Kam vyrazit o víkendu? Máme pro vás čtyři skvělé letní tipy na zábavu pro celou rodinu

Kam vyrazit o víkendu? Máme pro vás čtyři skvělé letní tipy na zábavu pro celou rodinu
Zdroj: Freepik

Rádi byste o víkendu vyrazili na výlet s rodinou a nenapadá vás kam? Máme pro vás tipy na čtyři letní akce, které byste si neměli nechat ujít. Nechte se zlákat na závod veteránů, cirkusové řádění, hudební festival nebo výstavu šperků a Věstonické venuše.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 18. 08. 2022 17:30

Na výstavu nejstarších šperků a Věstonické venuše do Brna

Napadlo vás někdy, jak se zdobily a co asi nosily venuše podobné té věstonické? Výstava Nejstarší šperky a ozdoby těla v Moravském zemském muzeu se pokouší na tuto otázku odpovědět.

archiv MZM

Vystaveny budou originály paleolitických artefaktů především z období gravetienu a magdalénienu, kterými si lidé zdobili své tělo a oděv, byly využívány jako předmět směny, milodary, obětiny, ochranné, léčivé nebo komunikační prostředky. Ukazovaly příslušnost k určitému etniku a společenské postavení. Součástí výstavy jsou první umělecká díla, na nichž je ztvárněn člověk včetně nejstarší keramické sošky na světě – originálu Věstonické venuše.

archiv MZM

Prostřednictvím nejstarších ozdob z moravských lokalit je tak možné nahlédnout do života lidí, kteří žili na stejném území jako my dnes, jen přibližně o 30. tisíc let dříve a zjistit rozsah jejich technologických dovedností, schopností uměleckých a snad i díl jejich duchovního života.

Výstava probíhá od 19. srpna do 26. února 2023 v Pavilonu Anthropos v Moravském zemském muzeu v Brně.

Do cirkusového světa na festivalu Letní Letná v Praze

Festival Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Návštěvníky čeká kromě večerních představení i bohatý divadelní program pro děti a také doprovodný program, který je pro ně připraven z velké části zdarma a vyplňuje celý den. Od workshopů přes výtvarné či cirkusové dílny až po koncerty a open-air akce. Pro děti jsou připraveny i dva druhy příměstských táborů. A především hlídání během představení.

Se souhlasem Letní Letná

Ve festivalovém areálu, který se od svého založení nachází v Letenských sadech,  je několik odpočinkových zón, stánků s občerstvením i barů. Návštěvníci v něm tak mohou pohodlně strávit celý den. Prostor je samozřejmě přizpůsoben i pro hendikepované.

Se souhlasem Don Papa

Festival nového cirkusu Letní Letná v rámci doprovodného programu opět ožije atmosférou Filipín. Aréna Filipína nabídne svým návštěvníkům celou paletu zážitků a vjemů. Výtvarnice Eliška Podzimková zde představí své nové dílo inspirované její cestou na filipínský ostrov Negros. Dílo se promítne i na chystané limitované edici tuby rumu Don Papa. Ve filipínském koutku na Letné nebude chybět ani vloni tolik oblíbená exotická střelnice plná lákavých výher. Samozřejmostí je i Don Papa bar, ve kterém budou nachystány nezapomenutelné drinky.

Festival Letní Letná se koná na pražské Letenské pláni od 11. do 31. srpna.

Na rallye veteránů do Kutné Hory

O víkendu 20. a 21. srpna se v Kutné Hoře a okolí odehraje tradiční svátek milovníků nablýskaných automobilových veteránů, jejichž posádky se zároveň představí v dobových kostýmech. Také v roce 2022 se počítá s účastí více než čtyřiceti vozidel vyrobených do roku 1940. V sobotu a v neděli se uskuteční závod do vrchu Kaňk. Auta jsou výkonnostně naprosto rozdílná, a proto zde nevítězí ten nejrychlejší. Jedná o tzv. jízdu pravidelnosti, v níž se snaží závodníci zajet všechna čtyři kola (dvě v sobotu a dvě v neděli) ve stejném čase. Vítězí ten, jehož časy se nejvíce blíží prvnímu zajetému.

Se souhlasem Veteran Rallye Kutná Hora

Nejen obyvatelé a návštěvníci Kutné Hory se mohou těšit na krásu nablýskaných aut a výpravných kostýmů. Pokud zrovna nestíháte být v centru dění, nenechte si ujít sobotní spanilou jízdu, která tentokrát povede do pobočky Národního zemědělského muzea v Čáslavi, kde je k vidění zajímavá zemědělská technika. Zde by měla mít vozidla zastávku cca od 15:00 do 17:00 hodin.

Se souhlasem Veteran Rallye Kutná Hora

Tradiční mezinárodní závod historických vozidel do vrchu, který navazuje na dlouholetou tradici pořádání veteránských závodů v Kutné Hoře. Do závodu se mohou přihlásit pouze majitelé historických vozidel, jejichž rok výroby je do roku 1936. O jejich výběru a účasti v tomto závodě rozhoduje odborná komise, která hodnotí dobrý technický stav a originální vzhled. Garantem výběru těch nejunikátnějších vozů je Národní technické muzeum, které také pro letošní rok převzalo záštitu.

Za písničkou na festival Hrady

Letní putovní hudebně-kulturní festival Hrady CZ fanouškům nabídne to nejlepší z české a slovenské hudební scény v čele s kapelami Rybičky 48 a Chinaski. Návštěvníci sedmnáctého ročníku tohoto legendárního putovního festivalu se budou moci dále těšit na kapely Divokej Bill, Mig 21 nebo Mirai či interprety Tomáše Kluse, Pokáče, Annu K. a další kapely a hudebníky.

Se souhlasem Hrady.cz

V průběhu léta budou moci fanoušci festivalu Hrady CZ po celé České republice dále zhlédnout koncerty takových kapel a interpretů, jako jsou Vypsaná fixa, Xindl X, Trautenberk, Visací zámek, UDG, Botox či Realita. Festivalové koncerty se odehrají vždy pod širým nebem na loukách v blízkosti hradů.

Se souhlasem Hrady.cz

Nadcházející víkend 19. - 20. srpna se hudební svátek koná na Hradci nad Moravicí v Moravskoslezském kraji. Poslední srpnový víkend ještě můžete vyrazit na Bouzov v Olomouckém kraji a první zářijový víkend na Bezděz v Libereckém kraji. V ceně sobotního lístku na festival je vždy vstup na hrad zdarma.

Zdroj foto:

archiv MZM

archiv Letní Letná

archiv Veteran Rallye Kutná Hora

archiv Hrady.cz

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články