Maršálkův tip pro dlouhé prosincové večery: Dokonalý zimní závin a lahodné víno

13. prosince 2019
Josef Maršálek
Josef Maršálek

Jablečný závin patří na každý pořádný vánoční stůl. Vůně jablíček a skořice podtrhuje sváteční atmosféru a na tomhle moučníku si rád pochutná každý pořádný Čech. A když se navíc jedná o recept od mistra pekaře Josefa Maršálka, tak tahle dobrota prostě nemá chybu.

Jablečný závin neboli štrúdl je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky. Existují však i jiné druhy závinů – například tvarohový, višňový, makový a dokonce i slané záviny například se špenátem nebo třeba houbami a slaninou.

Co do závinu patří

Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají i vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda.

Jaká použít jablka

Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.

Recept Josefa Maršálka

Josef Maršálek

Zimní závin z křehkého těsta

Těsto:

200 g hladké špaldové mouky (Pernerka)

50 g pohankové mouky jemné (Pernerka)

140 g másla

45 g vody

2 g soli

Náplň:

500 g jablek

150 g sušených meruněk

150 g sušených švestek

50 g vlašských ořechů

50 g sušených fíků

50 g sušených brusinek

20 g rozinek

8 g skořice mleté

80 g cukru krupice

1 lžíce piškotových či perníkových drobků

1 citron (kůra i šťáva)

Dokončení:

1 vejce

2 lžíce meruňkového džemu

2 lžíce vody

Postup:

Na těsto smíchejte všechny ingredience, dokud se nespojí. Těsto zabalte do folie a nechte v lednici odpočívat. Druhý den ho rozválejte na pomoučeném vále v tenký plát. Na plát rozprostřete směs jablek a sušeného ovoce, pokapejte šťávou z citronu, zasypejte skořicí, drobky a polovinou cukru. Smotejte štrúdl, po stranách ho dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva. Závin přemístěte na plech s papírem a potřete vajíčkem. Posypejte druhou polovinou cukru a pečte při 180 °C asi 25 až 30 minut. Studený pak potřete rozvařenou směsí meruňkového džemu a vody.

Něco na zapití

Vinselekt Michlovský

Ke štrůdlu doporučujeme sklenku bílého vína Aurelius 2013, výběr z hroznů, Vinum Palaviense, Vinselekt Michlovský.

NA DALŠÍ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu