Zdeněk Pohlreich pozval Lifee.cz do své kuchyně: Ve špíně nic dobrého nevznikne, na pořádek jsem pedant

Zdeněk Pohlreich pozval Lifee.cz do své kuchyně: Ve špíně nic dobrého nevznikne, na pořádek jsem pedant
Zdroj: Herminapress
Zdeněk Pohlreich provedl fotografku webu Lifee.cz kuchyní své restaurace Imperial.Objednávky jídla chodí do kuchyně sofistikovaně a přehledně.Objednávka jídla v detailu.Zdeněk Pohlreich rád přirovnává svoji kuchyni k řízení letového provozu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (65) vydává s příchodem podzimu hned dvě knižní novinky. V kuchařce Super jednoduše bez masa naučí masožrouty vařit odlehčeněji a v autobiografii Šéf zveřejňuje nejen své memoáry, ale také fotografie. Dozvíme se například, jak Zdeněk vypadal, když míval vlasy. Během křtu nás známý šéfkuchař provedl kuchyní restaurace Imperial a vy se do ní můžete podívat spolu s námi.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 24. 10. 2022 08:00

K sepisování své biografie byl prý Zdeněk Pohlreich zpočátku skeptický. Nejdříve se mi do toho nechtělo. Měl jsem pocit, že jsem už o sobě řekl všechno. Letos to ale bude 50 let, co jsem poprvé vstoupil do profesionální kuchyně a začal cestu, která vedla až k tomu, kde se nacházím dnes," vysvětloval slavný šéfkuchař své pohnutky na tiskové konferenci.

„Zalíbila se mi nakonec představa popsat svých pět dekád v gastronomii a jak jsem je prožil. Je taky moc zajímavé zažít některé části života znovu, zavzpomínat na to, co bylo a jak to bylo," dodává Pohlreich, který si pro čtenáře Lifee.cz připravil také překvapení v podobě komentované prohlídky zákulisí své vyhlášené restaurace Imperial. Na snímky se můžete podívat v naší fotogalerii.

Jaký přístup mají podle vás k bezmasým pokrmům Češi?

Myslím, že jejich přístup je rezervovaný a ne všichni to milují. Já, který se na to dívám z retrospektivy svého věku, vidím, jak se lidé strašně mění a jejich jídelní návyky spolu s nimi. Mladá generace už má úplně jiný lifestyle. Už to není o tom, že by si lidé potřebovali na víkend udělat pekáč bůčku. Chtějí žít trošku jinak, než bylo zvykem.

Omezujete maso v jídelníčku také vy sám?

Je to tak, že jsem dělal velké množství pořadů, kde se třeba grilovalo a kde maso hrálo dominantní roli. Vždycky si budu pamatovat pocit na konci natáčení, kdy jsem prosil: „Hlavně žádné maso, dejte mi už konečně něco bez masa!" To, čemu se v Americe říká plant based food, rostlinná strava, hraje dnes na trhu významnou roli. A já pochopitelně nechtěl zůstat stranou.

Takže velká změna?

Není to o proměně masožrouta na vegana, ale když to maso zrovna nechcete, tak se dá vařit naprosto stejně chutně a nápaditě bez nějakých náhražek. Příroda to vytvořila tak, jak to je. Nemám rád koncepty sójových buřtů nebo veganské svíčkové - to mi připadá úplně zbytečné. Myslím, že bezmasá kuchyň může krásně stát sama o sobě, hezky vedle té masové.

Proč nechcete svoji kuchařku nazývat vegetariánskou nebo veganskou?

Naprosto záměrně, protože to už by znamenalo, že jsem trošku dál a zavání to nějakým životním stylem. To já úplně nepraktikuji. Chtěl jsem jen připravit knížku, díky které je možné snadno a bez masa, naprosto emancipovaně udělat pokrm, který dobře chutná.

Spolu s kuchařkou tentokrát vydáváte také svoji první autobiografii Šéf. Jak moc jste v ní upřímný?

To víte, že tam není úplně všechno! Ale věci, které jsem považoval za důležité, tam nechybějí. Vyhnul jsem se momentům a věcem, do kterých skutečně nikomu nic není a které by mohly mít vliv na některé další lidi. Ale myslím, že je to zajímavé čtení, já se u toho dobře bavil.

Přišel moment, kdy jste váhal, zda s tím jít ven? Jak se říká, s kůží na trh?

Jasně. Člověk samozřejmě přemýšlí. Já nechtěl, aby to působilo až moc bulvárně. Nechtěl jsem tam zatahovat věci z minulosti, které se v mém životě udály, ale není třeba je dál rozebírat. Ale zase jsou tam fotky z mého dětství a mládí, takže lidé konečně uvidí, jak jsem vypadal s vlasy!

Podíváte se někdy na tyhle fotky sám, z nostalgie?

Já nejsem nostalgická povaha.

Dnes se s vámi vypravíme do kuchyně restaurace Imperial. Jak ji udržujete v chodu?

Všichni známe záběry z kontrolní věže na letišti. Tohle je podobné. Kuchyň je rozdělená na několik sekcí a každá z nich má své konkrétní úkoly. Šéfkuchař je ten, kdo musí zařídit, aby se mu letadla nesrazila a všechny pasažéry dostala v pořádku na zem.

Díky pořadu Ano, šéfe! víme, jak důkladný jste v otázce čistoty a pořádku v kuchyni.

Nevím, jak to dnes mají v jiných podnicích, ale my víme, že ve špinavé kuchyni nemůže vzniknout dobré jídlo a chováme se podle toho. Každý si po sobě musí uklidit, to se nedá nic dělat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články