Mlsání pro celiaky: Sladká snídaně, oblíbená bábovka nebo lehký a svěží dort není problém

Snídaňové vafle pro celiaky jsou ideálním víkendovým jídlem
Zdroj: Pixabay
Bezlepkovou ořechovou bábovku si zamilují všichniLehký ovocný dort přijde k chutiSnídaňové vafle pro celiaky jsou ideálním víkendovým jídlemTrpíte alergií na pšenici? Vynechte ji!+ 1 fotka+ 2 fotky

Řada celiaků volí raději přípravu vlastní stravy, než by zjišťovali, zda si mohou dát něco bezlepkového v restauraci. A není se čemu divit. Vždy je nejlepší to, co si sami upečeme a navíc přesně víme, jaké jsme použili suroviny.

Redaktor
Redaktor 02. 10. 2018 14:19

Když už se ale budete chtít na neprověřeném místě najíst, nestačí se ptát, zda je uvedená nebalená potravina bez lepku, chtějte vědět složení. Stále ještě ne každý číšník ví, co to znamená bez lepku a že vám může způsobit zdravotní problémy. 

Pro celiaky nebo alergiky na lepek či pšenici je babí léto skvělé díky velkému množství čerstvého ovoce a zeleniny, kterými lze obohatit jídelníček o potřebné vitamíny a minerály. Jde z nich vykouzlit řadu pokrmů, při jejichž přípravě mouku nepotřebujeme. No a když přijde podzim, nemusíte se děsit. Existují i nejrůznější koláče, buchty a dezerty, na které můžete použít bezlepkovou mouku i jiné suroviny.

Tyhle recepty jsou navíc tak dobré, že si na nich pochutnají i ti, kteří se lepku vyhýbat nemusí. V každém případě je bezlepková varianta dezertů lehčí a zdravější, takže pokud chcete mlsat zdravěji, zkuste některý z nich.

Snídaňové vafle

Suroviny:

rýžová mouka 230 g

droždí 20 g

vejce 2 ks

kokosové mléko 200 ml

med 3 lžíce

sůl 1 špetka

kůra z 1 bio limetky

kokosový olej 50 ml

ovoce na ozdobu

Postup:

V menší misce nebo hrníčku si nechte vzejít kvásek (cca 5–10 minut). Do trošky kokosového mléka přidejte droždí, špetku cukru i mouky. Rýžovou mouku prosejte a postupně přidávejte ostatní suroviny. Žloutky, špetku soli, kokosové mléko, med, kokosový olej, kůru z limetky a vzešlý kvásek. Dobře promíchejte a nechte vykynout. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně opatrně přimíchejte do vykynutého těsta. Nakonec vafle upečte v rozpáleném vaflovači. Hotové vafle ozdobte oblíbeným čerstvým ovocem a zakápněte medem nebo javorovým sirupem.

Ořechová bábovka

Suroviny:

žloutek 5 ks

cukr 20 dkg

máslo 20 dkg

mleté ořechy 15 dkg

pohanková mouka 35 dkg

mléko 250 ml

prášek do pečiva 1/2 sáčku

sníh z 5 bílků

Postup:

Vymažte a vysypejte formu a předehřejte troubu na 180 stupňů. Nejdříve utřete žloutky s cukrem a posléze i změklým máslem. Potom přidejte opatrně mléko a namleté ořechy. Do jiné misky prosypte mouku s práškem do pečiva. Smíchejte v jedno těsto. Na závěr ušlehejte sníh z bílků a opatrně ho vetřete ke zbylým ingrediencím. Nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi hodinu (opatrně zkuste špejlí, když ji vytáhnete suchou, máte hotovo, jestliže na ní ulpívají zbytky těsta, pečte ještě chvíli). Bábovku vyklopte z formy a nechte dochladnout na mřížce.

Ovocný dort

Suroviny:

bezlepková směs na piškotové těsto 250 g

rozpuštěné máslo 125 g

vejce 3 ks

med 6 lžic

špetka soli

jedlá soda 1 lžička

kousek másla na vymazání formy

trocha bezlepkové mouky na vysypání

Krém:

řecký jogurt nebo polotučný tvaroh 1 kg

med 3 lžíce

lesní ovoce a květy fialky na ozdobu

Postup:

Korpus: Všechny ingredience dejte do mísy od robota. Použijte nástavec typu metla a nechte těsto na střední stupeň zpracovat dohladka. Formu vymažte máslem, vysypte moukou a nalijte do ní těsto. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 25 minut. Poté korpus nechte vychladnout.

Krém: Jogurt nechte přes noc nebo alespoň 2 hodiny odkapat – na větší mísu dejte cedník, do něj vložte utěrku a do utěrky přendejte jogurt. Okapaný jogurt pak důkladně smíchejte s medem.

Na ozdobu: Vychladlý korpus hojně pomažte jogurtovým krémem a ozdobte jej ovocem a fialkami.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články