Jak naučit děti jezdit bezpečně na kole? Cyklista Josef Dressler radí rodičům

Josef Dressler: Mistr světa radí rodičům, jak děti neodradit od jízdy na kole, ale naopak je lásce ke sportu naučit
Zdroj: Se souhlasem Josefa Dresslera
Josef Dressler je dvojnásobným mistrem světa v cyklistice. Díky tomu může dětem předat maximum svých znalostí.Mimo své úspěchy v terénu je Josef Dressler také autorem knih Škola kola nebo EnCYKLOpedie.Josef Dressler radí rodičům malých cyklistů, jak se nejlépe postarat o jejich bezpečnou výbavu i motivaci k jízdě.Cyklista Josef Dressler říká, že problémem dnešních dětí mohou být sociální sítě a také lenost. Lásku ke sportu v sobě musejí najít a rodiče by ho pro ně měli dělat zábavným. + 1 fotka+ 2 fotky

Pro děti je důležité lásku ke sportu budovat skrze zábavu, radí Josef Dressler v rozhovoru pro Lifee.cz. Jako dvojnásobný mistr světa v cyklistice je nejzkušenějším učitelem tohoto sportu v republice. Co radí rodičům, kteří by ke sportu rádi přivedli své děti? Jak je motivovat a jaké vybavení na kolo zvolit, aby nedošlo k úrazu?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 06. 2022 08:00

Cyklista Josef Dressler se věnuje výuce dětí a díky svým zkušenostem a dvojnásobnému vítězství na Mistrovství světa v biketrialu je považován za nejzkušenějšího učitele cyklistiky v České republice. Je také trenérem juniorského Mistra světa a Evropy v biketrialu Laca Janošky.

„Lenost a sociální sítě jsou bohužel velcí soupeři pohybu. Jde o to si ten sport udělat zábavným," říká Josef Dressler. Co radí rodičům dětí? „Já říkám, že je jedno, kdy dítě začne jezdit na kole ale důležité je, kam na kole dojede. Jak dlouho mu ta láska ke kolu vydrží. A ta láska se musí rodit postupně, s chutí a ne pod tlakem."

Josef Dressler radí rodičům dětí

Věnují se podle vás děti v České republice sportu dostatečně?

Já si myslím, že je to hodně rozdílné. Jsou děti, které sportují za mě moc a zbytečně intenzivně s tlakem na výsledky. A pak je hodně dětí, které nesportují vůbec. Určitě by dětem prospělo víc pohybu. Ne ve škole, ale ve volném čase. Doba je ale jiná a často za pohodlnost nebo nesportování dětí mohou rodiče.

Jak situaci změnila pandemie covidu?

Během všem možných uzávěr a omezení si ke sportu v přírodě našlo cestu hodně nových lidí. Určitě i hodně dětí, ale těžko říct, kolik z nich v tom stále pokračují a nebo budou pokračovat. Lenost a sociální sítě jsou bohužel velcí soupeři pohybu. Jde o to si ten sport udělat zábavným.

Jak s dítětem začít jezdit na kole? V kolika letech je vůbec vhodné začít?

Tohle je strašně individuální. Nemám rád, kdy se někdo chlubí, že jeho dítě začalo dělat to, nebo ono už v nějakém věku, a že je to super. Jasně, rodič z toho má radost, ale všechno má svůj čas. Já říkám, že je jedno, kdy dítě začne jezdit na kole ale důležité je, kam na kole dojede. Jak dlouho mu ta láska ke kolu vydrží. A ta láska se musí rodit postupně, s chutí a ne pod tlakem. Je třeba ukazovat dítěti, že kolo je skvělá hračka a ono bude chtít jezdit. Nejdřív zkoušet odrážedlo a postupně větší a větší kola. Netlačit dítě do dlouhých výletů a dřiny, ale nechat si dítě s kolem hrát a blbnout.

Jak pro dítě na kole zajistit co největší bezpečí? Konkrétně, jak poznat kvalitní přilbu?

Dítě se hlavně musí naučit dobře ovládat kolo a pak je samo pro sebe bezpečnější. Musí se naučit brzdit a předvídat. A určitě by mělo mít na kole přilbu. Dobré velikosti a dobře upevněnou. Přilba, která na hlavě nedrží, nemá velkou funkci. Je pochopitelné, že dražší přilby mají větší účinnost, jsou lehčí a mají větší odvětrání. To má zase vliv na větší radost z cyklistiky. V dobrém obchodě každému doporučí, jaká přilba je na co dobrá a proč je která lepší. Určitě je dobré, když je přilba hlubší, protože potom líp sedí a víc chrání.

Jaké kolo by dítě ideálně mělo mít? Předpokládám, že hlavním faktorem bude výška. Co dalšího výběr kola ovlivňuje?

Každý cyklista si musí vybírat kolo podle své velikosti. A pak podle toho, k jaké cyklistice ho chce používat. U dětí je to stejné. V útlém dětství je důležitá váha kola, aby dítě s kolem mohlo lépe manipulovat. Určitě není dobré pořizovat dítěti kolo na 5 let dopředu. Ty první roky pro něj bude nebezpečné a nezábavné. Je dobré jít postupně. Klidně koupit starší kolo, za které se neutratí moc peněz. Není špatné, když má třeba dítě jedno menší, ze kterého už vyrůstá. To má na blbnutí. A pak kolo větší, nové, které bude lepší na výlety.

Jaký je váš názor na elektrokola?

Elektrokola jsou prostě trend. Tlačí ho výrobci, ale zároveň baví pohodlnější cyklisty. Nebo lidi, kteří by na normálním kole nejezdili. Je samozřejmě vhodné pro starší lidi, maže handicapy ve skupině, kde jsou různí cyklisté. Rozhodně si ale nemyslím, že na něm nemůžou jezdit i mladší. Ať každý dělá to, co ho baví, když dodržuje nějaká pravidla a je tolerantní k ostatním.

Kam vyrazit na cyklovýlet s rodinou? Kde jsou pro rodiny v České republice nejlepší podmínky?

Těch míst je spousta. Máme opravdu krásnou cyklokrajinu. Záleží na tom, jaké má rodinka vybavení, jak jsou zdatní cyklisté a jak staré mají děti. Pro někoho je lepší jet na výlet kolem řek, kde je rovina. Někdo radši vyrazí do lesů na cyklostezky a další chce bikepark, kde ho nahoru vyveze lanovka. Já bych vyrazil tam, kde bude méně lidí. Naplánoval si výlet po cyklostezkách v přírodě, pohlídal si profil trati a taky to, aby bylo cestou něco, kde si děti mohou chvilku odpočinou a dát si něco za odměnu. Tak, aby výlet byla radost a ne dřina za trest.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články