Vánoce u prezidentského kandidáta Petra Pavla: Manželka Eva prozradila, že peče jen tři druhy cukroví

Manželka generála Petra Pavla Eva tvořila adventní věnce v kavárně v Brandýse nad Vltavou.Koupí vánočních věnců lidé přispívají na projekty nadace Modrá rybka.Tvoření vánočních věnců se účastnil také vnuk paní Evy, tedy syn její dcery Evy.Děti byly z ručních prací nadšené.+ 10 fotek+ 11 fotek

Eva Pavlová (58), manželka prezidentského kandidáta, generála Petra Pavla (61), a tím pádem potenciální první dáma Česka, se už pomalu chystá na Vánoce. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila, zda své rodině peče cukroví, kolik druhů a jestli dárky shání na poslední chvíli.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 25. 11. 2022 17:00

Evu Pavlovou jsme zastihli v útulné kavárně v historickém srdci Brandýsa nad Labem, kam ji přilákala nejen výroba adventních věnců, ale také charitativní aktivity nadace Modrá rybka, jejíž ředitelkou je Lucie Lišková.

Věnec, který paní Eva vyrobila, bude prodán 4. prosince na Zámeckých adventních trzích v Brandýse nad Labem, kde bude mít nadační fond svůj charitativní obchůdek.

Eva, která stejně jako její muž sloužila v armádě, má z prvního manželství dceru Evu (30), Petr Pavel zase syny Jana (32) a Petra (29). Vánoce má paní Pavlová neodmyslitelně spjaté se svým dětstvím, které trávila v podhůří Jeseníků. „Tuhle atmosféru jsem se vždycky snažila přenést i do svého života, na svoji dceru, která to dnes posílá zase dál do své rodiny," vypráví v rozhovoru pro Lifee.cz.

Eva Pavlová se připravuje na Vánoce

Paní Pavlová, jaké milé povinnosti vás dnes v této kavárně čekají?

Eva Pavlová: Myslím, že samé pěkné. Advent sice ještě není, ale nálada je příjemná, všude vidíme ozdůbky. Co mě dnes čeká milého, to jsou lidé kolem mě - budeme zde tvořit adventní věnečky.

Máte už vymyšlený nějaký design svého věnce?

Eva Pavlová: Mám ráda přirozené ozdůbky. Většinou je to o dřevě, skořici, zelené barvě, klasických bílých nebo červených svíčkách.

Celá dnešní akce má charitativní podtext. Paní Lišková, mohou si lidé tyto věnce zakoupit?

Lucie Lišková: Lidé si zde mohou věnce vytvořit a přispět tak na náš nadační fond Modrá rybka a na jeho aktivity. Konkrétně jsme nedávno vydali komiks desatero o dezinformacích pro děti a mládež a chceme v tom pokračovat. Příspěvek proto půjde právě sem.

Paní Evo, jak jste sama zmínila, vánoční atmosféra je zde cítit. Jaký vztah máte k Vánocům?

Eva Pavlová: Mám k Vánocům jistou nit už od dětství a mám je spojené s milými a příjemnými zážitky. Vyrůstala jsem v podhůří Jeseníků, měla jsem tam moc milou babičku a dědečka, byl tam sníh a byly to takové ty krásné klasické Vánoce provoněné cukrovím. Tuhle atmosféru jsem se vždycky snažila přenést i do svého života, na svoji dceru, která to dnes posílá zase dál do své rodiny. Je to o adventních věncích, jmelí, cukroví a třeba také o vůni citrusů nebo svařeného vína.

Jak to máte s dárky? Někdo je shání už v říjnu, jiný zase na poslední chvíli.

Eva Pavlová: Já své blízké ráda obdarovávám v průběhu celého roku, proto je těžké něco vymyslet i na Vánoce. Je to podle toho, jak znám své milé blízké a přátele. Nakupování nemám naplánované, ale když někudy procházím a vidím něco pěkného, okamžitě mě napadne, že právě tohle by se líbilo třeba mé dceři. Jsou to většinou pěkné věci, například keramika, ale občas dávám i praktické dárky. Pro děti samozřejmě hračky, protože ty jiskřičky v očích jsou vlastně jen o hračkách.

Pečete cukroví, nebo jej kupujete?

Eva Pavlová: Peču. Když byla dcera malá, bylo to hlavně o perníčkách. Ty už jsem teď dceři přenechala a zdobí je společně s vnoučaty. Postupem času se u nás ujaly jen tři druhy cukroví, což je pro mě fajn. Pečeme většinou medvědí tlapky, linecké a vanilkové rohlíčky.

Eva Pavlová a její charitativní aktivity

Máte Vánoce spojené také s nějakou charitativní aktivitou, které se věnujete?

Eva Pavlová: Pravidelně zatím ne. Většinu času jsme s manželem v průběhu adventu procestovali, takže to byly spíše nárazové akce. Čeho jsme se několik let po sobě zúčastnili, byly charity bazary v Bruselu. Ty probíhaly právě v době adventu a všechny státy se zde prezentovaly svými vánočními výrobky. Všichni tam na charitu přispívali tím, že si některé produkty nakoupili a výtěžek šel do vybrané země.

Jaká je vaše motivace podporovat právě Modrou rybku?

Eva Pavlová: Je to jedna z aktivit, která se mi líbila, zaujala mě. S touto nadací se během covidu potkal už můj manžel, já se tohoto setkání bohužel nemohla zúčastnit kvůli dlouhé nemoci. Manžel zde spolupráci navázal a já s tím byla ztotožněná, líbilo se mi to. Byla jsem zde už na Velikonoce a jsem ráda, když mě opět pozvou.

Jak už zde padlo, výtěžek z dnešního prodeje věnců jde na publikace, které nadace vydala a které se týkají dezinformací. Jak na tuto problematiku nahlížíte vy?

Eva Pavlová: Samozřejmě, že je to špatný fenomén. Bohužel mladí lidé jsou často na internetu, takže je dobře, že něco takového vzniklo. Je žádoucí, aby děti už na konci základní školy dokázaly odlišovat, co je a není správně. Kvituji, že se tomu někdo věnuje a někdo je to učí.

Paní Lišková, mohla byste nám tyto publikace přiblížit?

Lucie Lišková: Díl číslo jedna Jak nebýt za tro(t)lla vznikal v době covidu, kdy vycházelo hodně fejků a my měli potřebu něco pro mladé lidi udělat. Proto jsme se spojili s množstvím zajímavých lidí a vytvořili dezinformační desatero. Vznikl tento komiks, a protože byl úspěšný a líbil se, oslovila nás Evropská komise a požádala nás, jestli bychom nebyli ochotni něco udělat také pro mladší školní děti, protože žádný pomocný výukový materiál zatím neexistuje. Tak vznikl druhý díl.

Máte nějaké další projekty, na které jste pyšná a které byste chtěla veřejnosti představit?

Lucie Lišková: Náš nejnovější projekt se jmenuje Hrdina za každé situace, kdy jezdíme do škol s válečným veteránem a hasičem. Na osobních příbězích těchto lidí, kteří zažili krizové situace, dětem vysvětlujeme, jak v takových situacích jednat. Není nutné se ze všeho hroutit a máme motto, že po každé bouřce vysvitne slunce. Děti by se neměly bát a být připravené.

Paní Evo, navštívila jste některou z přednášek, o které hovořila paní Lišková?

Eva Pavlová: Bohužel ne, nestihla jsem to. Probíhá prezidentská kampaň, takže mám hodně jiných aktivit. Ale ráda bych, mám to v plánu.

Máte závěrem pro naše čtenáře nějaké vánoční přání?

Eva Pavlová: Popřála bych jim hlavně klid a pohodu. Krásné svátky a hlavně bez válek.

Související články

Další články