk a měla jsem pocit, že se to už nikdy nemůže stát. Teď by se to mohlo opakovat. Někde třeba psali, ať si pánové nechají udělat vasektomii, pokud už chceme kontrolovat naše těla. V Polsku, kde jsou potraty ilegální, už zemřela spousta žen, které potřebovaly potrat ze zdravotních důvodů. Je to opravdu tragédie.

Je to prostě zásah do cizího těla a práv. Je hrozné, jak jsou ženská těla neustále předmětem diskuze a kontroverze, zatímco ta mužská se jen tak vesele bimbají po prostoru a jsou v klidu. Nechci operace pro nikoho, ať si každý se svým životem dělá, co uzná za vhodné."

Bára Fišerová (44)

"Rozhodně jsem proti takovému nařízení. Vůbec nerozumím tomu, jak může takový zákon projít v dnešní moderní době. A co víc, v Americe. Hlava mi to nebere. Snad se najde někdo, kdo má rozum v hlavě a znovu to napraví. Je to nesmysl, to jsme se vrátili do středověku?

Jasně, že se z Ameriky do Česka dostávají trendy velmi snadno, ať už jsou to otázky genderu, hnutí me too nebo hnutí black lives matters. Pořád ale věřím, že v otázce potratů snad u nás stojíme nohama na zemi, a že Ameriku v tomto směru napodobovat nebudeme."

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články