Iveta Lutovská zůstala sama na dvě děti: Nad domácími úkoly pláčeme, je to náročné období po všech stránkách

Iveta Lutovská zůstala sama na dvě děti: Nad domácími úkoly pláčeme, je to náročné období po všech stránkách
Zdroj: Herminapress
Moderátorka a modelka Iveta Lutovská přišla do Divadla Lucie Bílé s dcerkou Anetkou a také ročním synem Matějem.Matěj si na společnost a média teprve zvyká, ale v divadle byl velmi spokojený.Anetka s Matějem neodolali společné fotografii se svými oblíbenci Karol a Kvídem.Nedlouho po narození Matěje oznámila moderátorka Iveta Lutovská rozvod s manželem Jaroslavem Vítem.+ 4 fotky+ 5 fotek

Moderátorka a modelka Iveta Lutovská (39) je mámou osmileté Anetky a ročního Matěje. Nedlouho po narození syna, 11 let od svatby, její manžel Jaroslav Vít od rodiny odešel. V rozhovoru pro Lifee.cz svobodná maminka popisuje, jak se dvěma dětmi zvládá začátek školního roku a proč někdy pláče nad domácími úkoly své dcery.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 25. 09. 2022 08:00

Iveta Lutovská, v manželství ještě Vítová, je opět single a jak přiznává, výchova dvou dětí je náročnější, než čekala. Přesto tvrdí, že je to ta nejlepší investice času a neměnila by. Budík je nastavený na šestou hodinu, včetně sobot a nedělí, to je úplně jedno. Občas je to šrumec, ale ono se to vrátí," popisuje denní zápřah Česká Miss z roku 2009 a moderátorka zpravodajství TV Nova. „Vím, že to zvládneme a bude to dobrý!"

Setkáváme se na oslavě narozenin Karol a Kvída, zábavné dvojice, kterou děti milují. Posloucháte je také?

Pro nás je to srdcovka, protože Anetka hrála v jejich videoklipu Pan doktor Zub. Od té doby nás to hodně bere a posloucháme je. Máme je v autě. Musím říct, že na to perfektně reaguje i třináctiměsíční dítě - nasednu do auta, pustíme Karol a syn se začne smát, má z toho radost. Když jedeme daleko a začne plakat, mám na něm ozkoušenou písničku V čem jsou bobři dobří, to zabírá perfektně.

Zpíváte si s nimi?

Já si to samozřejmě broukám taky, protože je to chytlavé. Pro děti navíc hezké a výchovné, má to všechno. A na Karol se na pódiu hezky kouká.

V devadesátkách byla podobně populární Dáda Patrasová. Měla jste jako dítě nějakou oblíbenou hvězdu?

Já milovala Pavla Horňáka, jsem jeho generace. A teď jsem generace Karol a Kvída.

Někteří rodiče se snaží dětem moc audiovizuálního obsahu na tabletech nepouštět. Jak se k tomu stavíte vy?

Já to mám podobně, ale má to své hranice. Anetka nemá tablet, ale kdykoli si chce zavolat, tak ode mě ten telefon dostane. Když se chce podívat na YouTube, jak se vytváří oblečení pro panenky, tak jí to také dovolím. Samozřejmě všechno kontroluju. Nemá to zakázané, ale musím mít dobrý pocit, že mám nad tím dohled a netráví nad tím hodiny. Navíc teď v září, co začala škola a kroužky, tolik volného času nemáme. Září to vyřešilo za nás, času opravdu nemáme nazbyt. Když už se něco pustí, bývá to déčko nebo písničky na YouTube.

Písničky Karol a Kvída jsou edukativní a vysvětlují dětem hodně věcí, třeba trhání zoubků nebo abecedu. Vysvětlujete tyto věci i vy doma, nebo spoléháte na písničky?

Vždycky to dětem podám také podle svého. Každý rodič zná své dítě nejlépe a ví, jak na něj. Ale funguje to - když víte, že se jde k zubaři, stačí říct: "Ničeho se neboj, vždyť to je stejné, jako u toho doktora Zuba z písničky! Vždyť to znáš a nebolí to." Pomáhá to, ale rodiče by neměli spoléhat jen na písničky.

Jak prožíváte září a začátek školního roku?

Zajíždíme se, září je naprosto bláznivé. Jezdíme na zkoušky a tréninky, protože Anetka začala nově chodit na fotbal, který máme třikrát do týdne a každý víkend zápas. Ta škola ještě potřebuje čas, než si to sedne. Zatím jsme ve fázi, kdy u domácích úkolů brečíme.

Proč pláčete?

Chvilku brečí Anetka, chvilku já - třeba, když jsem nevěděla, co je to slabikotvorná souhláska. Nepochopila jsem to, ani když jsem si to vygooglila. Řekla jsem potom rezignovaně: "Anetko, já ti to podepíšu, nebudeš to mít hotové! Zeptej se paní učitelky, ona ti to vysvětlí." Takže už jsem ve fázi, kdy některé věci, kterým nerozumím, neřeším. Nehraju si na to, že rodič ví všechno, a raději odkazuji na paní učitelku.

Jste spokojená?

Vlastně ano, i když je to po všech stránkách náročnější období - ale to už asi víte. Já každopádně zase vím, že to všechno zvládneme a bude to dobrý!

Máte čas také sama na sebe?

Ne! Nedávno jsem šla po velmi dlouhé době módní přehlídku. Přijela švagrová s mým bráchou a museli večer hlídat děti. Takže třeba takhle nám to funguje. Ale stejně je to o tom, že večer přijedete a ráno musíte znovu fungovat. Budík je nastavený na šestou hodinu, včetně sobot a nedělí, to je úplně jedno. Občas je to šrumec, ale ono se to vrátí. Pořád je to moje nejlepší investice času - do dětí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články