Čím je celozrnné pečivo přínosné pro naše tělo? Je opravdu vhodné vyměnit jej za bílé?

Slunečnicová i jiná semínka se na chléb velmi hodí
Zdroj: Pixabay
Slunečnicová i jiná semínka se na chléb velmi hodíVe zdravých výživách najdete nejrůznější alternativy celozrnného chlebaVypusťte bílé pečivoKromě chleba jsou oblíbené i celozrnné housky, bochánky nebo kaiserky+ 1 fotka+ 2 fotky

Výživoví poradci doporučují z jídelníčku vyškrtnout bílé pečivo a vyměnit ho za celozrnné. Proč to ale doporučují a v čem je pro naše tělo lepší?

Redaktor
Redaktor 29. 08. 2018 09:20

Obsahuje vitamíny

Celozrnné pečivo je daleko výživnější než klasické bílé pečivo. Obsahuje vitamíny B, E a kyselinu pantotenovou, která je důležitá pro zdraví pokožky, vlasů a při látkové výměně. Nejpřínosnější je ale díky svému obsahu vlákniny.

Strážce cholesterolu

V žaludku vláknina nabobtná a obaluje potravu, kterou jsme snědli. Snižuje se tak rychlost a množství vstřebaných tuků i cholesterolu v těle.

Prevence proti rakovině střev

Díky působení vlákniny se urychluje průchod jídla střevy. Vláknina absorbuje toxické látky ze střev. Tyto látky pak zpracovává užitečnými bakteriemi a toxické látky odvádí rychle z těla. Škodlivé látky na stěny střev nepůsobí tak dlouho a střeva jsou odolnější proti rakovině.

Konec zácpě

Vláknina, kterou celozrnné pečivo obsahuje, vstřebává vodu, změkčuje obsah střev a zvětšuje jejich průchodnost. Díky tomu pomáhá v prevenci a zmírňování zácpy.

Pečivo při hubnutí

Při hubnutí je nejlepší jíst potraviny z žitné mouky. Žito totiž zasytí na delší dobu a stačí ho menší množství. Při dietě se ale doporučuje také špaldový nebo pohankový chléb.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články