Jiří Havelka z Teorie tygra se tísní doma se čtyřmi dětmi: Pracovnu mám momentálně na parapetu, připouští

Jiří Havelka z Teorie tygra se tísní doma se čtyřmi dětmi: Pracovnu mám momentálně na parapetu, připouští
Zdroj: Herminapress
Herec a režisér Jiří Havelka bude letos moderovat předávání cen Český lev.Před pražským Rudolfinem natáčel Jiří Havelka tradiční televizní spoty pro Magnesii.Jiří Havelka říká, že v posledních dnech s týmem ladí detaily slavnostního večera.Jiří Havelka v roce 2020 sošku sám získal za nejlepší scénář k filmu Vlastníci, který také sám režíroval. + 7 fotek+ 8 fotek

Herce a režiséra Jiřího Havelku (42) čeká už 4. března náročný úkol. V pražském Rudolfinu bude moderátorem jubilejního 30. ročníku předávání cen Český lev. V rozhovoru pro Lifee.cz odhaluje, zda má z přímého přenosu trému a jak s ní bojuje, ale také jak zvládá pracovat v jednom bytě se čtyřmi dětmi, které s manželkou vychovává.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 02. 2023 08:00

Jiřího Havelku si mohou filmoví a televizní diváci pamatovat coby jednoho z neposlušných manželů ve snímku Teorie tygra. Do kin ovšem v posledních letech přišly také jeho vlastní filmové počiny, a to Vlastníci a Mimořádná událost.

V rozhovoru pro Lifee.cz mimo jiné odhaluje, jak s manželkou v jednom bytě zvládají výchovu čtyř dětí, z nichž dvě jsou jejich společné. Není tajemstvím, že při vzniku komedie Vlastníci se Jiří Havelka inspiroval především svým životem v paneláku a hlavně fungováním zdejšího společenství vlastníků jednotek.

A do toho čtyři děti, považte... „Náročné to bezesporu je, kór když těch metrů čtverečních nemáte úplně moc, takže moje pracovna je v tuto chvíli deskou rozšířený parapet," směje se Havelka.

Jiří Havelka o svých dětech

Podědily děti vaše umělecké sklony?

Mám v tomto směru nulové ambice, ale samozřejmě si všímám toho, co jim jde tak nějak samo. Třeba dcera slyší v rádiu jakoukoli písničku a hned ji opakuje intonačně i textově. V libovolném jazyce.

Jak náročné je vychovávat hned čtyři děti? Případně pracovat doma v jejich společnosti?

Náročné to bezesporu je, kór když těch metrů čtverečních nemáte úplně moc, takže moje pracovna je v tuto chvíli deskou rozšířený parapet. Ale zase to má nesporné výhody. Třeba bordel na stole nikdy nepřesáhne velikost toho parapetu.

Jakou metodu výchovy praktikujete? Jste přísný rodič?

Jsem zcela intuitivní a hlavně plovoucí rodič, to znamená, že v tom zcela plavu.

Kde a jak nejraději relaxujete? Je to váš hausbót? Dokážete si ještě představit v něm bydlet?

Já myslím, že nejvíc vlastně relaxuju s dětma. A mám rád saunu, to je taky pravda.

Jiří Havelka o filmech Mimořádná událost a Vlastníci

Jaké ohlasy měl film Mimořádná událost od pracovníků Českých drah?

Popravdě řečeno moc nevím. Sousloví České dráhy se koneckonců ve filmu neobjeví ani jednou. Ale dvakrát tam zazní sousloví "národní dopravce". Ale bavilo by mě být na projekci speciálně zorganizované pro nádražáky. Asi by tam našli spoustu chyb.

Jak specifická je práce s dětskými herci? Viz například Oliver Vyskočil v Mimořádné události.

Specifická jako s každým hercem. A jako s každým člověkem. Některý dětský herec může působit dospělejší než dospělý herec, který naopak může být komplikovanější než dětský herec.

Jak se diváci popasovali s filmem Vlastníci? Měli pocit, že hlavní postavy vlastně znají?

Ano, většinou tam fungovala projekce vlastní zkušenosti, nicméně máme jako diváci samozřejmě tendenci identifikovat se s těmi kladnějšími postavami a v těch negativnějších vidět spíš "ty druhé", a "ti druzí" projektují ty negativnější postavy zase do nás.

Námět Vlastníķů vycházel z vaší vlastní zkušenosti?

Ano. Částečně. Jako všechno, co dělám.

Užíváte si také práci před kamerou? Jaké to bylo zahrát si s Jiřím Bartoškou? Na film Teorie tygra jsou také hezké ohlasy.

Užívám. S Jiřím Bartoškou mě nejvíc bavilo, když vzpomínal na práci v divadle Na zábradlí.

Jiří Havelka o Českém lvu

Letos budete moderovat předávání cen Český lev. Jaké bylo natáčení tradičních spotů pro galavečer, které jsou inspirované slavnými českými filmy?

Zábavné, milé i náročné, protože zima nečekaně udeřila v plné parádě, a to nejen, co se týče teploty, ale také povětrnostních podmínek. Přesto se před Rudolfinem srocovalo docela dost lidí. To mě překvapilo, že jim ta zima nevadí. I když oni měli kožichy a já teda jen tílko Emila Zátopka. Ale jinak mě to opravdu bavilo, protože kdy jindy si člověk vyzkouší tolik různých kostýmů na tolik různých rolí. I když teda ve výsledku bude každá ta role ve spotu jen několik vteřin.

Jak probíhají vaše přípravy na velký večer?

Pozvolna. Scházíme se s produkčním týmem celého večera, ladíme detaily, reagujeme na nečekané změny a většinou si k tomu dáváme kafe, čaj a zákusek.

Budete mít trému? Případně jak s ní bojovat?

Kde není tréma, není dobrodružství. Neumím s ní moc bojovat, snažím se ji obejmout. Ale když je moc velká, tak obejmout nejde. To se pak dá jen přijmout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články