Dejte sbohem žlutým skvrnám na zubech. Pomoci může správná životospráva, méně kávy a cigaret

Dejte sbohem žlutým skvrnám na zubech. Pomoci může správná životospráva, méně kávy a cigaret
Zdroj: Pixabay

Žlutá barva prý probouzí optimismus a napomáhá dívat se na svět pozitivně. Bývá s ní spojována radost a svěží energie. Někdy to však může být právě naopak. Žluté skvrny na zubech totiž mohou být důvodem, proč se někteří lidé zdráhají pořádně usmát. Se žloutnutím zubů lze ale účinně bojovat. Třeba tím, že eliminujete některé faktory, které ho způsobují. Ať už to bude nadměrná konzumace kávy či třeba kouření cigaret. 

Komerční sdělení
Komerční sdělení 30. 01. 2024 17:48

Co způsobuje žloutnutí zubů?

Za žlutými zuby stojí zpravidla nesprávný životní styl a nezdravé návyky. Nicméně ne každý má od přírody zuby zářivě bílé. Samotná barva zubů — respektive jejich tmavší nádech — tak nemusí být nutně znakem špatné životosprávy a zdravotních problémů. Zbystřit bychom však měli v případě, že se na zubech vyskytnou žluté skvrny, neboť ty už obvykle nějaké problémy či nesprávnou hygienu signalizují.

Nejčastější příčinou skvrn na zubech nicméně bývá nesprávná dentální hygiena. Může to sice znít jako stokrát opakované klišé, ale pravidelné čištění zubů alespoň dvakrát denně představuje naprostý základ, díky němuž lze proti příčinám žlutých zubů účinně bojovat.

Zvýšenému riziku žloutnutí zubů pak jsou vystaveni především pravidelní kuřáci většího množství cigaret, stejně jako náruživí pijáci kávy, čaje či kyselých nápojů (mezi něž patří i mnohé oblíbené sladké limonády).

Skvrny na zubech přitom mohou být často pouze prvním stádiem mnohem závažnějších zdravotních problémů — zubních kazů, zánětů dásní, paradontózy.

Co na žluté zuby platí?

Ve všech rizikových případech je proto vhodné v první řadě zintenzivnit dentální hygienu a čistit si zuby ideálně po každé konzumaci rizikových potravin či po každé cigaretě.

Nezapomínejte vždy po čtvrt roce vyměnit zubní kartáček za nový, snažte se používat též ústní vodu, mezizubní kartáčky či zubní nitě. Samozřejmostí by měly být i pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře a případně též využívání služeb dentální hygieny.

Dlouhodobá lékařská pozorování jasně dokládají, že značné zátěži bývají vystaveny především zuby kuřáků. Vdechování intenzivního kouře ze spalovaného tabáku do ústní dutiny narušuje celistvost skloviny a ničí prospěšné mikroorganismy. Výrazné rozdíly teplot v ústech vedou k tvorbě mikrotrhlin na povrchu zubů, tabákový kouř negativně ovlivňuje složení slin, mění poměr kyselin a zásad a snižuje baktericidní vlastnosti přirozeného prostředí úst.

I zuby kuřáka mohou být bílé

Zuby kuřáků jsou proto náchylnější jak k výraznějšímu a rychlému zabarvování a tvorbě skvrn, tak rovněž k řadě dalších, vážnějších zdravotních následků. Nejlepší řešení, jak zlepšit kvalitu svých zubů, proto přirozeně představuje varianta, že s kouřením klasických cigaret skončíte.

Menší neplechu na zubech zanechává zahřívaný tabák, a to díky tomu, že nedochází ke spalování tabáku a zahřívání probíhá za mnohem nižší teploty. A žlutá barva tak znovu získá pozitivní význam, který jí náleží. Žlutá se znovu stane barvou radosti, a ne starostí s vašimi zuby.

TIP z naší redakce: "Bílé zuby bez námahy? Tato jídla vám pomohou" si můžete přečíst zde

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články