Nejdojemnější okamžik Českého lva 2023: Marsell Bendig získal sošku za první filmovou roli, uzavřel tak svůj pohádkový příběh

Český Lev 2023: Marsell Bendig získal sošku za první filmovou roli, uzavřel tak svůj pohádkový příběh
Zdroj: Herminapress
Marsell Bendig získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu BANGER..Sošku Marsell převzal ve vínovém flitrovaném obleku.Role ve filmu BANGER. byla náročná, ztvárnil zde po boku Adama Mišíka věčně sjetého mladíka Láďu.S Adamem Mišíkem tvoří dokonalou dvojku a ceníme oba herce, že se umí do společnosti obléknout.+ 14 fotek+ 15 fotek

V pražském Rudolfinu se v sobotu předávaly filmové ceny Český lev. O nejdojemnější okamžik večera se postaral Marsell Bendig (24), který získal sošku za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu BANGER. Na pódiu jen stěží zadržoval slzy. A nikdo se nemohl divit. Odhodlání, s jakým mladý herec kráčel za svým životním snem, je neuvěřitelné.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 03. 2023 23:02

Marsell Bendig proměnil v cennou sošku hned svou první filmovou zkušenost. „Vážím si toho, že tady můžu být, mezi tak úžasnými herci. Já budu rychlej. Tohle jsem si přál od dětství, seděl jsem v obýváku na sedačce a představoval si, že ovladač v mé ruce je soška. Děkuju mamince: 'Mami, máme to doma!' Miluju vás,“ pronesl sympatický mladý muž, který na pódiu marně bojoval se slzami dojetí.

Marsell Bendig toužil stát se hercem už od dětství

Bratr zpěváka Jana Bendiga (29) má za sebou doslova pohádkový příběh. Od útlého věku totiž toužil po jediném, stát se hercem. „Vždycky měl bujnou fantazii, ale jako dítě ještě neuměl předvídat důsledky svých činů. Byl večer, vyšel na balkon a spustil etudu, že ho unesli. Prosil kolemjdoucí o pomoc. Hrál to tak věrohodně, že do půl hodiny u nás zazvonila policie. Tátu málem zatkli,“ řekl Honza před třemi lety Magazínu DNES.

Podobně jako jeho bratr, finalista SuperStar z roku 2009, zkusil Marsell štěstí v této pěvecké talentové soutěži, ale neuspěl. A ani před kamerou moc příležitostí nedostával. Pro romského kluka je těžké se jako herec uchytit. Myslel jsem si, že díky hlavní roli v seriálu Lynč se mi nabídky jenom pohrnou. Že mi to pomůže nastartovat kariéru. Nebylo to tak. Obcházel jsem castingy, ale do scénářů se většinou typově nehodím. Doneslo se ke mně třeba to, že Rom nemůže hrát doktora nebo pocházet ze slušné rodiny. Romové jsou spíš odsouzeni pro záporné role. Ale nevzdávám to,“ svěřil se Magazínu DNES Marsell Bendig.

Před Českým lvem dostal Marsell Bendig další nabídku

Důvěru mu dal až režisér Adam Sedlák v chystaném dramatu z drogového prostředí BANGER. A Marsell životní příležitost popadl za pačesy. Po boku Adama Mišíka excelentně ztvárnil věčně sjetého Láďu, byť drogy nikdy nebral a má k nim odpor. "Setkal jsem se v životě s lidma, který do toho (drog) spadli a to byla při natáčení moje inspirace. Musel jsem nastudovat, co dělá jaká droga, bylo jich tam hodně," prozradil talentovaný herec, který ještě před vyhlášením Lvů dostal novou nabídku. "Další roli už jsem dostal pro televizi Prima. Bude to osmidílný seriál Banáni,” sdělil v pátek Blesku. Marsella tak evidentně čeká další kapitola jeho pohádkového příběhu.

Českého lva 2023 ovládl film Il Boemo

Sobotní večer v Rudolfinu ovládl film Il Boemo, který proměnil šest nominací, včetně té za nejlepší film. BANGER. získal ještě cenu za střih. Nejlepší herečkou v hlavní roli byla vyhlášená Klára Melíšková za ztvárnění zdravotní sestry Hany Kučerové ve filmu Podezření, cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli si odnesl Michal Kern za drama Arvéd.

Český lev 2023 - přehled oceněných

Nejlepší celovečerní hraný film: Il Boemo

Nejlepší dokumentární film: Zkouška umění

Nejlepší režie: Il Boemo – Petr Václav

Nejlepší herečka v hlavní roli: Podezření – Klára Melíšková

Nejlepší herec v hlavní roli: Arvéd – Michal Kern

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Buko - Martha Issová

Nejlepší herec ve vedlejší roli: BANGER. – Marsell Bendig

Nejlepší scénář: Arvéd – Jan Poláček, Vojtěch Mašek

Nejlepší střih: BANGER. – Šimon Hájek, Jakub Jelínek

Nejlepší kamera: Poslední závod – Jan Baset Střítežský

Nejlepší zvuk: Il Boemo – Daniel Němec, Francesco Liotard

Nejlepší hudba: Arvéd – Ondřej Mikula (Aid Kid), Jonatán Pjoni Pastirčák

Nejlepší scénografie: Il Boemo – Irena Hradecká, Luca Servino

Nejlepší kostýmy: Il Boemo – Andrea Cavalletto

Nejlepší masky: Il Boemo - Andrea McDonald

Nejlepší televizní film nebo minisérie: Podezření

Nejlepší televizní seriál: Devadesátky

Nejlepší krátký film: Rituály

Nejlepší animovaný film: Zuza v zahradách

Cena Magnesia za nejlepší studentský film: Vinland

Cena za mimořádný počin v oblasti audiovize: Milada a Eduard Kučerovi, Alice a Petr Šikošovi, Petrana a Pavel Slámovi

Cena za mimořádný přínos české kinematografii: Marcela Pittermannová

Cena za mimořádný přínos: Jan Jíra

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články