Znalec etikety Ladislav Špaček o popíjení alkoholu: I Winston Churchill začínal den šampaňským

Znalec etikety Ladislav Špaček o popíjení alkoholu: I Winston Churchill začínal den šampaňským
Zdroj: Herminapress
Ladislav Špaček přijel na filmový festival do Karlových Varů v doprovodu manželky Evy.Manželé přijali pozvání na koktejl a Ladislav Špaček přítomné poučil o pravidlech jeho podávání.Mistr etikety ocenil také těstovinová brčka, která jsou šetrná k přírodnímu prostředí.Ladislav Špaček prozradil redakci Lifee.cz, kolik košil a obleků si do Karlových Varů zabalil. Košile prý každý den oblékne minimálně dvě.+ 3 fotky+ 4 fotky

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček si letos nenechal ujít Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Společenská akce známá nejen projekcí filmů a nevšedními módními kreacemi jejich hvězd, ale také nezřízenými večírky mu jako nejslavnějšímu českému odborníkovi na etiketu musela pěkně počechrat nervy. Jak by se člověk měl na párty chovat, oblékat a jak konzumovat alkohol, o tom všem se rozpovídal v rozhovoru pro Lifee.cz.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 07. 2022 12:15

Mistr etikety Ladislav Špaček si v doprovodu manželky Evy vychutnal na filmovém festivalu lahodný koktejl, ovšem bez alkoholu. Při té příležitosti nám vysvětlil, jaká existují pravidla pro podávání koktejlů, co obléknout na koktejl párty a jak je to s konzumací tolik oblíbeného prosecca. Může se pít už před polednem?

V rámci festivalu si manželský pár nenechal ujít ani návštěvu muzikálu Branický zázrak a Ladislav Špaček připustil, že si poplakal. „Já vždycky pláču. Nemám totiž rád filmy nebo divadlo, kde se odehrávají nějaké krutosti. Když si tam dají facku, odcházím. Nemám zapotřebí se dívat na lidi, jak se perou a ubližují si," říká v rozhovoru pro Lifee.cz, „vím, že jsem svým způsobem proti všem filmům zde na festivalu, protože všechny obsahují konflikty nebo jsou sociálně a emočně vyhrocené."

Ladislav Špaček o alkoholu podle etikety

Je vhodné pít prosecco před polednem?

Prosecco, sekt nebo šampaňské si můžeme dávat už od rána, respektive od snídaně, kdy snídáme šampaňské s kaviárem. Kaviár nejíme kovovou lžičkou, ale lžičkou z přírodního materiálu. Šampaňské, v lidovější verzi potom italské prosecco, se hodí konzumovat kdykoli. Od rána do večera, 24 hodin denně. Winston Churchill takto zahajoval den – začínal šampaňským, potom přešel na whiskey. Prosecco je vhodné zvláště pro dámy, protože je velmi lehké a dámy jsou u skleničky schopny probrat tolik věcí, že je to pouze ku prospěchu.

Vaše paní si dopřává míchaný nápoj, který se ovšem v tomto konkrétním baru podává bez alkoholu. Klasické míchané nápoje si můžeme také dopřávat od rána?

Koktejly jsou určeny spíše pro odpolední nebo pozdně odpolední čas. Ingredience dodávají nápoji určitou sílu a je dobré koktejly konzumovat například jako aperitiv. Proto se také ujal výraz koktejl pro společenské setkání v době, kdy končí pracovní doba a předtím, než začínají večeře. To znamená mezi 16. a 19. hodinou. Je to chvíle, kdy koktejly slouží jako aperitiv, předzvěst večera.

Co na takový koktejl obléknout?

Dámy se oblékají do barevných šatů, pánové mají ještě pořád denní oděv. Ale pokud po koktejlu míří do divadla nebo na společenskou událost do luxusní restaurace, měli by mít večerní oděv. V tom je pestrost koktejlu, v překladu kohoutí ocas plný barev, cock tail.

Ladislav Špaček o pláči v divadle

Se svou paní jsme zde v Karlových Varech navštívili muzikál Branický zázrak. Jak se vám líbil?

Bylo to úžasné, kluci hráli jak o život. Tomáš Klus, Martin Dejdar i další skvělí lidé, které jsem neznal. Pochopitelně jsme celý den trnuli, aby to vyšlo, protože se hrálo venku. Ve Varech prší během filmového festivalu každoročně. Počasí ale přálo, patrně bohové milují minerální vody. Muzikál byl skvělý a netušil jsem, že bude takto velkoformátový a s živou hudbou. Během finále jsem potom zamáčknul slzu. Jsem totiž velmi sentimentální.

Mohou vůbec muži podle etikety v divadle plakat?

Já pláču. Já totiž nemám rád filmy nebo divadlo, kde se odehrávají nějaké krutosti. Když si tam dají facku, odcházím. Nemám zapotřebí se dívat na lidi, jak se perou a ubližují si. V životě je takových věcí nezaviněných a neplánovaných až dost. Tak proč to uměle vyvolávat? Vím, že jsem svým způsobem proti všem filmům zde na festivalu, protože všechny obsahují konflikt nebo jsou sociálně a emočně vyhrocené.

Zřejmě je to dnes nutné.

Musí to být, aby film zaujal diváky, ale můj šálek čaje to není. Miluji pouze romantické filmy, které dobře dopadnou. Kdybych tohle řekl nějakému filmaři, bude ze mě mít legraci. Možná právem. Jsem sentimentální a pláču při Pretty Woman, kterou jsem viděl snad třistakrát a pořád bych mohl znovu a znovu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články