Slavní vzpomínají na školní jídelnu: Vojnar nenáviděl mlékovou polévku, Láďa Hruška chodil radši na párek v rohlíku

Slavní vzpomínají na školní jídelnu: Vojnar nenáviděl mlékovou polévku, Láďa Hruška chodil radši na párek v rohlíku
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Raperka Sharlota ráda vzpomíná například na rizoto nebo špagety, které jedla ve školní jídelně.Herečka Alena Doláková byla dlouho vegetariánkou, během školní docházky jí proto místo jídelny vařila maminka.Moderátor Petr Vojnar v rozhovoru pro Lifee.cz říká, že si z obědů ve školní jídelně neodnesl žádné trauma.Herečka Sára Korbelová byla v jídelně spokojená s bramborovými smajlíky s kečupem.+ 4 fotky+ 5 fotek

Vzpomínáte na školní jídelnu? Jaké pocity ve vás tento pojem vyvolává? Spěcháte na oběd, vystojíte si frontu, vezmete tác a postupně zjišťujete, co vlastně odnášíte na talíři. Vítězka soutěže MasterChef 2021 Besky (29) například dodnes nedá dopustit na dukátové buchtičky. Ale co taková mléčná polévka, hrachová kaše, škubánky nebo špenát?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 30. 03. 2023 12:00

Časy se pochopitelně mění. To, co jsme jako děti mívali na talířích v osmdesátých či devadesátých letech, je naštěstí minulostí. Podle houslistky Markéty Muzikářové (48) dnes v některých školách vaří kuchaři z restaurací s Michelinskou hvězdou. Ale znáte to - vzpomínky, ty jsou stále živé a nikdo nám je z paměti nevymaže. Užijte si anketu, kterou pro vás Lifee.cz připravilo.

Petr Vojnar nenáviděl mlékovou polévku

Moderátor Petr Vojnar (47) vzpomíná na školní jídelnu s velkou nostalgií. Školní jídelny za komunistů samozřejmě patří k těm nejsilnějším zážitkům a vzpomínkám na dětství. Dodnes si vybavím obličeje kuchařek, charakteristickou vůni velké školní jídelny, barvu stravenek i ten stres, pokud je člověk ztratil," zasní se.

„Bylo pár věcí, které jsem samozřejmě jako dítě přímo nenáviděl, jako třeba mléková polévka nebo rýžový nákyp, ale že by mi v jídelně nějak zvlášť nechutnalo nebo bych měl trauma, že tam mám jíst, tak to jsem určitě neměl," dodává Vojnar na adresu stravovacího zařízení.

Besky miluje dukátové buchtičky

Špičková cukrářka Besky, civilním jménem Veronika Beskydiarová, je vítězkou uznávané kulinářské soutěže MasterChef pro rok 2021. I ona má ale stále v živé paměti vzpomínky na školní jídelnu. „Měla jsem ráda dukátové buchtičky, grenadýr, špagety a rizoto. Nikdy mi v jídelně nechutnal špenát, fašírky nebo přívařky," svěřila se Lifee.cz.

Láďa Hruška šel raději na párek v rohlíku

Ani král kuřecích kůžiček a lidový kuchař Láďa Hruška (45) nebyl ve svých školních letech o hladu. Tedy, jak kdy. „Školní jídelny buď milujete, nebo nesnášíte. Já to měl půl na půl. UHO s nedovařenou rýží a ,tvrdolín masem' putovaly rovnou do kastrolu pro prasata a bylo mi opravdu jedno, ,co by za to daly děti v Africe', jak na nás křičely učitelky a kuchařky," říká dnes bez skrupulí.

Jako dítě to pochopitelně vnímáte jinak a snažíte se situaci vysvětlit také doma. „Rodičům jsem řekl, že je zbytečné utrácet za tyto blafy, a řešili jsme to párkem v rohlíku za 5,- Kč. Rodiče ušetřili za obědy a všichni jsme byli spokojení," vysvětluje svoji taktiku.

Co tedy Láďovi Hruškovi v jídelně chutnalo? Na obědy jsem chodil jen v pátek, kdy byly sladké pokrmy. Tak senzační buchty s mákem nebo škubánky jsem už pak v životě nejedl. Člověk si to prostě musí umět vychytat i v jídelně," pochvaluje si.

Markéta Muzikářová nemůže cítit rajskou polévku

Naše nejslavnější houslistka Markéta Muzikářová z uskupení Inflagranti dosahuje kvalit houslistky Vanessy Mae. Ale pozor - i ona si kdysi musela s tácem vystát frontu ve školní jídelně. „Já mám ke školním jídelnám kladný vztah, protože mám ráda téměř jakékoli jídlo, když ho nemusím vařit sama. Když jsem chodívala do školy, všichni jsme museli dojídat a jíst i věci, které nám nechutnaly," ošívá se dodnes. „Například já nesnášela mlékovou a rajskou polívku. Ale tehdy nemohl nikdo vrátit nedojedený talíř, vždy hlídkoval u vratného okénka jeden učitel a nejedlíky vracel. Pro mě to bylo trochu trauma," líčí Markéta.

Dnes je mámou tří dětí a nebojí se, že by je ve školní jídelně někdo podobně stresoval. Už pro to nemá důvod. Doba pokročila. „Například moje děti mají ve školní jídelně na výběr tři jídla a mohou si je vždy den dopředu zvolit. Takže jedou podle toho, na co mají momentálně chuť. Syn chodí do ZŠ v Dolních Břežanech a tam vaří výborně. Mají tam totiž kuchaře, který vaříval v restauraci s Michelinskou hvězdou," šokuje slavná houslistka.

Alena Doláková byla zhýčkaná vegetariánka

Herečka Alena Doláková (33) okusila lesk Hollywoodu i slávu červeného koberce. V rozhovoru pro Lifee.cz připouští, že stravování ve školní jídelně nikdy nebylo pro ni. „Měla jsem vegetariánskou mámu a později jsem také byla vegetariánka, takže jsem do školní jídelny nechodila. O polední pauze jsem mířila domů a vyvařovala mi máma. Na střední škole jsem do jídelny možná chvíli chodila, ale dala jsem si jednou nějakou rybu a bylo mi hrozně špatně," vzpomíná dnes se smíchem. A bojí se diskuze v komentářích. „Vlastně jsem byla strašně zhýčkaná. To mě zase lidé budou mít rádi!"

Sharlota školní jídelnu milovala

Raperka Sharlota (26) je dnes vzorem dospívajících a zároveň influencerkou, která udává trendy na poli módy. A pokrokový je také její názor na školní jídelny - podle všeho šla už od dětství proti proudu. „Určitě budu mít jiný názor, než 90 % lidí. Školní jídelna je pro mě absolutně úžasné místo, na které dodnes ráda vzpomínám. Jsem přesně ten strávník, co tahle jídla miloval! Já totiž miluju jídla, která jsou obyčejná - a vlastně taková nemastná neslaná," popisuje výstřední raperka svůj apetit.

Na dámy za přepážkou, které jídlo vydávají, vzpomíná s nefalšovanou láskou. „Vždycky se mi ty kuchařky strašně zavděčily a na léta ve školní jídelně si pamatuji velmi dobře. Všechno mi tam chutnalo, protože to nebylo chuťově výrazné. Špenát nebo buchtičky s krémem? To mi vůbec nevadí. Za mě - čím víc basic a nenápadné, tím lepší," naráží Sharlota na nepopulární jídla, která si v jídelně vytáhla u ostatních dětí takzvaného Černého Petra. Ale co bylo u ní tenkrát TOP? „Milovala jsem takové ty rozplizlé milánské špagety nebo klasické rizoto s kyselou okurkou," olizuje se.

Petra Pityho Krejczyho kuchařky vykrmovaly

Vzpomínáte na reality show VyVolení? V druhé řadě exceloval Petr Pity Krejczy (42), který dnes vede kosmetický salon v centru Prahy vyhledávaný celebrity. Daří se mu dobře. A s láskou vzpomíná i na školní jídelnu. „Já měl rád bramborovou kaši a karbanátky. Když jsem chodil do školy, tak jsem byl nejmenší a vždycky mi kuchařky dávaly víc, ať vyrostu," rdí se dnes Pity. „Někdy to bylo dobré, ale když si vzpomenu na tu vodu, které říkali polévka, na krupicovou kaši nebo žemlovku, je mi špatně. A nejlepší bylo rizoto ve čtvrtek, tam bylo všechno, co jim zbylo," směje se Pity.

Sára Korbelová vzpomíná na smajlíky s kečupem

Není to tak dlouho, co turnikety školní jídelny opustila herečka Sára Korbelová (20). Dnes hraje například v seriálu Ulice nebo v populárním sitcomu Voyo Sex O' clock„Ve školní jídelně jsem měla reálně nejradši přílohy, ať už to byl chleba, brambory, salát, ovoce… Na vyšším gymplu jsem pak oběd radši řešila sámoškou nebo kebabem," přiznává bez mučení.

„Občas jsme v jídelně měli fakt zvláštní kulinářské kreace s podivnými názvy, jako Vlasy Baby Jagy nebo Bačova pochoutka, které se člověk bojí objednat, protože nikde není vysvětleno, co to znamená. Nicméně win byli vždycky bramboroví smajlíci s kečupem," zasní se nostalgicky.

Hanka Kynychová nemusí buchtičky se šodó

Že může být školní jídelna strašákem, na to přísahá cvičitelka Hanka Kynychová (54). Její fitness lekce dnes vyhledávají ženy po celé republice a pochopitelně jí také závidí ukázkovou figuru. Ale, znáte to - i ona v dětství zakusila plody školní jídelny, se stravováním sportovců pochopitelně naprosto neslučitelné.

„Na to, co jsem ve školní jídelně nesnášela, si pamatuji úplně přesně. Neměla jsem ráda buchtičky se šodó a žemlovku. V žemlovce mi vadila ta jadérka z jablek. A moje dcery to mají úplně stejně, buchtičky se šodó a žemlovka nejsou jejich favorité, ale myslím si, že neoblíbených jídel mají ve škole víc," dodává Hanka.

Dnes už má dospělého syna z domu, ale stále vychovává dvojčata Sofii a Alexandru (15). „Je to hlavně o tom, že chuť mnohých jídel je jim cizí, protože my doma vaříme opravdu zdravě, vše z vývaru a podobně, ale v jídelnách se používají náhražky a dochucovadla," míní naše nejznámější fitness guru.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články