Jana Fabiánová rok po obvinění psychiatra Cimického: Přihlaste se, vyzývá další zneužité ženy

Jana Fabiánová a Martina Hynková Vrbová bojují v kauze Jana Cimického: Chceme, aby to, co se nám stalo, bylo potrestáno
Zdroj: Herminapress
Zpěvačka Jana Fabiánová apeluje na další oběti psychiatra Jana Cimického, aby se ozvaly policii. Zpěvačka Jana Fabiánová se o svém traumatu rozpovídala i v talkshow Miluše Bittnerové, Na kafeečko.Jana Fabiánová nebyla jedinou obětí. Za rok se přihlásilo dalších 28 žen, ale hrozí, že 26 případů z nich bude promlčeno. Psychiatr Jan Cimický obvinění popírá.+ 4 fotky+ 5 fotek

Zpěvačka Jana Fabiánová, dcera Nadi Urbánkové, a novinářka Martina Hynková Vrbová apelují na všechny oběti a svědky v kauze sexuálního obtěžování a zneužití ze strany psychiatra Jana Cimického, aby se přihlásili na policii. Pokud tak v blízké době neučiní, případu hrozí promlčení.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 11. 2022 13:15

Je to přesně rok, co Jana Fabiánová promluvila o sexuálním útoku a rozvířila tak velkou debatu nad osobností do té doby uznávaného psychiatra. „Na druhém sezení u něj v ordinaci mne v podstatě sexuálně napadl," vyprávěla Jana Fabiánová v pořadu 13. komnata.

Jana Fabiánová apeluje na další oběti

Policie od té doby eviduje celkem 28 žen, které měl Jan Cimický mezi lety 1980 - 2016 znásilnit nebo vydírat. Převážně přitom šlo o jeho pacientky. Nyní je potřeba všechny tyto případy propojit dalšími svědectvími, aby nedošlo k jejich promlčení„Právě vzhledem k těm promlčecím lhůtám v zákoně je teď důležité, aby oběti a svědci, kteří doteď váhali se k této kauze připojit ... chtěla bych je poprosit, aby se ozvali Policii ČR, pokud mají pravdivé informace," žádá Jana Fabiánová v pořadu 168 hodin.

Jan Cimický versus 28 obětí

Cimický obvinění odmítá a podal proti nim také stížnost, nicméně jeho námitky byly vyhodnoceny jako nedůvodné. Kriminalistům se ale zatím nepodařilo prokázat, že ke znásilnění docházelo po celou dobu 36 let. Hrozí proto, že bude 26 z 28 případů promlčeno.

„Vnímám, že naše společnost jako celek už takovouhle agresi za dveřmi lékařských ordinací tolerovat nechce, že to Policie České republiky bere velmi vážně a k obětem se chová s úctou a respektem. Opravdu se snaží pomáhat," míní Jana Fabiánová.

Novinářka Martina Hynková bojuje proti promlčení případu

Druhou ženou, která Cimického veřejně obvinila, je novinářka Martina Hynková Vrbová„My prostě chceme, aby to, co se nám stalo, bylo potrestáno. Aby pan doktor Cimický věděl, že tohle nám dělat neměl a nesmí to už nikdy zopakovat," apeluje také ona na zbývající oběti, jejichž případy teď mohou být promlčeny.

Znám i další ženy, které si tím prošly, a které zatím nevypovídaly na policii. Vím o nich a samozřejmě už jsem s nimi mluvila, jestli to teď nechtějí změnit, protože teď je to důležité - aby se zapojily úplně všechny ženy, kterým se to s panem doktorem Cimickým stalo," dodává Hynková Vrbová.

Postavit se agresorovi je důležité

Podle Jany Fabiánové by mělo být po letech konečně spravedlnosti učiněno za dost. „Ten rok mi potvrdil, že stojí za to postavit se agresorovi. Že stojí za to na chvíli sklonit hlavu a nechat přes sebe přejít ten hurikán prvotní nenávisti a vydržet. Zažila jsem velkou vlnu solidarity a díky tomu se ozvaly také další oběti, které dříve neměly odvahu se ozvat," otevřela téma svého traumatu Fabiánová také v talkshow Miluše Bittnerové, Na kafeečko.

Zde také zveřejnila svůj apel ženám, které se ocitly v podobné situaci. „Nikdy na to nejsi sama. Je rok 2022, už je to všechno jinak a společnost na to také nahlíží jinak. Člověk by asi neměl váhat. Měl by mít odvahu se ozvat, protože když se ozveš, tak chráníš ty, kterým by se to mohlo stát po tobě. O nic jiného nejde. Takže pokud nechcete, aby se to stalo dalším holkám nebo vašim dcerám, udělejte to," vzkazuje zpěvačka široké veřejnosti.

Zdroj:

Aktualne.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články