Marek Taclík změnil image: Ke knírku mě váže Stockholmský syndrom. Děti jsou jím nadšené, žena už tolik ne

Herec Marek Taclík se ve společnosti objevil s knírem. Jak přiznává, vypěstoval si na něm jistý druh závislosti.Knírek si Marek Taclík nechal narůst kvůli nové roli, ovšem rozhodl se ho nosit i po skončení natáčení.Takto známe Marka Taclíka z doby před knírkem.Z knírku prý nemá velkou radost hercova partnerka Pavla.+ 4 fotky+ 5 fotek

Herec Marek Taclík (49) má s partnerkou Pavlou dvě děti, Matyldu (4) a Antonína (2). V srpnu herec dramaticky změnil image, když si nechal narůst knírek, a jak přiznává v rozhovoru pro Lifee.cz, zatímco děti jsou jeho novou ozdobou tváře nadšené, partnerka už tolik ne.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 10. 2022 12:00

Mimo knírek si Marek Taclík v posledních dvou letech zvyká také na dioptrické brýle. Trpí totiž cylindrickou oční vadou, takzvaným astigmatismem. Sžít se s brýlemi je pro něj ale obtížné. Svá divadelní představení proto raději hraje poslepu, a brýle navíc nedopatřením neustále ničí.

„Líbí se mi ty, které mám na nose, ale časem uvidíme. Moc jsem se zatím neodvázal, ale třeba už je na čase," dodává si Marek Taclík odvahu k pořízení extravagantnějšího kousku, kterým by vhodně podtrhl svou novou image mladistvého knírače.

Brýle, které máte na očích, jsou dioptrické, nebo jen pro parádu?

Kdepak, pro parádu nejsou. Mám brýle dioptrické, multifokální, protože už špatný vidím na blízko i na dálku. Brýle nosím teprve dva roky, stále jsem si na ně nezvykl, a tak je často ničím.

Kdy jste přišel na to, že hůř vidíte?

Zhruba před pěti lety.

Jak vám to komplikuje život?

Nemám dioptrie tak velké, proto mi to život moc nekomplikuje a dokážu fungovat i bez brýlí. Ale já lidi nepoznávám, ani když je vidím. Takže horší je jedině to, že si nepřečtu text do práce.

Dovolují vám nosit brýle vaše divadelní role?

Hraji už dvacet let v Činoherním klubu a zvládám to bez brýlí. Nechci nic zakřiknout, ale hraju skoro poslepu. Ale na nové texty, třeba na natáčení, už brýle potřebuju.

Zvládl byste si nasadit čočky?

Dioptrické čočky jsem ještě nezkoušel. Ale kdysi dávno, když jsme s Honzou Prušinovským točili pohádku Kdyby byly ryby, jsem hrál trojici postav Prasodlaka, Vlkodlaka a Rybodlaka a každá z nich měla jinou barvu očí. Díky tomu vím, že čočky snesu i na delší dobu.

Stal se vám někdy kvůli špatnému zraku nějaký trapas?

Stává se mi, že některé lidi vzájemně zaměňuji, ale to podle mě není chyba zraku, ale mozku.

Jaký máte vkus ohledně brýlí?

Přiznávám, že se zatím hledám. Líbí se mi ty, které mám na nose, ale časem uvidíme. Zatím jsem se moc neodvázal, ale třeba už je na čase.

Ale odvázal jste se s knírkem. To je součást nějaké nové image?

Knírek mám od srpna, měl jsem ho ještě trošku jiný. S Lubošem Svobodou jsme dělali seriál Revír pro Televizi Seznam, který by diváci měli vidět na jaře. Tam jsme postavě dali knírek. A mně se stalo něco jako Stockholmský syndrom - já se do toho knírku zamiloval.

Co na to vaše děti a paní?

Ta zatím knírek nemiluje. Děti jsou malinké, ty nadchne každá změna.

Vaše děti vady zraku netrápí?

Ne, ty vidí dobře. Já mám specifickou vadu zraku, cylindr. S tím se člověk narodí a začne se projevovat, až když svaly začnou slábnout. Není to stejné jako vetchozrakost. Moje děti vidí normálně a jestli mají tuhle moji vadu zraku, tak by měly ještě padesát let vydržet.

Kdo má u vás doma na děti větší vliv, vy nebo partnerka?

Partnerka je s dětmi víc, respektive 24 hodin denně, já jen chvilku. Takže asi žena. Já na ně uplatňuji jen tu svoji mužskou sílu. Ta občas funguje.

A kdo má větší autoritu?

U nás je autorita rozprostřená mezi mnou, ženou a dcerou. Nejmladší Toník, ten má autoritu nejmenší, respektive žádnou. Možná má u nás největší autoritu naše čtyřletá dcera.

Jak společně trávíte čas?

Na víkend jedeme na chalupu, kterou máme ve Šluknovském výběžku, a tam se strašně těším. Jsem s dětmi málo a tam budeme celý den na zahradě, bude to super.

Související články

Další články