Dana Morávková a Jan Čenský o nejvypjatější společné scéně v Ordinaci: Identifikace dceřina těla je citelně zasáhla

Herečka Dana Morávková a její kolega Jan Čenský zavzpomínali na těžké chvíle během natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě.V seriálu oba dodnes působí.Seriáloví manželé Zdena a David. Vídat je ovšem můžeme coby manžele i na jevišti.+ 5 fotek+ 6 fotek

Herečka Dana Morávková spolupracuje s hercem Janem Čenským bezmála 20 let. Podpořit se umějí jako přátelé, ale také po pracovní stránce. V roce 2019 navštívili v rámci natáčení Ordinace v růžové zahradě krematorium, kde jejich seriálové postavy Zdena a David museli identifikovat tělo, které mohlo patřit jejich dceři Haničce. Herci magazínu Lifee.cz prozradili, co se jim v tu chvíli honilo hlavou.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 19. 03. 2023 08:00

Hanička Suchá tenkrát v seriálu beze stopy zmizela z dětského koutku nákupního centra, kde ji měla hlídat Zdenina kamarádka Běla Valšíková v podání herečky Zlaty Adamovské. Čtyři měsíce po ní v seriálu bezvýsledně pátrali, než se objevilo tělíčko holčičky, které museli seriáloví manželé Zdena a David identifikovat. Natáčení se pochopitelně neobešlo bez emocí.

Morávkovou s Čenským vítal v krematoriu pan Anděl

„Ano, to bylo hrozné," vzpomíná v rozhovoru pro Lifee.cz Dana Morávková. „Opravdu jsme to točili ve Strašnicích v krematoriu. Tam pracuje pan Anděl," dodává její seriálový manžel Jan Čenský. „On chodí pomalým krokem a říká: ,Tady se nespěchá.'" Podle Morávkové jde o laskavého člověka, byť pracuje na místě, kam nikdo rád nechodí. „Říkal nám: ,Tady se k sobě chovají všichni lidi hezky.'"

Mimo text spolu herci skoro nemluvili

V případě pana Anděla zřejmě funguje staré známé rčení Nomen Omen, kdy jméno vyjadřuje charakteristickou vlastnost svého nositele. „A jeho paní je Andělová. My jsme vůbec nemluvili, jen jsme natočili, co bylo potřeba, a rychle pryč," dodává Dana Morávková, která je sama mámou, proto se s pocity své postavy dokázala snadno ztotožnit. „Jen jsme přišli, udělali jsme jako herci ten svůj úkol, nekoukali jsme napravo ani nalevo. Já byla ráda, že jsem tam viděla pana Anděla, který je strašně zlatý. To by nemohl dělat člověk, který není hodný a zlatý."

Čenskému vytanul na mysli Spalovač mrtvol

Budíček měl tenkrát celý štáb časně ráno a ve Strašnicích museli být všichni nastoupení už v šest hodin - to než se zapálí pece, krematorium se uvede do provozu a začnou civilní obřady. „V prostorách, kde se připravují těla na poslední rozloučení, jsme tuhle scénu reálně točili. A to vůbec nebylo příjemné," upřesňuje herec. „Byli jsme rádi, že to je jenom jako. To je prostor, kam se běžný smrtelník moc nedostane a je to zvláštní." Jan Čenský se prý neubránil asociaci s filmem Spalovač mrtvol, ve kterém exceluje Rudolf Hrušínský. „Ty pocity tam byly velmi podobné," ohlíží se zpětně.

Od toho jsme herci, abychom to zvládli, říká Morávková

Jeho seriálová manželka Dana Morávková s odstupem času hodnotí nepříjemné natáčení jako běžný pracovní den - byť s vypjatými emocemi„Víte co, kolikrát herci hrají takové věci, které v civilu nezažíváme a ani nechceme zažívat. Člověk, když hraje vraha, tak kvůli tomu nemusí vraždit. Když budu hrát znásilněnou - proboha, nemusím si tuhle zkušenost prožít. Hrála jsem i týranou ženu. Od toho jsem herečka, abych to zahrála," dodává smířlivě.

Související články

Další články