Neuvěřitelně vitální Jiří Suchý: V kondici se udržuji jednoduše - nekouřím, nepiju a hlavně nesportuju

Neuvěřitelně vitální Jiří Suchý: V kondici se udržuji jednoduše - nekouřím, nepiju a hlavně nesportuju
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Jiří Suchý dostal od kolegů v závěru křtu nového alba německou helmu. Nechyběla ani Jirkova dlouholetá kolegyně Jitka Molavcová.O dárek v podobě helmy se postarala zpěvačka Dáša Zázvůrková. Jiří Suchý je totiž sbírá.Dáša Zázvůrková je múzou Jiřího Suchého. Během koncertu se předvedla jako femme fatale a muži šli do kolen.Jiří Suchý je ve svých devadesáti letech stále vitální, jak prozradil v našem rozhovoru.+ 5 fotek+ 6 fotek

Divadelník Jiří Suchý oslavil v říjnu devadesáté narozeniny, přesto je stále aktivní v divadle Semafor a pravidelně připravuje pro diváky nové inscenace. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradil, jak se udržuje v kondici, co překvapivého už čtyřicet let sbírá a proč kvůli dění na Ukrajině odkládal premiéru své poslední hry.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 05. 2022 12:00

Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou (72) pokřtili v divadle Semafor nové album Koncert v barvách Semaforu. Vystoupení zpěváků Petra Macháčka (44) a Dáši Zázvůrkové (40) si oba užili nejen v hledišti, ale také na jevišti, kde divákům zazpívali. „Písničkám bych popřála, ať nás všechny přežijí. Ať se dostanou do uší i do duší všem lidem dobré vůle," vzkázala Jitka Molavcová.

Suchý potom přání rozvinul. „Za všechna ta desetiletí jsem už osvědčený křtitel. Jitka je také dobrá křtitelnice. Už mám předem připravené i řeči. Třeba říkám, že tu desku mohu nejen pokřtít, ale když bude potřeba, mohu ji také obřezat," pobavil hosty Jiří, „křest nás podle katechetky zbavuje hříchu, ale jaký ta deska může mít hřích? Navrhuji to udělat jako za socialismu - vítání občánků. Přál bych si, aby se dokutálela k uším slušných lidí."

Pane Suchý, jak se ve svých úctyhodných letech udržujete v kondici?

Prosím? Pro zdraví já nedělám nic! Víte, to se mi dělá samo. Je to poměrně jednoduché - nepiju, nekouřím a hlavně nesportuju.

Dnešní Koncert v barvách Semaforu proběhl podle vašich představ?

Ano, oni jsou opravdu dobří. Jsem rád, že ty písničky pořád žijou. Nemám představu o tom, jak by koncerty měly vypadat. Dělám si své věci a občas se jen přijdu podívat.

Jak dobře se znáte s Petrem Macháčkem, který dal koncerty a nové album dohromady?

Bylo to zvláštní seznámení. Když jsme zkoušeli hru Jako když tiskne - byla proti bulvárnímu tisku - tenhle záhadný mladík tam chodil na zkoušky. Vždy se dovolil, jestli se může dívat, a každý den tam seděl. Potom se mi přišel představit do šatny. Vzal jsem scénář té hry a farář, kterého jsem tam hrál, se také jmenoval Petr Macháček. Byla to zvláštní shoda náhod. Potom u nás začal hrát a právě tady ho viděl Miloš Forman, který ho obsadil do své Dobře placené procházky.

Co říkáte na dárek, který jste dnes na pódiu dostal od svých kolegů?

Je to německá helma, anglická byla podle Dáši Zázvůrkové dražší. Není podle všeho vojenská, ale hasičská. Mám jich doma 120, tahle bude 121.

Jak dlouho už je sbíráte?

Téměř čtyřicet let.

Máte tam i nějaké dražší kousky?

To víte, že ano, třeba z 19. století.

Jaké máte ohlasy na nejnovější představení Nižnij Novgorod? Premiéru jste odkládali kvůli událostem na Ukrajině a veřejnosti vzkázali, že nejste kámoši Putina.

Premiéra byla taková rozpačitá, až mě zneklidnělo, zda to není špatné. Ale potom přišly reprízy a ty byly bouřlivé, uklidnilo mě to. Premiéroví diváci byli zřejmě zaskočeni a jejich potlesk nebyl tak upřímný, jak jsem býval zvyklý. První repríza potom rozptýlila mé obavy a druhá to jen potvrdila.

Chodí do Semaforu pořád mladí lidé?

Jen určité procento, je to poměrně početná menšina. Já už teď pracuji na plné obrátky na příští divadelní sezóně - pochopitelně i s paní Molavcovou. Snad už bude jen lépe a lépe.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články