Loupáky: Suroviny: 500 g hladká mouka 250 g mléko 85 g cukr krupice 15 g vanilkový cukr 1 žloutek 75 g měkké máslo 25 g droždí vajíčko na potření mák, hrubý cukr. Postup: V mléce rozmícháme droždí a asi 100 g mouky, přikryté necháme 1 hodinu kynout v pokojové teplotě. Po vykynutí přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozdělíme na dílky po 50 g, uválíme do kuličky a ty posléze do pramene, který vytvarujeme do loupáčku. Necháme na plechu s pečicím papírem vykynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Loupáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem a hrubým cukrem. Pečeme prudce a krátce, asi 7-8 minut. Nejlepší jsou ještě vlažné, samozřejmě s pravým máslem a domácím jahodovým džemem. Zdroj: Josef Maršálek