Vánoce slavných: Jak vaří rybí polévku Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová nebo Radek Kašpárek?

Vánoce slavných: Jak vaří rybí polévku Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová nebo Radek Kašpárek?
Zdroj: Showpix

Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová, Matouš Ruml a šéfkuchař a porotce MasterChefa Radek Kašpárek se těší na Vánoce a tradice s nimi spojené. Teď prozradili, jak připravují štědrovečerní rybí polévku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 12. 2021 12:00

Rybí polévka neodmyslitelně patří na vánoční stůl. Ovšem tak jako má každá rodina maličko jiné tradice, liší se i způsob její přípravy. Jak si o Štědrém večeru počínají v kuchyni české celebrity?

Rybí polévka podle Vojtěcha Dyka a Matouše Rumla

Ponožky," odpovídá Vojtěch Dyk na otázku, jaký dárek mu udělal největší radost. Matouš Ruml, jeho kolega ze seriálu Profesor, zase nedá dopustit na pohyblivého mechanického dinosaura, který chodil a křičel. Vytouženou hračku dostal jako malý kluk. Stejně jako se liší jejich názory na nejlepší dárky, tak se neshodnou i v tom, jaká rybí polévka se podává na Štědrý večer.

Vojtěch Dyk preferuje kapra. Nejdřív připraví dlouho tažený vývar z kapřích hlav, pak si z vařené zeleniny udělá něco na způsob pyré a všechno to smíchá. Povaří s rybími vnitřnostmi a zahustí pomocí jiker. Těch klidně může být víc. Herec a zpěvák používá na dochucení masox, sůl a muškátový oříšek. Polévku u Dyků podávají s orestovanou houskou a majoránkou. A nezapomínají na šupinu pod talířem.

Matouš Ruml sahá do trochu jiných vod, na Vánoce totiž vaří lososový krém. Nejdříve na ghí osmaží kořenovou zeleninu, pak přidá vývar a lososa nakrájeného na kostky. Na konci všechno rozmixuje, přidá smetanu a prolisovaný česnek. Místo krutonů používá Ruml smažené ricottové kuličky. Ty připravuje v trojobalu a smíchá do nich ricottu s bylinkami a vajíčkem.

Vánoční polévka podle Radka Kašpárka a Ivany Jirešové

Šéfkuchař a porotce MasterChefa Radek Kašpárek s oblibou sahá po kaprovi. Nejdřív uvaří doměkka 4 hlavy s kořením a pak obere maso z líček. Zvlášť si uvaří mlíčí, kterému stačí v hrnci jen chvilka. Všechno pak vloží k na másle orestované kořenové zelenině. Jeho recept oživí 1 hvězdička badyánu a muškátový květ nebo ořech. Stejně jako Vojta Dyk, i Radek Kašpárek podává rybí polévku s houskou. Ovšem starší, kterou nechá 3-4 dny v mikroténovém sáčku, pak pokrájí na kousky a opraží na másle.

Ivana Jirešová z Ordinace v růžové zahradě nedá dopustit na rybí polévku podle maminky. Základem je rybí hlava, která podle herečky musí projít pořádnou očistou, aby se zbavila slizu a pachutě rybiny. Pak ji povaří spolu s páteří, ploutvemi a kořením. Na másle si osmaží nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a zvlášť připraví také jikry nebo mlíčí. Když je ryba povařená, oddělí maso a zbytek vyhodí. Pak smíchá přeceděný vývar se zeleninou, mlíčím a masem. Dochucuje muškátovým oříškem a podává s osmaženými kostičkami pečiva.

A jak to vlastně má Jirešová s vánočními dárky? „Jako rodina jsme dlouho neměli telefon… Musela jsem vždy mrznout v budce. Můj první kluk mi dal mobilní telefon. Zvonil zabalený pod stromečkem, a to pro mě bylo to nejkrásnější překvapení."

Zdroje informací:

TV Nova

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články