Fotografka Zuzana Mináčová o slavném snímku Alžběty II.: Využila jsem svého výškového hendikepu

Fotografka slavných Zuzana Mináčová vzpomíná na setkání s Alžbětou II.: Jako jediná jsem jí pohlédla do očí
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Fotografka Zuzana Mináčová (vlevo) je skutečnou pamětnicí karlovarského filmového festivalu, na kterém fotila nejslavnější hvězdy stříbrného plátna. Na snímku s Evou Zaoralovou, pravou rukou Jiřího Bartošky.Zuzana Mináčová obdržela v roce 2018 Mezinárodní cenu Trebbia za tvůrčí činnost.Zuzana Mináčová se narodila na Slovensku a prošla koncentračním táborem v Osvětimi.Umění se věnuje také její syn Matej Mináč, který je režisérem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Britská královna Alžběta II. navštívila v roce 2008 Děvín u Bratislavy, kam se ji vypravila fotit také Zuzana Mináčová (90). Ve svých vzpomínkách zmiňuje zvláštní protokol, který musela ve společnosti Jejího veličenstva dodržovat, a vysvětluje, proč jako jediná pohlédla panovnici do očí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 09. 2022 18:00

Ikona československé fotografie a karlovarského filmového festivalu, fotografka Zuzana Mináčová vzpomíná na unikátní setkání s královnou Alžbětou II. na svých oficiálních webových stránkách, kde je rovněž k vidění slavná fotografie, kterou při této příležitosti pořídila. Vzniknout přitom vůbec nemusela, protože focení královny provázely nečekané komplikace.

Jak jsem fotografovala britskou královnu

„Na toto nehostinné místo (do Děvína - pozn.red.) ji přivedl zájem vidět na vlastní oči, kde ,železná opona' dělila svět. Světlým bodem této návštěvy bylo setkání se sirem Nicholasem Wintonem," vzpomíná Zuzana Mináčová. Měla to štěstí, že byla vybrána a zařazena mezi oficiální fotografy této události.

Před příjezdem královny se však musela seznámit s velmi přísným protokolem, který se ve společnosti Alžběty II. vyžadoval. Musela jsem dodržet předepsané oblečení a fotografovat pouze z vyhrazeného prostoru. V žádném případě jsem nesměla být před královnou, ale ani v blízkosti za ní," popisuje Mináčová.

Hrozilo, že legendární fotografie vůbec nevznikne

Alžběta II. se na místo setkání s fotografy dostavila na sekundu přesně. Jak se říká, dochvilnost je výsadou králů a britská panovnice ji za všech okolností ctila. K mému překvapení s ní do prostoru k fotografování vtrhla smečka zahraničních reportérů. Dravost mých kolegů mě překvapila a nastal skutečný boj o život," vypráví Zuzana Mináčová, které nakonec paradoxně pomohla její drobná postava.

„Padla na mě dokonalá beznaděj až do chvíle, kdy jsem celý protokol hodila za hlavu. Moji vysocí kolegové neměli šanci vidět královně do tváře, protože ji stínila široká krempa kloboukuVyužila jsem proto svého výškového hendikepu a fotografovala ji téměř od země. Snad jediné se mi povedlo pohlédnout jí do očí," dodává Mináčová.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články