Slavní vzpomínají na Miloše Kopeckého: Přeučilovi byl inspirací v oblékání, Zedníčková si hrála s jeho dětmi

Miloš Kopecký by oslavil 100. narozeniny: Takoví gentlemani už nejsou, shodují se Přeučil, Zedníčková, Hrubešová i Fišerová
Zdroj: Petr Matička/Právo/Profimedia/Herminapress/Koláž Lifee
Herecký bard Jan Přeučil vzpomíná na Miloše Kopeckého jako na staršího kolegu, který mu uděloval dobré rady ohledně hereckého projevu a oblékání.„Byl to noblesní, elegantní, příjemný a šarmantní pán," vybavuje si Jan Přeučil.Herečka Markéta Hrubešová strávila s Milošem Kopeckým jen chvíli, a to během natáčení filmu Andělské oči.„Byl už velmi nemocný, nicméně nedal to na sobě vůbec znát," vzpomíná Markéta Hrubešová.+ 4 fotky+ 5 fotek

Legenda českého filmu Miloš Kopecký by dnes oslavil 100. narozeniny. Podle jeho kolegy Jana Přeučila (85) byl velkým milovníkem žen a také módy. V rozhovoru pro Lifee.cz přiznává, že se u něj v lecčem inspiroval. Herečka Lucie Zedníčková (53) si zase posteskla, že gentlemanů, jako byl on, už dnes mezi muži moc nenajdeme.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 22. 08. 2022 08:00

Vyzpovídali jsme pro vás čtyři známé osobnosti, které měly možnost Miloše Kopeckého poznat osobně, nebo s ním dokonce stát před kamerou. Vzpomínají na jeho charisma a také slabost pro něžné pohlaví. Ženy ho obdivovaly pro jeho šarm a noblesu," prozradil Jan Přeučil.

Jan Přeučil se u Kopeckého inspiroval

„Velice dobře jsem Miloše Kopeckého znal a mohu s veškerou suverenitou a zdravou pokorou říci, že jsme byli přátelé. Velice jsem ho obdivoval pro jeho sebevědomí, přístup k herecké profesi a také životu. Byl to noblesní, elegantní, příjemný a šarmantní pán," vzpomíná Přeučil na staršího kolegu, se kterým natočil celou řadu filmů a televizních nebo rozhlasových pořadů.

Nejraději si ovšem vybavuje 60. léta, kdy se s ním setkal v Divadle Na zábradlí během zkoušení inscenace Milana Kundery Ptákovina, kde Kopecký ztvárnil hlavní roli. Jeho přístup k práci byl zcela jiný, proto nás jeho přítomnost velice obohacovala," vypráví Přeučil.

Miloš Kopecký přestal kouřit - na jeden den

Před každou zkouškou jsme chodili pod jeviště kouřit - tenkrát jsem ještě kouřil. Jednoho dne Miloš přišel a nekouřil. Řekl jsem: ,Miloši, vy nemáte cigaretu? Já vám ji rád nabídnu.' On na to odvětil: ,Honzo, od dnešního dne nekouřím! Před chvílí jsem dokončil komentář k anglickému dokumentárnímu filmu, který se jmenuje Plíce kuřáka. Kdybyste viděl, co se odehrává v těch plicích - to praská kanalizace! To je hotový ráj!'směje se Přeučil a dodává: „Druhý den samozřejmě hned přišel a vykuřoval." 

Ženy byly Kopeckého velkou inspirací

Podle Přeučila byl Kopecký nejen hercem velkých kvalit, ale také mužem, kterého fascinovaly krásné ženy„Kdykoli přišel, byl velice příjemný, milý a ke všem vstřícný - k ženám ovšem ohromně gentlemanský. Ženy ho obdivovaly pro jeho šarm a noblesu. Vzpomínám si, že vždy, když byl v Divadle Na zábradlí Silvestr, tak zde večer pil, a poté odjížděl do svých oblíbených hotýlků, kde také strávil veškeré své záležitosti," vzpomíná.

Na oblečení kladl Kopecký důraz, vzpomíná Přeučil

Miloš Kopecký měl podle něj také jisté rituály, které ovšem často a rád měnil. Chvíli pil kávu, jeden čas zase kouřil dýmku - to jsem ho pozoroval, protože to byl velký obřad. Co bylo velice pěkné a pro mě dodnes inspirující, bylo jeho oblečení. Na to kladl velký důraz," prozrazuje Přeučil a připouští, že se u něj v mnohém inspiroval.

„Povídali jsme si o tom a vím, že si na něm velice zakládal. Kolikrát mě dokonce pochválil, jak jsem se oblékl. Toho si dodnes velice vážím a vždy si na to u skříně vzpomenu. Dá se říct, že mě v tomto směru ovlivnil a je mým velkým vzorem," dodává herec.

Markéta Hrubešová poznala Miloše Kopeckého jen krátce

Na setkání s Milošem Kopeckým vzpomíná také herečka Markéta Hrubešová (50), byť to bylo setkání velmi krátké. „S panem Kopeckým jsem měla tu čest natáčet jen jednou, a to film Andělské oči pana režiséra Dušana Kleina. Byl už velmi nemocný, nicméně nedal to na sobě vůbec znát. Každopádně jsem osudu vděčná i za těch pár chvil, které jsem mohla strávit vedle něj," přiznává Hrubešová.

Lucie Zedníčková vídala legendy už od dětství

Herečka Lucie Zedníčková se s Milošem Kopeckým setkala už jako malá a později také před kamerou ve filmu Kanárská spojka z roku 1993.Jako malá jsem si hrála s jeho dětmi, protože naši rodiče se scházeli. Náš umělecký svět je malý a v té době byl mnohem menší, než je teď. Na natáčení jsem ale v dospělosti strávila s panem Kopeckým jen jeden den," vzpomíná v našem rozhovoru.

„Nebylo to na Kanárských ostrovech, tam nebyl, a pamatuji si to setkání velmi mlhavě. Už jsem ale pochopitelně byla ve věku, kdy jsem si uvědomovala, s jakou hvězdou a legendou stojím před kamerou," dodává Lucie, která začínala točit už jako malé dítě. Když jsem byla malá, točila jsem film Lásky mezi kapkami deště, kde hrál pan Menšík, režíroval to pan Karel Kachyňa, ale bylo mi 7 let a to jsem si to ještě vůbec neuvědomovala," přiznává známá herečka.

„Jaký (Miloš Kopecký - pozn. red.) byl, nedokážu objektivně říct, strávili jsme spolu velmi málo času," míní Lucie a odkazuje v tomto směru na PřeučilaPan Přeučil byl můj ročníkový vedoucí na DAMU a on se chová k dámám podobně galantně. Myslím, že mezi starší generací bylo mnohem více gentlemanů než v dnešní době."

Bára Fišerová milovala Nemocnici na kraji města

Herečka Bára Fišerová (44) pochází z umělecké rodiny a Miloše Kopeckého vídala jako malé dítě v divadle.V té době už byl známý z Nemocnice na kraji města, takže to byl velký idol - i pro nás, v té době ještě malé prcky. Charisma, které vyzařoval, je podle mě nepřekonatelné. Ale to měla celá generace jeho vrstevníků, kteří ovládali tento zvláštní faktor nebo fluidum. To dnes mužům chybí," shoduje se Fišerová s Lucií Zedníčkovou, „měli charisma, sílu a na jevišti nebo na plátně to byl herecký koncert."

Asi byl velmi komplikovaná osobnost, říká se to, ale jako malá si pamatuji, že mezi lidmi a ve společnosti převládaly jeho světlé chvilky. Byl vtipný, gentleman, a dokázal všechny kolem sebe pobavit," vzpomíná Fišerová, která Kopeckého zná také z vyprávění svých rodičů, kteří se s ním znali osobně. Moje máma dělala v československé televizi, v redakci publicistiky a dokumentaristiky, a mluvila o něm vždy moc hezky," uzavírá Fišerová.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články