GALERIE: Litevec nafotil šokující rozdíly mezi životem v Severní a Jižní Koreji

Mládež v Severní a Jižní Koreji tráví volný čas docela jinak...
Zdroj: Jacob Laukaitis
1. Trávení volného času – Jižní Korea.1. Trávení volného času – Severní Korea.2. Mládež – Jižní Korea.2. Mládež – Severní Korea.+ 10 fotek+ 11 fotek

Severní Korea. Země, o níž mnoho nevíme, ale řada z nás má na ni jasný názor. V zemi vládne levicová Korejská strana práce, jejíž program vykazuje silné rysy komunismu. A v poslední době se nemluví o ničem než o jaderném vyzbrojování pod vedením Kim Čong-una. Jak ale vypadá každodenní život místních obyvatel? A jak se liší od toho jihokorejského? Dosud nepředstavitelné poodhalil Jacob Laukaitis.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 08. 2017 18:04

Nezávislý podnikatel křižuje svět už několikátý rok. KLDR ho lákala velmi dlouho svým tajemstvím, které schovává za hranicemi.

Vloni si tedy zarezervoval sedmidenní zájezd s průvodcem. Jak uvedl v jednom ze svých vlogů na YouTube, svoboda je pro něj jednou z nejdůležitější věcí v životě. Na vlastní pěst by ale zemi procestovat nemohl, i kdyby chtěl.

„V Severní Koreji nemůžete jako cizinec cestovat sám, jen v doprovodu místního průvodce,“ prozradil první ze zajímavostí. Každý turista musí současně odevzdat svůj pas. A zapomenout na všechno, co byl během cestování zvyklý dělat.

„V KLDR si nemůžete fotit, co chcete, a před každým stisknutím pouště musíte požádat o svolení,“ pokračuje a dodává, že nezáleží na tom, zdali jsou vaším objektem respektované autority nebo dělníci.

Když jsme u těch autorit – jakmile se s nějakou významnou osobností střetnete, seberte veškerou svou úctu. Severokorejští vůdci mají podle Laukaitise jakýsi status Boha. A jakákoliv urážka či nelichotivý obrázek vás mohou dostat do problémů.

Během sedmidenního zájezdu uvidíte jen to, co vám domorodci ukážou. Určitou míru svobody ale nabízí prostředí hotelu, doplnil podnikatel. Ani tam ale není radno odhazovat veškeré zábrany.

„Dva týdny před mým příjezdem byl jeden americký student odsouzen na 15 let do vězení za to, že se z hotelu pokusil ukrást plakát,“ popsal hrozivé následky jakkoliv projevené neúcty cestovatel.

Jeho fotografie ale prozrazují leccos za něj. Podívejte se na jeho srovnání Severní a Jižní Koreji, kterou navštívil rok poté. Dvou zemí, které ještě před 70 lety obklopovala jediná, vnější hranice kolem celého území Korejského poloostrova. Rozdíly mezi oběma zeměmi vyráží dech.

Zdroj: Jacob Laukaitis

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články