Partnerka zesnulého zpěváka Davida Stypky: Kateřina Březinová se raduje z cen Anděl. Jaký jí David poslal dárek z nebe?

Partnerka zesnulého zpěváka Davida Stypky: Kateřina Březinová se raduje z cen Anděl. Jaký jí David poslal dárek z nebe?
Zdroj: Se souhlasem Cen Anděl Coca Cola 2021/Martin Schubert
Tichý, pokorný a přemýšlivý. Takový byl zpěvák a skladatel David Stypka.
Partnerka Davida Stypky Kateřina Březinová promluvila o tom, jak se vyrovnala s jeho odchodem.Mezi nejlepší přátelé muzikanta Davida Stypka patřila zpěvačka Ewa Farna.
Partnerka Davida Stypky Kateřina převzala jednu ze tří cen Anděl, které zpěvák získal.+ 1 fotka+ 2 fotky

Oblíbený zpěvák a skladatel David Stypka (†41), který minulý rok v lednu podlehl rakovině a covidu, byl nejvíce oceněným umělcem na letošních Andělech. Jednu ze sošek přišla na pódium během přímého přenosu převzít jeho partnerka Kateřina Březinová. „Ze začátku jsem hodně poslouchala Davidovy písničky. Před třemi měsíci se to ale změnilo,“ uvedla následně pro Lifee.cz.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 30. 04. 2022 11:00

Krátce po čtyřicátých narozeninách se oblíbený zpěvák a skladatel David Stypka dozvěděl, že má rakovinu slinivky. Se zákeřnou nemocí statečně bojoval celkem rok a krutá diagnóza ho nezastavila ani v práci na jeho posledním albu Dýchej. To na hudebních cenách Anděl, které se předávaly tento týden ve Veletržním paláci, získalo vůbec nejvíc ocenění.

Jednu ze tří udělených cen převzala jeho partnerka Kateřina. „David odešel dřív, než stihl album Dýchej dokončit. Díky všem, kteří se podíleli na jeho finalizaci,“ nechala se slyšet. Geniální zpěvák a skladatel, který pocházel z Dobré u Frýdku Místku, byl rok po smrti oceněn za nejlepší Album a Skladbu. Soška Anděla mu připadla také v hlavní kategorii Sólový interpret. Davidův odchod znamená obrovskou ztrátu nejen pro rodinu, ale i pro českou hudební scénu, na které byl tento charismatický umělec celkem nováčkem.

Ceny Anděl 2022 plné emocí

Partnerka Davida Stypky Kateřina po skončení předávání cen webu Lifee.cz prozradila nejen to, jak se v tento slavnostní večer cítila, ale také jak se se smrtí partnera vyrovnávala. „Seděla jsem tady u stolu s klukama z kapely a také s kamarády. O to lépe jsem se cítila. Atmosféra byla skvělá,” vyprávěla.

Hosté v průběhu večera nedokázali zakrýt slzy, Kateřina měla emoce především pozitivní díky tomu, že se jí podařilo se ztrátou milovaného partnera nedávno vyrovnat. „Ušla jsem za ten rok velký kus cesty. Úplně všechno se změnilo, vnímání světa, vnímání života. Naučila jsem se žít v přítomnosti a děje se to samo. Nemusím na tom ani pracovat. Díky Davidovi jsem teď tam, kde jsem. David o přítomném okamžiku hodně mluvil a já nikdy nerozuměla, co mi říká. Teď to najednou chápu,“ připouští.

Jak se se ztrátou tatínka zvládly popasovat jejich tři malé děti? „Jejich bezprostřední reakce odpovídaly jejich věku. Nejmladší to nechápal a dělal to samé, co ten prostřední. Nejstarší se s tím nechtěl smířit. Ale už během toho prvního dne se mu to vlastně podařilo. Pomohly mu různé rituály, třeba i to, že se přehrabal v Davidových věcech,“ vypráví Kateřina. „Děti jsou dnes v pohodě. Samozřejmě, že někde uvnitř to v nich stále je, ale nehodlám to otevírat. I ony žijí přítomným okamžikem a nepřemýšlejí nad tím, co bylo a co bude, proč to není,” dodává.

 Sbírka na Davida Stypku

Kateřina přiznává, že ze začátku hodně poslouchala Davidovy písničky a nabrečela se. Už asi tři měsíce si je ale vůbec nepouštím. V poslední době se moje smutnění hodně spravilo. Když vidím Davida někde na obrázku nebo někde napsané jeho jméno, nepřichází žádný smutek. Asi je to přirozené,“ přemítá. Díky sbírce, kterou po Davidově smrti upořádala jejich blízká kamarádka Štěpánka Batíková, se rodině podařilo zbavit všech dluhů. Vybralo se téměř 4,5 milionu korun.

„Překvapilo mě, jaká částka se vybrala a že přispělo přes sedm tisíc lidí. A je to samozřejmě kvůli Davidovi. Dost lidí ho znalo, někteří ho poznali, až když zemřel. Bylo to tím, jak působil na lidi kolem sebe. Spousta lidí mi třeba řekla: ´Sice jsem si spolu řekli jenom dvě věty, ale i to málo ve mně zanechalo něco velkého´,“ poukazuje Kateřina.

Poslední triumf Davida Stypky – album Dýchej získalo tři Anděly

Třemi Anděly oceněné album Dýchej má silný příběh. Jeho autorem a hlavním protagonistou je David Stypka, který na něj stihl všechny písničky napsat, vymyslet a připravit. Těsně před natáčením ale v lednu roku 2021 zemřel. Rozpracovanou nahrávku za Stypku dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez společně s producentem Martinem Ledvinou.

„I bez smutných okolností, které provázely jeho vznik, je to mimořádné album, na kterém David znovu připomenul, že popová nahrávka nemusí být triviální, ale s chytlavostí se naopak může vázat i vnitřní síla, hloubka a duše,“ komentuje výsledky hlasování předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

David se muzice věnoval od třinácti let, v hudební branži se ale prosadil až v roce 2016, kdy získal cenu Anděl za Objev roku. „Snažil se hudbu dělat sám, ale nebyl typem člověka, který by se uměl prosadil. Přišlo to až ve chvíli, kdy ho objevili hudební producenti Martin Červinka a Martin Ledvina,“ uvádí Kateřina.

Na svého zesnulého partnera je pyšná a cítí velký dík za to, co ji David naučil. „David tady už sice fyzicky není, ale je s námi pořád. Však i tady na Andělech jsem díky němu. Díky němu jsme finančně zajištění. Díky němu mám spoustu nových přátel. Díky němu jsem hodně věcí pochopila. A beru to jako dárek od něj. Tenhle nový hezký život, který teď můžu žít,“ uzavírá pro Lifee.cz Kateřina.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články