Šéfkuchař Jan Punčochář nedávno pozval do restaurace Hell's Kitchen své děti, Matěje a Rozárku, aby posoudily kvalitu servírovaných řízků. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz teď obávaný televizní šéf vysvětluje, jaký vztah mají jeho děti k vaření a v čem se takzvaně potatil syn Matěj. Z fotografií je totiž zřejmé, že na pohled jsou obě jeho děti ukázkovou kopií.
Šéfkuchař Jan Punčochář (46) sleduje spolu s námi průběh letošní řady televizní soutěže Hell's Kitchen 2025. Tvrdí, že natáčení sice byl zápřah, ale ve výsledku si práci se svými svěřenci užil. „Jak nastoupili, jak se posouvali a jakým způsobem potom končili. Z lidí, kteří nebyli profesionální kuchaři, se stali odborníci, kteří mohou vařit v restauraci,“ pochvaluje si nové přírůstky na české gastro scéně.
S díky také přijímá komplimenty diváků na to, jak on sám působí na televizní obrazovce. „Naštěstí jsem dostal jasné zadání – buď Honza Punčochář. A tak by to mělo být. Ode mě asi nemůžete čekat, že se dramaticky změním a budu si tam na něco hrát. Takový jsem i ve své kuchyni,“ přiznává na rovinu Jan Punčochář, kterého jsme potkali v oceňované restauraci Červený jelen, kde křtil knihu svého dobrého přítele, kuchaře Marka Fichtnera.
Doporučené video: Rozhovor s Janem Punčochářem o dětech Matějovi a Rozárce
Jan Punčochář radí, jak děti přivést k lásce k jídlu
Natáčení Hell's Kitchen se ostatně nedávno zúčastnily také obě děti Jana Punčocháře, Matěj (13) a Rozárka (11). Za úkol měly hodnotit kvalitu podávaných řízků - a šlo jim to na výbornou. „Tak oni jsou docela ostřílení, protože už byli několikrát v soutěžích. Matěj miluje jídlo, vaří a chce být kuchař. No a Roza, ta jenom miluje jídlo, ta asi vařit nebude,“ směje se pyšný táta. „Ale bylo to moc hezké. Před kamerami se vůbec nestydí.“ Z toho, že mají slavného tátu, ale děti příliš netěží. „No, oni ve škole spíš dostávají bídu za to, že mají známého tátu. Nevím, jestli jsou na mě pyšní, na to jsem se jich nikdy neptal,“ přiznává Punčochář. „My se o tom doma nebavíme, probíráme úplně normální rodinné věci.“
Apetit, jaký jeho děti mají, mohou ostatní rodiče závidět - nejsou vybíravé a jedí i to, co mnozí dospělí nechtějí ochutnat. „Je to asi tím, že chodíme často do restaurací a hodně doma vaříme, takže mohou ochutnat spoustu věcí. To je asi základ,“ radí Punčochář. „Když ochutnají a chutná jim to, tak je to super. Když to ochutnají a nejedí to, tak je do toho nenutím, je to na nich. Ale děti by měly ochutnat co nejvíc věcí,“ myslí si známý šéfkuchař.
Syn Matěj rodině připravil steak s hříbkovou omáčkou
Jedenáctiletá dcerka je velkou gurmánkou, které učarovala hlavně asijská kuchyně. „Roza už dlouhé roky miluje sushi, hlavně lososové. Teď patří mezi její favority plněné asijské knedlíčky sheng jian bao,“ referuje Punčochář, jak vypadá dcerčin jídelníček.
Syn Matěj má - po tátovi - nejraději českou klasiku a také hodně masa. „Matěj miluje steaky. Miluje, když je ten steak hodně prorostlý, když má v sobě tu chuť,“ rozplývá se milovník jídla Punčochář. Ve volném čase se synem - jak jinak - vaří. „Zrovna včera jsme byli doma a vařil – já jsem mu jen říkal, jak to má dělat. Nasbíral u dědy nějaké hříbky a dělal vepřovou kotletu na hříbkách,“ pyšní se Jan. „Nedával tam hořčici, ale dával bílé víno, a udělal výbornou omáčku ze smetany. Bylo to famózní.“
Na fotografie obávaného Jana Punčocháře a jeho děti v ateliérech Hell's Kitchen se můžete podívat v naší fotogalerii.