Zlatá holka s knírem Eva Adamczyková: Devět zajímavostí o mistryni světa, které stojí za to vědět

Zlatá holka s knírem Eva Adamczyková: Devět zajímavostí o mistryni světa, které stojí za to vědět
Zdroj: Profimedia
Eva Adamczyková ovládla šampionát v gruzínském Bakuriani a stala se opět mistryní světa ve snowboardcrossu.Eva vlastní koně Pepina, dostala ho darem od města Vrchlabí za zlato v Soči. Hnědák s bílou lysinou jí dodnes připomíná úspěch na olympiádě.Od loňského září už Eva není Samková. Provdala se za herce Marka Adamczyka a přijala jeho příjmení.Eva dokáže být okouzlující nejen na svahu. Takhle jí to slušelo ve velké večerní na Plese v Opeře.+ 16 fotek+ 17 fotek

Eva Adamczyková (29) ovládla šampionát v gruzínském Bakuriani a navzdory nedávnému vážnému zranění se opět stala mistryní světa ve snowboardcrossu. Její úsměv jako vždy zdobil ikonický knírek pod nosem. Víte, že když Eva zrovna není na sněhu, peče kváskový chléb, jezdí na koni, nebo pečuje o adoptivního pejska Artura?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 03. 03. 2023 12:37

Že nic není nemožné, když má člověk víru a vnitřní sílu, dokázala ve středu celému světu téměř třicetiletá rodačka z Vrchlabí Eva Adamczyková (dříve Samková). Rok a čtvrt od nepříjemného úrazu - zlomeniny obou kotníků - předvedla velký návrat a suverénně vyhrála na mistrovství světa všechny čtyři jízdy včetně finále.

Ještě před půl rokem to přitom vypadalo, že se na prkno jen tak nepostaví. Zatímco veřejnost spekulovala o ukončení kariéry, Eva si šla tvrdě za svým. Tahle temperamentní holka ovšem není jen milovnicí sjezdovek, stejně dobře se cítí v koňském sedle a nemá problém ani před mikrofonem.

Snowboardcross

Sportu se věnuje od útlého dětství, na snowboardu vyrůstala od šesti let a trénovala čtyřikrát týdně. V rodném Vrchlabí nebyla o sníh nouze. Zpočátku se věnovala freestylu, po několika zraněních přešla na snowboardcross. V roce 2010 už slavila titul juniorské mistryně světa a další medaile začaly rychle přibývat. Kromě snowboardu ji baví také atletika, jízda na koni a trailová jízda na kole. Jejím sportovním vzorem je Věra Čáslavská.

Kůň Pepino

Evinou druhou láskou, hned po sjíždění zasněžených kopců, jsou koně. Vlastní koně Pepina, kterého dostala darem od města Vrchlabí za první zlato na olympiádě v Soči. Později si společně se sestrou pořídily ještě klisnu se slavným jménem Demi Moore, to aby spolu mohly jezdit na projížďky. „Na koních se učím zase něco jiného, je to o stabilitě, uvolnění se. Ta rozmanitost sportů mě baví," svěřila Eva v rozhovoru pro Radiožurnál.

Marek Adamczyk

S Markem Adamczykem se poznali v roce 2018 na koncertě pro Světlušku. Se sympatickým hercem, který momentálně září v seriálu České televize Kukačky, se nějakou dobu oťukávali. V září 2022 se za něj Eva tajně provdala, kde jinde než uprostřed hor. „Je fakt, že jsme pár svateb absolvovali a já si jen pomyslela, kolik pěkných míst na takovou událost existuje. Ale nejsem typ holky, která by snila o svatbě, o tom, jaké bude mít šaty a tak. To se u nás nikdy neprožívalo,“ prohlásila Eva v prosinci 2021 pro Lifee.cz. Za tři čtvrtě roku už byla paní Adamczykovou.

Zpívá, hraje…

Že je Eva talentovaná nejen ve sportovních, ale i v uměleckých disciplínách, dokázala v klipu Barbory Polákové. Interpretka známého hitu Nafrněná si Evu vybrala do nového klipu Poď si, který pak společně natočily na Bali. Zkuste se zaposlouchat, jak krásný hlasem disponuje zlatá olympionička. A objevila se také jako herečka ve filmu Poslední závod, který se odehrává v Krkonoších před první světovou válkou. Jednu z hlavních rolí zde ztvárnil její manžel Marek.

…a výborně vaří

O Evě se ví, že dobře a ráda vaří. Na druhé straně ale přiznává, že někdy se k plotně nedostane i několik měsíců. „V kuchyni mě to baví, v největším lockdownu jsem se naučila péct i domácí kváskovej chleba. Pak ale přišlo cestování a kvásek mi doma začal umírat,“ prozradila Adamczyková v pořadu Blízká setkání. Za výhodu považuje, že nemusí být vyrýsovaná jako atleti a držet přísné diety.

Adoptivní pejsek

Na nedávnou tiskovou konferenci před šampionátem Evu doprovázel temperamentní kříženec německého ovčáka. „Vzali jsme si ho z dočasné péče, což je jako když máte dočasnou pěstounskou péči. Odněkud se zachrání pejsek, vezmou si ho lidi do opatrovnictví, dají ho do kupy a pak ho dají k adopci,“ vysvětlila na konferenci novinářům Adamczyková. „My už jsme stálí majitelé, je to ta druhá možnost místo útulku.“

Namalovaný knírek

Poprvé se ještě pod dívčím jménem Samková objevila Eva s knírkem na mistrovství světa v roce 2011 ve španělské La Molině. V roce 2014 jí knírek namalovaný v národních barvách přinesl štěstí na olympiádě v Soči a vybojovala s ním zlatou medaili. Knírek se rychle stal symbolem jejího úspěchu a za čtyři roky si s ním dojela na OH v Koreji pro bronz. Jak můžete vidět v galerii pod článkem, ani tento týden jí oblíbený talisman pod nosem nechyběl.

Kempy pro děti

Spousta českých dětí si oblíbila jízdu na snowboardu právě díky Evě. Tento druh zimního sportu zpopularizovala i prostřednictvím kempů, které pro děti se svým týmem organizuje. „Snowboardocrossové kempy pořádáme proto, že nechceme jenom čekat, až nám nějaký talent přijde do cesty. Myslíme, že bychom tomu měli jít naproti,“ vysvětluje Evin trenér Marek Jelínek.

Chybí jí rodiče

Eva je odjakživa velmi otevřená, i když s věkem a úspěchem si soukromí víc hlídá. V projektu Bez frází otevřeně promluvila o smrti svého tatínka, která ji zastihla v roce 2018 na závodech v Turecku. Dva roky po otci pak přišla i o milovanou maminku. Na obrovský smutek zůstala sama společně s o šest let mladší sestrou: „Rodiče nám dali dobrou výchovu a základ, samozřejmě že nám moc chybí, ale musíme jít dál.“ Za rodinu považuje svůj sportovní tým, který jí dokáže podržet, když má splín.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články