Michal Viewegh o své nemoci: Občas si nevybavím ani jméno své dcery

Michal Viewegh o své nemoci: Občas si nevybavím ani jméno své dcery
Zdroj: Herminapress
Spisovatel Michal Viewegh se stal patronem nového muzikálu Biograf láska.Jak nám prozradili v Divadle Kalich, Michala Viewegha námět muzikálu zaujal a společně se spisovatelkou Uljanou Donátovou se pustili do tvorby příběhu.Michal Viewegh říká, že pražské divadlo už navštívil, ale vinou své vleklé choroby si nedokáže vybavit, jaké to bylo představení.U příležitosti šedesátin nedávno Michal Viewegh pokřtil knihu, která se příznačně jmenuje Děravé paměti.+ 4 fotky+ 5 fotek

Spisovatel Michal Viewegh (60) se stal patronem připravovaného muzikálu Divadla Kalich Biograf láska, který má být složený z hitů Hany Zagorové (75). Co tato role obnáší a jak se během práce projevily následky jeho choroby? To vše sdělil webu Lifee.cz.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 05. 2022 08:00

"Všichni mí blízcí vědí, že to není výmluva, ale prostý fakt. Občas nejsem schopný vybavit si jméno své dcery," prozrazuje oblíbený spisovatel, kterému před deseti lety praskla aorta a jen o vlásek unikl smrti. V rozhovoru pro Lifee.cz přidal také zajímavost o rodině z Ukrajiny, se kterou aktuálně sdílí domácnost.

Co se vám vybaví ve spojitosti s Hanou Zagorovou?

Její písně jsou pro mně hudbou dětství. Proto je tam jistý mentální a nevynucený strach, jak to celé dopadne. Teď se to všechno oživilo, protože jsem dostal od Michala Bělouška CD s asi čtyřiceti písněmi. Dodnes si vzpomínám, jak jsme to s přítelkyní celé poslouchali. Dojatě jsme vzpomínali na mládí. Nejde jen o ty písničky, ale také o vzpomínky, které se vám ve spojitosti s nimi vybaví.

V muzikálu Biograf láska máte roli patrona. Co to pro vás znamená?

Napsal jsem návrh scénáře nebo možnou linku, se kterou potom Uljana Donátová a další lidé pracovali. Jsem spoluautorem nebo poradním hlasem. Proto jsem se také stal patronem celé inscenace.

Setkal jste se osobně s paní Zagorovou?

Ano, potkali jsme se, ale to jsme ještě netušili, že na tom budu pracovat. Bylo to letmé, ale milé setkání.

Pojí vás se zdejším divadlem také další přátelství?

V Kalichu jsem byl na jakémsi muzikálu, ale protože mám tak špatnou paměť, nedokážu si vybavit název. Všichni mí blízcí vědí, že to není výmluva, ale prostý fakt. Mohu vám to vysvětlit? Já občas nejsem schopný vybavit si jméno vlastní dcery. Dokonce mám na to invalidní důchod, takže se dopředu všem moc omlouvám.

Co nového připravujete pro čtenáře?

V březnu k mým šedesátinám vyšly mé paměti. Kdy jindy vydat paměti než v čase šedesátin? To se nabízelo. Už jsem odevzdal do nakladatelství novou sbírku povídek. Letos by měly vyjít v reedici také Krátké pohádky pro unavené rodiče.

Budou to povídky o lásce?

Ano, bude to mimo jiné o lásce, ale také o rozvodu a všem možném. Bude to hezká všehochuť.

Jak se vás dotýká současné dění na Ukrajině?

Válka na Ukrajině se mě dotýká velmi osobně. Když byly povodně na Moravě, tak jsem na sociálních sítích nabízel ubytování a nikdo se mi neozval. Byl jsem tím poněkud zaskočený. Říkal jsem si, jestli se mě lidé neštítí nebo se nestydí. Když začala krize na Ukrajině, opakovaně jsem zadal nabídku ubytování pro ukrajinskou matku s dítětem.

Úspěšně?

Tentokrát jsem uspěl a ozvala se mi paní, která měla na Sázavě ubytovanou ve velmi provizorních podmínkách jednu dámu z Ukrajiny. Říkala, že bude ráda, když ji převezmu. Teď u mě druhým měsícem bydlí paní Olena se synkem Sašou. Je to hrozně milá žena a vycházíme spolu výborně. Mám samostatný pokoj pro hosty s koupelnou a vlastním vchodem, takže můžeme mít všichni naprosté soukromí.

Naznačila, jaké jsou její další plány?

Dokud bude válka, tak ji u sebe nechám. Bohužel nikdo z nás neví, jestli to budou tři měsíce nebo tři roky. Ona ví, že u mne může zůstat, ale pochopitelně se jí stýská po manželovi a po domově.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články