Michaela Maurerová o výchově tří dětí: V určitý moment si musíte rozmyslet, jestli chcete kariéru nebo rodinu

Michaela Maurerová o výchově tří dětí: V určitý moment si musíte rozmyslet, jestli chcete kariéru nebo rodinu
Zdroj: Herminapress
Herečka Michaela Maurerová je maminkou dvojčat Pepíka a Magdalenky, a také mladší holčičky Emmy.Dvojčata Pepík s Magdalenkou mámu často doprovázejí na společenské akce.V rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje Michaela Maurerová například to, podle čeho svým dětem vybírala jména.Herečka se zamýšlí také nad tím, kolik času by děti měly trávit u televize.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herečka Michaela Maurerová (42) je mámou tří dětí - třináctiletých dvojčat Magdaleny a Josefa a tříleté Emmy. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz přiznala, že pro ženu v umělecké branži je nesmírně těžké skloubit rodinu s kariérou a že svým dětem neomezuje na hodiny čas strávený u televize. A co herečka soudí o módních exotických jménech pro děti?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 29. 08. 2022 08:00

Podle Michaely Maurerové je skloubit rodinu s dobře nastartovanou kariérou pořádný oříšek. „Je to náročné. S Emičkou jsem byla na rizikovém těhotenství a ještě jsem dodělávala pořad o cestování. Člověk si musí v určitou chvíli říct - a dost. Myslím, že jedinou superženou, které je v našem českém rybníčku umožněno i s dětmi naplno vykonávat svoji profesi, je Aňa Geislerová," nechala se slyšet herečka.

Ani Geislerová přitom neměla na růžích ustláno. „I ta ale potvrzuje pravidlo, že nelze skloubit všechno a musíte si v určitý moment vybrat. Pro mě byla vždycky důležitá role mámy. Pokud se mohu dál věnovat práci, je to super a dělám to ráda, ale musí to být časově tak, abych stíhala také svoji rodinu," ozřejmila Maurerová.

O pořadech pro děti

Na obrazovkách České televize se objeví nový animovaný Večerníček Chrujda, kterého dabuje Jiří Lábus. Prý vás Chrujda velmi zaujal.

Je to pravda, my se doma s dětmi díváme na Večerníček, a dokonce máme tři knížky o Chrujdovi. Celkem jich je devět. Děti ve věku, ve kterém je mé nejmladší, tedy tři až čtyři roky, milují obrázky. Rády si je k příběhům prohlížejí a ilustrace Lucie Dvořákové skutečně probouzejí v dětech fantazii. Čtu text, který je skvělý, a dcera si prohlíží obrázky. Jsme tak spokojené a trávíme spolu hezký čas u usínání. Chrujda v podání pana Lábuse prostě nemůže být špatný, je tam tolik dobrých ingrediencí, že dort bude jistě skvělý.

Na které dětské pořady jste koukala jako malá vy?

Za mě to byly Magion, Vega a podobné věci. Někteří mí kolegové ohrnují nad tvorbou pro děti nos, ale já říkám, že to je pragmaticky a alibisticky nejlepší - protože si vychováváte své vlastní diváky, kteří vás poznávají. To se mi teď děje, ale samozřejmě mi to ne vždy zalichotí. Občas přijde hezký mladý kluk a v domnění, že mi chce složit poklonu, z něj vypadne: „Já si tě, Míšo, pamatuju, když jsi moderovala Tykadlo, když jsem byl malej." Dnes jsem to počítala a je to 25 let, co jsem začala působit v České televizi. Dětská tvorba mě zatím pořád baví, asi stále nejsem dětmi natolik okupována, aby mě to štvalo. A také to dělám pro své děti.

Vaše dvojčata ještě mají zájem o ČT:D nebo obecně o dětskou tvorbu?

Ona by to nikdy nepřiznala a také mám zakázáno o nich mluvit, ale velmi ráda to sledují - pochopitelně s tím, že hlídají Emičku. Koukají se na pohádky všichni společně, to máme rádi i my dospělí.

Na tiskové konferenci nás také velmi pobavil průměrný věk diváka ČT:D.

Ano, nás také, je to 26 let.

O problému skloubit kariéru s rodinou

Jak náročné je skloubit kariéru s rodinou? Máte tři děti.

Je to náročné. S Emičkou jsem byla na rizikovém těhotenství a ještě jsem dodělávala pořad o cestování. Člověk si musí v určitou chvíli říct - a dost. Myslím, že jedinou superženou, které je v našem českém rybníčku umožněno i s dětmi naplno vykonávat svoji profesi, je Aňa Geislerová. Ale i ta potvrzuje pravidlo, že nelze skloubit všechno a musíte si v určitý moment vybrat. Pro mě byla vždycky důležitá role mámy. Pokud se mohu dál věnovat práci, je to super a dělám to ráda, ale musí to být časově tak, abych stíhala také svoji rodinu.

Velké téma je, jestli se děti vůbec mají koukat na televizi a na tablety. Jak to máte doma nastavené vy?

Dříve jsem byla hodně militantní - v žádném případě, od toho pryč. Někdo dává časové limity. Tak to teď už nedělám, přistupuji k tomu jednoduše intuitivně. Má nejmladší dcera je hyperaktivní a když vidím, že je unavená, tak ji prostě nechám, ať se kouká. Navíc konkrétně u ČT:D mám jistotu, že se nedívá na žádnou pasivní blbost. Když se cvičí, ona se zvedne a jde cvičit podle televize. Máme také rády pohádky, kdy se k ní přitulím a koukáme se spolu. Jsou také dny, kdy se Emička na televizi vůbec nekouká. Určitě jí vědomě neurčuji čas, do kdy se může dívat.

O exotických jménech českých dětí

Aktuálním tématem jsou jména pro děti. Jaký je váš názor na zahraniční jména typu Jessica nebo Quentin?

Mám tři děti a všechna mají díky svým tatínkům ryze česká příjmení, ke kterým by mi jména typu Emanuela nebo Mário přišla divná. Volila jsem jména, která se mi líbí a pasují na ně. Zatím mi od nich žádná reklamace nepřišla.

Vnímáte zahraniční jména jako trend také u jejich spolužáků?

Vnímám spíše to, že už to není taková exotika. Možná s ohledem na to, že jsme poměrně kosmopolitní společnost a máme mezi sebou hodně lidí ze zahraničí. Neřeší se to tolik, jako dřív, kdy se všechny holčičky jmenovaly Jany nebo Adély a do toho se objevila jedna Jessica. Cizí jména jsou dnes normální.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články