Jak upéct dokonalou bábovku: Rady od cukráře anglické královny Josefa Maršálka a jeho borůvková receptura

Recept na kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami od Josefa Maršálka:
Zdroj: Josef Maršálek
Recept na kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami od Josefa Maršálka:Suroviny:
60 g rozinek,
300 g Pernerky BIO Špaldová mouka jemná,
40 g cukru krupice,
3 ks žloutků,
100 g mléka,
8 g droždí,
70 g másla,
5 g mořské soli.
Na dokončení:
borůvkový džem,
čerstvý tymián,
cukr moučka. 
Postup:
Do mísy navážíme všechny ingredience kromě rozinek a vařechou vymícháme hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem “zpevní”. Rozinky vmísíme na úplný konec. Necháme přikryté na teplém místě kynout. Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a vysypeme hoblovanými mandlemi. Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně umístíme do připravené formy. Necháme kynout do trojnásobného objemu. Upečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 170 stupních C.Dozdobení:
Necháme vychladnout a pocukrujeme. Na polevu rozvaříme 3 lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu. Ještě vlažnou ji naneseme na bábovku. Dozdobíme tymiánem a podáváme s úsměvem. + 5 fotek+ 6 fotek

Kdo by neznal Josefa Maršálka - bohémského cukráře, který pekl zákusky a dorty pro anglickou královnu. A když tenhle mistr pekařského řemesla upeče tradiční českou bábovku po svém, pak to teprve stojí za to.

Petra Járková
Petra Járková 24. 11. 2019 12:00

Cukrář Josef Maršálek na první dojem působí spíš jako bohém a umělec než jako muž, který rád peče. Zdání ale klame a tento mistr cukrářského umění strávil sedm let v týmu nejlepších cukrářů Evropy. Ve slavném obchodním domě Harrods pekl dorty třeba i pro anglickou královnu. Jestlipak i ona ochutnala dokonalou kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami? Pokud však ano, jistě se do ní zamilovala tak, jako to uděláte po ochutnání vy.

Češi a jejich bábovka

Bábovka je prostě takový český evergreen. Jak se říká: Kdo neumí bábovku, neměl by se vdávat! Mísí se v ní ten správný poměr nostalgie, snadné přípravy, lahodné chuti a neodolatelné vůně.

Královna českých moučníků však musí být nadýchaná jako peřinka, nesmí to být "dusivka", naopak musí být vláčná. Vonět může po vanilce, kakau, karamelu, citronu či oříšcích.

Pečením bábovky krásně provoníte celý byt, a když si představíte nedělní obědy u babičky, jistě se vám vybaví také vůně bábovky.

Abyste neměli strach bábovku vyzkoušet, přinášíme několik osvědčených rad, jak docílit toho, aby se vám vždy povedla.

Bábovka se nerozpadne a půjde dobře vyklopit, když formu vysypeme namísto moukou strouhankou.

Pozor si dávejte na brzké otevření dvířek trouby. Do těsta se dostane studený vzduch a bábovka se srazí.

Bábovka se vždy peče při mírné teplotě trouby. Jinak hrozí, že bude vysušená.

Bábovku nikdy nevyklápíme hned po upečení, mohla by se srazit. Nejprve ji necháme 5 až 10 minut zchladnout a teprve poté ji vyklopíme. Pokud nechce vypadnout, položíme na formu utěrku navlhčenou ve studené vodě.

Nejčastější chyba vzniká už při rozklepnutí vajec. Mají být dostatečně čerstvá, nikdy by se do bílků neměl připlést ani kousek žloutku. Bílky také nesmíte přešlehat, aby se vám nesrazily.

RECEPT NA BORŮVKOVOU BÁBOVKU PODLE MISTRA CUKRÁŘŮ JOSEFA MARŠÁLKA NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články