Smutek Erica Claptona: Nebyl jsem dobrý otec, vzpomínal hudebník na tragicky zesnulého syna Conora (†4)

Eric Clapton: Skladbu Tears In Heaven napsal pro tragicky zesnulého syna Conora
Zdroj: Showpix
První manželkou Erica Claptona byla modelka Pattie Boyd. I když se o dítě snažili, nepomohlo ani umělé oplodnění. Manželství nebylo šťastné, Clapton tehdy hodně pil a Pattie bil.Conor, syn Erica Claptona a italské herečky Lory Del Santo, přišel na svět 21. srpna 1986 v britském Paddingtonu. Na této fotce jsou mu tři dny. Hudebník byl v té době ještě ženatý s Pattie Boyd.Eric Clapton se s Lory Del Santo a malým Conorem záhy přestěhoval do Milána.Lory totiž v Itálii nastartovala svou novou kariéru, stala se z ní módní fotografka.+ 3 fotky+ 4 fotky

Conor pocházel z románku Erica Claptona a italské herečky Lory Del Santo. Po jeho tragické smrti napsal hudebník slavnou skladbu Tears In Heaven, která bere za srdce i po třiceti letech. Co se vlastně stalo s malým Conorem?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 10. 06. 2022 15:00

Eric Clapton si 20. března 1991 jel pro Conora, aby spolu zašli do zoo a na oběd. Chlapec nemohl být víc nadšený. Pobíhal po bytě v 53. patře newyorského věžáku a chtěl přitisknout nos na okno, aby se podíval, jestli už táta není blízko. Pak najednou zmizel...

Děti Erica Claptona

Clapton byl deset let ženatý s Patti Boyd, bývalou manželkou svého přítele George Harrisona z Beatles. Tato dekáda pro ni představovala utrpení. Eric procházel svým alkoholickým obdobím a bil ji. I když se snažili o dítě, Patti neotěhotněla ani po umělém oplodnění. Rozvedli se v roce 1988. Důvodem bylo, že ji podváděl s italskou herečkou Lory Del Santo. Té se ještě o dva roky dříve narodil Ericův syn Conor. „Byl to opravdu zvláštní pocit. Pocit, který dlouho nevyprchá. Je to fantastické," řekl tehdy hudebník.

V článku magazínu Vanity Fair vzpomíná Clapton na období, kdy byl Conorovi rok a začal mluvit. „Říkal mi tata. Nevěděl jsem, co si s ním mám počít, byl jsem dítě, které se staralo o jiné dítě. Tak jsem péči přenechal Lory. V tomto ohledu byla fantastická."

V jednom z pozdějších rozhovorů přiznal, že by si přál mít víc dětí. „Pokud by to bylo součástí manželství. Můj syn se narodil ve velmi nestabilním vztahu. A to jsem nechtěl opakovat." Paradoxně má vedle Conora ještě dlouho utajovanou dceru Ruth Kelly Clapton, která přišla na svět v lednu 1985. Její maminka Yvonne Kelly byla hudební manažerkou. A také byla byla v té době vdaná. Celkově má mít Eric Clapton pět dětí.

Smrt Conora Claptona

Podle Philipa Normana, autora jedné z hudebníkových biografií, Eric Clapton chtěl být správným otcem. Jen den před tragédií se s Conorem vybral do cirkusu na Long Islandu. Bylo to poprvé, co s ním šel ven sám. A protože si to báječně užili, na druhý den se měli setkat znovu.

Conor byl i se svou matkou Lory Del Santo v newyorském bytě jejího přítele, italského filmového producenta Silvia Sardiho. Kluk divočil a pobíhal po místnostech, neboť se nemohl dočkat, až si pro něj táta přijde a zažijí spolu další skvělý den. Hospodyně právě dokončila čištění oken a jedno nechala otevřené, aby místnost vyvětrala. Zavolala na chůvu, ať dává na Conora pozor. „Ale než stačila zareagovat, Conor proběhl kolem ní a vyskočil na nízkou okenní římsu. Přitiskl nos na sklo, aby se podíval ven... a zmizel," popsal situaci ve své knize Philip Norman.

Podle policie dopadl Conor na čtyřpatrovou budovu v sousedství. Lory volala Ericovi kolem jedenácté a křičela do telefonu, že Conor je mrtvý. Hudebník tomu nemohl uvěřit a celou cestu ze svého hotelu si říkal, že někdo někde udělal nějakou chybu. Viděl jsem policii a záchranáře a prošel jsem kolem nich, neměl jsem odvahu vstoupit do budovy," říká Clapton.

Jak vznikla píseň Tears In Heaven od Erica Claptona

Nakonec sebral sílu a šel dovnitř. Nevstoupil ovšem do bytu, byl jen jakýmsi nezúčastněným pozorovatelem. Viděl, že se Lory se sesypala a nedokáže fungovat. Tělo malého Conora musel v márnici identifikovat on. „Cokoliv se s ním po pádu stalo, dali jej do kupy. Pamatuji si, jak jsem se díval na jeho hezkou tvář. A pomyslel jsem si, že tohle není můj syn. Můj syn je pryč. Viděl jsem ho pak ještě na pohřbu. Omluvil jsem se mu za to, že jsem nebyl dobrý otec..." vzpomíná hudebník.

Eric Clapton své pocity později vyjádřil prostřednictvím dvou písní - Circus Left Town a Tears In Heaven. Hudbu prý podvědomě používal jako léčivý prostředek a pomohlo mu to uzdravit se. Jemné tóny písně Tears In Heaven už samy o sobě naznačují, že jde o něco citlivého a osobního. V textu pak Eric Clapton rozmlouvá se svým synem, který je v nebi. Ptá se ho, jestli si jej ještě pamatuje, jestli jej bude držet za ruku...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Eric Clapton

Apnews.com: Eric Clapton’s Son Killed in Fall from 53rd Floor Window

Abcnews.go.com: Exclusive: Mother of 'Tears in Heaven' Inspiration Shares Story

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články