Nejlepší cukrář dneška napsal autobiografii: Jak se Josef Maršálek učil péct od babiček, aby to následně předvedl anglické královně

Josef Maršálek je mistr přes svatební dorty i jiné dezerty.
Zdroj: Se souhlasem Josefa Maršálka
Josef Maršálek vydal svou první autobiografickou knihu Péct, milovat a žít.Podzimní makový koláč Suroviny: Piškot: 5 vajíček 350 g cukr krupice 200 g mletý mák 150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka 250 g smetany ke šleháním 150 g olej 1 lžička skořice 1/2 lžičky soli 1 prášek do pečiva bez lepku Na polevu: 250 g cukr moučka 60 g citronová šťáva Na dokončení: Květy chrpy Postup: Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymíchaním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout. Valašské hruškové frgály ze špaldové mouky podle Josefa Maršálka: Suroviny: Těsto: 500 g Pernerka BIO špaldová hladká mouka 100 g sádlo 250 g mléko 2 žloutky 20 g droždí 75 g cukr krupice 5 g mořská sůl. Náplň: 4 kg hrušky, nejlépe plošťky 100 g melasa 100 g hnědý cukr 100 g rum 10 g mletý badyán 1 g skořice. Drobenka: 110 g hladká špaldová mouka Pernerka BIO 55 g máslo 55 g cukr krupice špetka soli. Na dokončení: 200 g másla na pomazání mletý perník na posypání rum podle chuti. Postup: Těsto: do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky. Náplň: hrušky vyjádřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout. Drobenka: ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit. Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální s bílou kávou či meltou. Recept na kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami od Josefa Maršálka:+ 1 fotka+ 2 fotky

Péct, milovat a žít. Josef Maršálek, úspěšný a světově proslulý cukrář, v autobiografii vypráví, jak se naučil péct u svých babiček, jak začínal v Bathu, jak žil jako velký šéf neobyčejného provozu či jak narazil po návratu do Čech.

Petra Járková
Petra Járková 26. října 2019

Je to tu! Dlouho očekávaná kniha jednoho z našich nejoblíbenějších cukrářů Josefa Maršálka je tu. Jedná se o autobiografii s názvem Péct, milovat a žít. Název, který Josefa perfektně vystihuje.

„Josefova vášeň pro cukrařinu, zručnost a inovace jsou inspirující. Je to velký člověk s obrovským srdcem a úsměvem a s ještě větším talentem posunout cukrařinu o další kus vpřed,“ vyjádřil se k Josefovi a jeho umu osobní kuchař Mohameda Al-Fayeda Giuseppe Silvestri.

Cesta životem

Kniha vypráví o jeho cestě za touhou svého srdce, cukrařinou. O tom, jak se naučil péct u svých babiček. Jak se vydal do Anglie na prázdninovou brigádu, kde nakonec působil dlouhá léta v proslulém obchodním domě Harrods na vedoucí pozici. Jak cestoval, sbíral inspiraci, pomohl otevřít podnik v Indii a o návratu do Čech a o tom, jak se mu zde daří. Celou knihu prolíná jeho rodina, přátelé a krásné fotografie. Vše je samozřejmě doprovozeno jeho nejoblíbenějšími recepty.

„Obdivuji lidi, kteří v životě něco dokázali a neztratili pokoru. Josefův životní příběh je plný dřiny a úspěchů. Navíc je podán bez zbytečných kudrlinek,“ nešetřila chválou herečka Veronika Arichteva.

Recept na kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami od Josefa Maršálka:
Mohlo by Vás zajímat:

Jak upéct dokonalou bábovku: Rady od cukráře anglické královny Josefa Maršálka a jeho borůvková receptura

Největší úspěchy

Josef se stal porotcem slavné televizní cukrářské soutěže, vyučuje, píše a peče. V Londýně pekl pro královnu Alžbětu, Eltona Johna, Lady Gaga a hvězdy Bollywoodu.

NA NEJLEPŠÍ RECEPTY JOSEFA MARŠÁLKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Otevřená zpověď dcery herečky Aleny Mihulové: Jsem vděčná, že jsem na holky, říká Karolína Kachyňová

Otevřená zpověď dcery herečky Aleny Mihulové: Jsem vděčná, že jsem na holky, říká Karolína Kachyňová

Další články