Divoký Gary Cooper z filmu V pravé poledne: Sužovala ho chronická bolest, nespasil ho ani papež

V pravé poledne
Zdroj: Prima Max
Film dostal od kritiků označení: western pro ty, kteří nemají rádi westerny.Gary Cooper prožil během natáčení románek s herečkou Grace Kelly.Film měl svým zpracováním poukázat na lidi, jenž v Hollywoodu trpěli během vyšetřování kvůli podezření ze sympatií ke komunismu.Že se tváří Gary, jako by trpěl? Vždyť ano! Zrovna měl žaludeční vředy.+ 4 fotky+ 5 fotek

Kdyby nebylo chyby lékařů, možná by měl Gary úplně jiný život. Vytrvalá bolest z něj ale časem vytvořila rozporuplnou osobu. Byl klasickým kovbojem, ale zároveň britským džentlmenem. Mužem, který se nikdy nerozvedl, přestože měl hromadu milenek. A v neposlední řadě věřícím, kterému však nepomohl ani samotný papež.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 07. 2020 16:00

Will Kane se zrovna oženil a chystá se opustit městečko, kde pracoval jako šerif. Jenže je tady ještě vrah, kterého dostal kdysi za mříže, jenž touží spolu se svými kumpány po pomstě. Nikdo nechce Willovi pomoci, ba naopak přesvědčují ho, aby ihned odjel. On s tím však nesouhlasí a v pravé poledne se postaví čtyřem kriminálníkům zcela sám.

Na film V pravé poledne se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Kovboj, ale i džentlmen

Gary Cooper, pravým jménem Frank James Cooper, se narodil do rodiny anglických přistěhovalců. Jeho otec se do Ameriky dostal v roce 1855, kde pracoval zpočátku jako soudní zapisovatel. Pak se však vypracoval až na vrchního soudce. S lepší prací přišel samozřejmě vyšší plat, díky čemuž si mohl pořídit poměrně rozlehlou farmu se spoustou dobytka.

Matka Garyho však s takovou budoucností svých dětí (Arthur a Frank) nesouhlasila. Nechtěla dopustit, aby celý svůj život strávili jenom na ranči. Poslala je tak do internátní školy v Anglii, kde se z nich, i přes posměšky spolužáků, stali praví britští džentlmeni.

Chybná léčba

Blížící se válka přiměla rodiče k tomu, aby poslali své děti domů, zpět do Států. Arthur musel po návratu ihned narukovat, Frank se zase ujal práce na statku. Vrátil se také do školy, kde se však musel potýkat s jízlivými poznámkami kvůli britskému přízvuku a své výšce (191 cm).

V roce 1922 měl těžkou autonehodu, při které si rozdrtil pánev. Pro rehabilitační účely mu lékaři doporučili jízdu na koni, bohužel mu tím jen přitížili. Kvůli špatně srostlým kostem se u něj vyvinula chronická bolest, které se už nikdy nezbavil. Jedné pozitivum na tom tak bylo, že jízdu v sedle se naučil na výbornou.

Z Franka se stává Gary

Nejprve snil o tom, že se z něj stane karikaturista. Nikde však o něho neměli zájem. Naštěstí se ve čtyřicátých letech točily jako na běžícím páse westerny. Díky několika známým se tak nachomýtl k jejich výrobě. Jako kaskadér však musel neustále padat z koně, což nebylo s jeho zhoršeným zdravotním stavem zrovna to nejlepší.

Vše se změnilo až po setkání s Nan Collins, která mu, coby agentka, konečně sehnala normální roli. Zároveň ho překřtila na Garyho. Tvůrci byli nadšeni a začali ho obsazovat do dalších filmů. Byl oblíbený hlavně u žen, neboť svým vzhledem připomínal klasický typ milovníka. A že jím byl i ve svém soukromí!

Jedna milenka střídala druhou. Přesto se o něco později oženil s Veronikou Balfe, která se taktéž věnovala herectví, ale příliš v něm nevynikala. Manželství jim vydrželo celých dvacet osm let. A bylo neuvěřitelné, že obstálo všechny Garyho avantýry.

Audience u papeže

Na sklonku svého života pocítil Cooper potřebu kát se, a tak si dojednal soukromou audienci u papeže Pia XII. Poté vstoupil do katolické církve. Než se ale stačil vyzpovídat ze všech svých hříchů, byla mu diagnostikována rakovina prostaty. Zemřel jen pár měsíců poté, těsně po svých šedesátých narozeninách.

Na další zajímavosti a fotografie se podívejte zde:

Zdroj textu: wikipedie, čsfd, Šíp, Dotyk

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články