Lékárnice a modelka Jana Doleželová prozradila tajnou vychytávku na puchýře i to, co si zabalit k vodě

Lékárnice a modelka Jana Doleželová prozradila tajnou vychytávku na puchýře i to, co si zabalit k vodě
Zdroj: Se souhlasem Jany Doleželové
Lékárnice Jana Doleželová je maminkou pětileté Verunky.Jana Doleželová, vystudovaná magistra farmacie, se v roce 2004 stala Miss České republiky.Modelingu už se Jana Doleželová věnuje pouze okrajově a vrátila se do lékárenského byznysu.Přesto ji nadále můžeme vídat na společenských akcích, které ráda navštěvuje.+ 4 fotky+ 5 fotek

Víte, které doplňky stravy byste měla užívat po čtyřicítce a které jsou nejvhodnější pro vaše děti? Zeptali jsme se té nejpovolanější, lékárnice a modelky Jany Doleželové (41), která je také maminkou pětileté Verunky. A jakou tajnou vychytávku webu Lifee.cz prozradila, pokud nás trápí puchýře z nepohodlných bot?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 06. 2022 08:00

Lékárnice a Miss České republiky pro rok 2004 Jana Doleželová nedávno oslavila 41. narozeniny. A jako správná zralá žena, kterou mimo jiné živí její vzhled, má jasno, jaké doplňky stravy by měly dámy jejího věku užívat. Poradila nám také, co by nemělo chybět v plážové tašce, když se rodina v horkém dni vypraví k vodě.

Jak se vám daří a čemu se nyní věnujete?

Žiji v Říčanech, kde působím v dozorčí radě místní nemocnice a také v zastupitelstvu města. Často jsem i v Praze, protože pracuji v marketingu. V rámci šoubyznysu se stále věnuji moderování. Teď v létě především golfových turnajů, v zimě nejčastěji plesů. Po celý rok pak moderuji tiskové konference a firemní eventy.

Mohla byste jako vystudovaná farmaceutka doporučit našim čtenářkám doplňky stravy, kterým by ženy ve věku 40 let a více měly věnovat pozornost?

Ženám s přibývajícím věkem ubývá kolagenu, který je důležitý pro pleť, klouby atd. Proto bych jim doporučila hlavně ten. Velmi oblíbený je například Dr. Max Kolagen drink ve formě šumivého nápoje s limetkovou příchutí. Pro prevenci osteoporózy je důležité mít dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Krom výše uvedeného doporučuji také vitaminy A, B, C, E a hořčík.

Co by podle vás nemělo chybět v plážové tašce, když se maminka s dítětem chystá k vodě? Hlavně, co se týče opalovacích krémů nebo jiných důležitých věcí, které můžeme sehnat v lékárně. Na co obecně si dát u vody a na sluníčku pozor?

Samozřejmostí je přibalit kvalitní voděodolný opalovací přípravek, aby byla pokožka chráněná vůči škodlivým vlivům slunečního záření. Ovšem neměl by vám chybět ani repelent. A když už vás hmyz štípne, může se hodit Fenistil gel. Doporučuji pro jistotu i náplasti a dezinfekce, protože v přírodě často dochází k drobným odřeninám. Maminky by měly dávat pozor především na to, aby se děti nespálily. Např. přes poledne, kdy je záření nejintenzívnější, by neměli být děti ani rodiče na sluníčku vůbec.

Jak ošetřit spáleniny od sluníčka?

Nejprve ochladit studenou sprchou či obklady. Pak samozřejmě panthenol, který zklidňuje, hydratuje a regeneruje pokožku. Pokud jsou přítomny i puchýřky, nikdy je nemačkat ani nepropichovat. Pomoci mohou náplasti na puchýře nebo např. Flamigel.

Dokážete si coby modelka a zároveň farmaceutka úspěšně poradit s puchýři, které vznikají nošením podpatků? Jak se s podpatky nejlépe vypořádat?

Já se snažím nošení podpatků minimalizovat. Obouvám je jen v nezbytných chvílích, takže „high-heels“ nosím s sebou a často se přezouvám. Naštěstí jsem na puchýře z podpatků nikdy netrpěla, i když jsem je dříve nosila častěji. Puchýř vzniká kombinací tlaku, tepla a vlhka. Proto kdo puchýře mívá, tomu doporučuji potřít patu tuhým deodorantem, který vytvoří na pokožce ochrannou vrstvu, a pak teprve nazout botu. Případně lze použít náplast s gelovým polštářem či flanelové polstrování Moleskine.

Užíváte s dcerkou nějaké doplňky stravy z lékárny? Které a proč?

Na jaře a na podzim užívám vitamin C v kombinaci se zinkem, protože výborně podporují imunitu. V případě nástupu nachlazení přidávám echinaceu, tedy třapatku nachovou, která také posiluje obranyschopnost organismu. V létě užívám betakaroten a prakticky celý rok doplňky stravy pro vlasy a nehty. Dceři dávám vitaminové želé bonbony Kids Gummies, protože obsahují skvělou kombinaci vitamínů a stopových prvků pro nejmenší a zároveň výborně chutnají.

Kam se chystáte v létě? Máte před sebou nějakou dovolenou?

Léto obvykle trávím u nás v ČR, protože si chci užít krásnou přírodu, kterou tu máme. Oblíbila jsem si i dny na své zahradě, kde relaxuji u vody mezi stromy. Proto na dovolenou jezdím spíše začátkem června a pak koncem září. Letos jsme byli v Dubrovníku a v Kataru. Teď v červenci jedeme  s přáteli na každoroční cyklotýden po jižních Čechách.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články