Sally Field: Filmová máma Forresta Gumpa ve svém věku strčí do kapsy i o dekády mladší ženy

Sally Field: Filmová máma Forresta Gumpa ve svém věku strčí do kapsy i o dekády mladší ženy
Zdroj: Showpix.cz
Sally Field je americká herečka a režisérka. Svou kariéru nastartovala v seriálu Gidget.
Na konci sedmdesátých let se seznámila s hercem Burtem Reynoldsem. Jak později přiznala, pojil je náročný a zároveň intenzivní vztah.
Díky roli matky Forresta Gumpa zná herečku snad každý.
V poslední době se angažuje jako aktivistka. Během předávání cen Emmy, které vysílala stanice Fox, řekla herečka, že kdyby světu vládly matky, nebyly by žádné zku***né války. Cenzoři jí vypnuli zvuk po prvních dvou písmenech neslušného výrazu.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Herečka Sally Field dnes slaví 74. narozeniny a vypadá stále dobře. Přitom v dětství prožila věc, se kterou se dokázala svěřit až v dospělosti. Také přežila havárii letadla, vězení a snaží se bojovat s osteoporózou. Jaký byl dosavadní život slavné mámy Forresta Gumpa?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 11. 2020 08:00

Sally Margaret Field se narodila 6. listopadu 1946 v Pasadeně v Kalifornii. Je to americká herečka, režisérka a držitelka dvou Oscarů za nejlepší ženský herecký výkon. Svou kariéru odstartovala v roce 1965 v seriálu Gidget. Dvakrát se rozvedla, nyní je svobodná. Má tři děti.

Mládí plné temných tajemství

Herečce Sally Field trvalo skoro celý život, než se odhodlala vyjít s pravdou ven. Odvahu k otevřené zpovědi našla až při psaní svých memoárů, které vyšly v roce 2018. S otčímem, který Sally zneužíval, se její matka seznámila v roce 1950 po rozvodu s Richardem Drydenem Fieldem.

Násilníkem byl herec a kaskadér Jock Mahoney. „Sápal se na mne vždy, když nebyla máma doma,“ uvedla Field. „Bála jsem se ho opravdu hodně, byl krutý. Zároveň jsem však mlčky vinila matku za to, že si musela vybrat zrovna takového muže. Náš vztah se kvůli tomu prakticky rozpadl.“  Vše vyústilo v tajný potrat, jejž herečce provedli v sedmnácti letech v Mexiku. Své matce se svěřila až v roce 2012 po Mahoneyho smrti.

Komplikované období

Na konci sedmdesátých let se Sally zamilovala do herce Burta Reynoldse, po jehož boku si zahrála ve čtyřech filmech. I o jejich vztahu se ve své knize rozepsala. Pět let společného soužití vnímá jako velmi intenzivní, zmatenou a komplikovanou etapu svého života. Přestože ho nazvala láskou života, Reynolds měl prý vždy oči jen pro jedinou ženu: Jackie Kennedy. Ta však jeho zájem nikdy neopětovala.

Rok 1988 se jí stal málem osudným. 29. října přijala pozvání od mediálního magnáta Merva Griffina a nasedla, spolu se třemi členy své rodiny, do jeho soukromého letadla. Motor letadla však přestal náhle fungovat a letadlo nedokázalo vzlétnout. Navíc se stalo neovladatelným. Zastavilo se až nárazem do letounu stojícího opodál. Všichni naštěstí vyvázli jen s lehkými zraněními.

Aktivismus

Diagnóza osteoporózy v roce 2005 ji přivedla k šíření osvěty o tomto onemocnění a propagování léku Boniva, který byl však stažen z prodeje, neboť se zjistilo, že má několik závažných vedlejších účinků, které mohou dokonce ohrozit život pacienta. Nutno dodat, že se v té době vycházelo ze studií, ve kterých nebyly vedlejší účinky ještě odhaleny.

Aktivismus je v poslední době pro herečku velmi důležitý. Když chce něco sdělit, řekne to pěkně nahlas. Perné chvilky s ní třeba zažila i stanice Fox. Bojuje za práva sexuálních menšin a minulý rok byla zatčena na protestu proti klimatickým změnám ve Washingtonu, který pořádala její herecká kolegyně Jane Fonda.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Sally Field

Dailymail.co.uk: Sally Field

Kniha In Pieces, Sally Field

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články