Vánoční Pavlova: Suroviny: Základ: 150 g moučkový cukr 150 g bílek (asi z 5 vajec) 1 lžička citronová šťáva 20 g kakao 30 ml černá káva 150 g cukr krupice. Krém: 500 ml smetana ke šlehání 100 g hořká čokoláda (ideálně 70%) 50 g džem (brusinkový) 15 g kakao 40 g cukr krupice. Na ozdobení: čokoládové hoblinky pistácie červený rybíz sušené brusinky. Postup: Den předem za stálého míchání svařte smetanu s cukrem, kakaem a džemem. Stáhněte z plotny a přidejte čokoládu. Nechte odstát. Až povolí, vyšlehejte hladký krém a nechte přes noc v ledničce. Troubu zapněte na 120 °C. Bílky vyšlehejte s trochou citronové šťávy skoro dotuha. Pak po lžících všlehejte krupicový cukr. Hotový sníh je pevný a lesklý. Moučkový cukr prosejte s kakaem a spolu s kávou metličkou opatrně vmiste do sněhu. Na pečicí papír si nakreslete kruh o průměru 24 cm. Sáček s velkou hvězdicovou zdobicí trubičkou naplňte sněhem a nastříkejte po obvodu kruhu ve dvou barevných vrstvách. Pečte 80 minut a nechte vychladnout v troubě. Smetanu vyšlehejte. Pavlovu přendejte na servírovací tác a pomocí stejné trubičky na ni nastříkejte šlehačku. Ozdobte brusinkami, rybízem, pistáciemi a čokoládou. Zdroj: Josef Maršálek