TestováníSoutěže

Čím je celozrnné pečivo přínosné pro naše tělo? Je opravdu vhodné vyměnit jej za bílé?

Čím je celozrnné pečivo přínosné pro naše tělo? Je opravdu vhodné vyměnit jej za bílé?
Zdroj: Pixabay
+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Výživoví poradci doporučují z jídelníčku vyškrtnout bílé pečivo a vyměnit ho za celozrnné. Proč to ale doporučují a v čem je pro naše tělo lepší?

Redaktor 29. srpna 2018

Obsahuje vitamíny

Celozrnné pečivo je daleko výživnější než klasické bílé pečivo. Obsahuje vitamíny B, E a kyselinu pantotenovou, která je důležitá pro zdraví pokožky, vlasů a při látkové výměně. Nejpřínosnější je ale díky svému obsahu vlákniny.

Strážce cholesterolu

V žaludku vláknina nabobtná a obaluje potravu, kterou jsme snědli. Snižuje se tak rychlost a množství vstřebaných tuků i cholesterolu v těle.

Prevence proti rakovině střev

Díky působení vlákniny se urychluje průchod jídla střevy. Vláknina absorbuje toxické látky ze střev. Tyto látky pak zpracovává užitečnými bakteriemi a toxické látky odvádí rychle z těla. Škodlivé látky na stěny střev nepůsobí tak dlouho a střeva jsou odolnější proti rakovině.

Český chléb zažívá renesanci. Prim hrají retro produkty i celozrnné pečivo
Mohlo by Vás zajímat:

Český chléb zažívá renesanci. Prim hrají retro produkty i celozrnné pečivo

Konec zácpě

Vláknina, kterou celozrnné pečivo obsahuje, vstřebává vodu, změkčuje obsah střev a zvětšuje jejich průchodnost. Díky tomu pomáhá v prevenci a zmírňování zácpy.

Pečivo při hubnutí

Při hubnutí je nejlepší jíst potraviny z žitné mouky. Žito totiž zasytí na delší dobu a stačí ho menší množství. Při dietě se ale doporučuje také špaldový nebo pohankový chléb.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články