Extrémně vytížený muzikálový pár Jan a Marie Křížovi: S dětmi jim pomáhá babička, kamera i sdílený kalendář

Extrémně vytížený muzikálový pár Jan a Marie Křížovi: S dětmi jim pomáhá babička, kamera i sdílený kalendář
Zdroj: Herminapress
Manželé Jan a Marie Křížovi se nově potkávají také v muzikálu Krysař, kde Honza začíná oficiálně vystupovat v roli Krysaře, Marie ztvárnila jeho lásku Agnes.V muzikálu Krysař už Honza v minulosti vystupoval coby záskok na poslední chvíli. Představení tak zachránil a diváci nepřišli o zakoupené vstupenky. Jan Kříž si nemůže vynachválit skútr, který jemu i Marii usnadňuje dopravu do centra Prahy. Muzikálový pár spojila právě láska k divadlu. Společně nejčastěji vystupují v pražském Divadle Kalich. + 8 fotek+ 9 fotek

Muzikáloví herci Jan (36) a Marie (32) Křížovi společně vychovávají dvě děti, syna Filipa Jana (4) a holčičku Annu Marii (1,5). Během pandemie koronaviru se zvládli přesunout do domečku za Prahou, odkud dojíždějí autem nebo skútrem za pracovními povinnostmi do hlavního města. Webu Lifee.cz manželé prozradili, jak se jim daří skloubit rodinné povinnosti s velkým vytížením v divadle. A mají to opravdu vymakané!

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 04. 2022 08:00

Manželé Křížovi spolu mimo jiné hrají v muzikálu Krysař, kde se Jan nově objevuje v hlavní roli. Krysařovu velkou lásku Agnes pak ztvárnila právě Honzova žena Marie.

Dvojnásobný držitel Ceny Thálie se v této roli objevil už v zimě, a to naprosto neplánovaně. Narychlo totiž zaskakoval za indisponovaného Přemysla Pálka. „Nakonec jsem na to kývl a nastavil se do nouzového módu. Nasypal všechno rychle do hlavy a šel na jeviště," vzpomíná na adrenalinovou příhodu Honza, který se za jediné odpoledne musel připravit na večerní představení.

„Maruška tam, kdykoliv jsem sešel z jeviště, stála se scénářem a nalistovaným dalším obrazem, abych měl prostor se pořád textově orientovat," líčí. Divákům se jeho Krysař zalíbil natolik, že zde Honza od začátku dubna v této roli oficiálně působí.

Jak jste se poznali?

Maruška: Nedávno jsme přišli na to, že je to šestnáct let, co jsem Honzu viděla poprvé. Ale seznámili jsme se později, před dvanácti lety, 4. dubna jsme měli výročí. Poznali jsme se v rámci pěvecké televizní show Robin Hood aneb Cesta ke slávě. Oba jsme tam byli jako soutěžící.

Honza: Během těch prvních kol jsme se moc nevídali, protože já měl tenkrát hodně pracovních povinností. Teprve na přímých přenosech přeskočila jiskra. Vzpomínám na jeden, kdy Maruška přinesla nějaké koláče nebo bábovku.

Potom jste oba pokračovali do Divadla Kalich, kde se začal zkoušet muzikál Robin Hood, je to tak?

Honza: Maruška byla z Kyjova. V té době už jsme spolu začínali chodit, tak jsem si řekl, že když budeme celé léto zkoušet v Praze, přece si nebude platit pokoj v hotelu. Nabídl jsem jí, ať bydlí u mě. Na léto se nastěhovala ke mně a už zůstala.

Kdy přišly první myšlenky na založení rodiny?

Maruška: Po třech letech jsme si pořídili psa, po pěti jsme se vzali a syn Filip se nám narodil po osmi letech vztahu, v roce 2018. Dva roky po něm přišlo druhé dítě, holčička Anna Marie.

Honza: No jo, museli jsme ten vztah prověřit, trvalo nám to docela dlouho.

Maruška: My jsme takoví trapně tradiční.

Jak při tak velkém pracovním nasazením zvládáte dvě děti? Maruška už se zase vrátila do divadla.

Maruška: Tím, že mé druhé těhotenství vyšlo na lockdown, nebyl problém děťátko odnosit. Pandemie to vyřešila za mě. Oproti Honzovi té práce nemám tolik, ale je jí dost. Musela jsem to samozřejmě uzpůsobit tomu, že jsem máma. To je pro mě ta nejkrásnější role. Nicméně v prosinci jsme v libereckém Divadle F. X. Šaldy odpremiérovali hru Hledá se tenor, kde hraji velmi excentrickou Italku.

Většina vašich rolí je, Maruško, hodně energických. Můžete si potom dovolit přijít domů, sednout na gauč a vydechnout?

Maruška: To se dvěma dětmi moc nejde. Nevím, jestli jsem podobně rozjetá i doma?

Honza: Myslím, že náladu herce hodně ovlivňuje, jací jsou diváci. Oni nám tu energii vracejí. Občas člověk přijde domů úplně nabitý. Potom se najdou diváci, kteří mají pocit, že jsou v kině. Sedí a jejich energie je jakoby pasivní, těžko se to vysvětluje. Tohle vás může hodně vysát.

Máte pro podobně vytížené rodiče nějaké praktické vychytávky, díky kterým se vám s dětmi lépe funguje?

Honza: Někdy je to poměrně složité plánování. Naštěstí naše děti ještě nechodí na kroužky. Máme sdílený Google kalendář, to je skvělá pomůcka, která hodně vyřeší. Všem rodičům to doporučujeme. Pomáhají také kamery, v tom je dnešní doba úžasná. Máme doma dětskou hernu, kde je kamera a člověk je díky tomu schopný udělat i nějakou tu práci a při tom dohlížet na dítě, když si hraje.

Maruška: Skvěle funguje moje máma. Třeba zrovna dnes. U ní už se tomu nedá ani říkat hlídání, ona už s dětmi tak nějak koexistuje. Je skvělé, že jsou na ni děti tak zvyklé, že ani nepociťují, když jsme pryč. Občas samozřejmě pomáhají také Honzovi rodiče nebo moje sestry.

Honza: Začínám uvažovat nad tím, jaká logistika nás ještě čeká. Bydlíme za Prahou, takže jsme vázaní na auto. Člověk musí ty cesty spojovat, nemůžeme už vyjíždět kvůli každé maličkosti. Auta sice máme dvě, ale na Prahu jsme pořídili také skútr. To je báječná věc a hodně nám to ulehčuje. Koupil jsem ho asi po týdnu, co jsme byli v novém domě. Skončil lockdown, začali jsme zase naplno pracovat a já nesnáším parkování po Praze. Tohle je řešení.

Jak se vám v novém domě bydlí?

Honza: Stěhovali jsme se během lockdownu. S tím, jak jde v poslední době všechno nahoru – ceny pozemků, ceny nemovitostí, tak je skoro zázrak, že se nám to povedlo tak hezky dostavět. Navíc jsme dům dokončili v době, kdy ze dne na den, kvůli covidu odešly všechny příjmy.

Maruška: Ale je tam krásně. Tím, že jsme za Prahou, je tam klid a jsme v přírodě. Také lockdown jsme mohli strávit na zahradě, díky čemuž to období bylo snesitelnější.

Honza: Opravdu jsme měli výhodu, že jsme tam o pandemii v uvozovkách skoro nevěděli. Byli jsme tam zavření a spokojení.

Když se připravujete na své role, potřebujete klid. Můžete se někam hezky zavřít?

Honza: Máme na to pracovnu. Zrovna teď jsem v ní byl zalezlý docela často. I když je to po domě docela slyšet, když zpívám naplno. Někdy Maruška vezme děti a jedou třeba do herny nebo na rodinnou návštěvu, abych měl více prostoru.

Pojďme se přesunout k dnešku. Honza nově získal hlavní roli v muzikálu Krysař. Pokud vím, tak už jste v něm hrál neoficiálně...

Honza: Jednou jsem velmi narychlo zaskočil, aby se zachránilo představení a nemuselo se rušit.

Jaký to je pocit naskočit do role, kterou původně zhmotnil Daniel Landa? Je to legendární představení.

Honza: Takhle jsem to vůbec nevnímal. Možná je to tím, že těch dalo by se říct ikonických postav už za sebou pár mám. Krysař má za sebou v tomto nejnovějším nastudování v Divadle Kalich nějakých 190 repríz. To představení už je zaběhlé a můj úkol je pouze ten, abych se do něj hezky zapasoval. V ideálním případě přinesl nový vítr a novou energii.

Maruško, když má Honza před sebou takhle důležitou roli, jaká je vaše úloha? Děláte, že nejste, abyste ho nerušila?

Maruška: I když má Honza před sebou takhle důležitou roli, tak já mám pořád hlavní ženskou roli v Krysaři. Hraji Krysařovu lásku Agnes. A i když mám za sebou něco kolem 100 repríz, je to pořád hodně práce. Honza to představení naštěstí zná. Když tahle nabídka přišla, věděla jsem, že to dá a že bude skvělý. Když potřebuje, tak pomůžu nebo mu jdu z cesty. Tak, jak si řekne on. Respektuju, co potřebuje.

Honza: Teď jsme ve fázi, kdy největší pomoc je zabavit děti, které jsou ještě malé. Když jeden něco zkouší, na něco se připravuje, druhý musí doma fungovat.

Honzo, máte před sebou velký kus práce na novém muzikálu Biograf láska, který budete v Kalichu režírovat. Jak se připravujete na tuhle úlohu?

Honza: Je to tak, 16. září bude mít premiéru. Bude to muzikál plný písniček Hanky Zagorové. Ty jsou úžasné a pro muzikál jako stvořené. Myslím, že máme skvělý scénář, tým a velmi silné obsazení, ze kterého máme velkou radost.

S Hankou Zagorovou v tomto ohledu probíhá nějaká spolupráce?

Honza: Když jsem do toho projektu asi před rokem vstupoval, tak u toho Hanka byla. Mám velkou radost z toho, že nejde jen o její písničky, ale že je s tím muzikálem osobně spojená. Stojí za tím, četla to a bavili jsme se o scénáři i o výběru písní. Zároveň nám nechává velkou divadelní tvůrčí svobodu. O to větší cítím zodpovědnost, moc si jí a jejího repertoáru vážím. Věřím, že to úsilí a nadšení, co do toho všichni vkládají jako divadelnice ocení a bude se jí to představení moc líbit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články