Stravování bez lepku. Svatý grál zdraví a štíhlosti nebo hazard se zdravím?

12. prosince 2019
NUTRIADAPT
NUTRIADAPT

Už nějakou dobu se lepek označuje jako hlavní viník většiny našich zdravotních potíží od únavy přes sníženou inteligenci až po nadýmání. Stále populární jsou i bezlepkové diety. Jaký na to mají názor odborníci?

Zdravý člověk se lepku nemusí bát

Bezlepková dieta je určena pro lidi, kteří trpí celiakií a potravinovou alergií na lepek. V těchto případech musí být dieta přísná, důsledná a celoživotní, protože u těchto lidí příjem lepku způsobuje poškození sliznice tenkého střeva. Pro zdravého člověka není bezlepková dieta nutná. „Pokud je strava správná a s dostatkem vlákniny, zdravá střeva si umí s lepkem bez potíží poradit. Jestliže trpíte po jídle obtížemi, jako jsou nadýmání nebo bolest břicha, ještě to neznamená, že byste měli rovnou přejít na bezlepkovou dietu. Tyto obtíže mohou mít úplně jinou příčinu. Například se může jednat o potravinovou intoleranci, na kterou provádíme u klientů genetický test,“ vysvětluje nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová.

Záleží na tom, jak to máme nastavené v hlavě

Mnohdy jde i o správné nastavení v hlavě. Nemějte strach z toho, co jíte. Pohoda a nadhled jsou zásadní. Nicméně máte-li nějaké závažné nevysvětlitelné nebo nevyléčitelné zdravotní problémy, případně máte dispozice v rodině, měli byste se více zamýšlet nad prevencí anebo vyzkoušet striktnější možnosti, jako je například vyřazení lepku, přestože netrpíte celiakií. „Dejte si však pozor na bezlepkové diety založené na bezlepkových vysoce průmyslově upravovaných polotovarech. Jedná se o deriváty lepku složitými procesy zbavené. Smysl má konzumovat potraviny, tzv. přirozeně bezlepkové. Tedy takové, které neobsahují nejběžnější čtyři lepkové suroviny, což jsou zrna pšenice, ječmene, žita a ovsu,“ radí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou kvalitních raw produktů Tereza Havrlandová.

Snížení hmotnosti na bezlepkové dietě není žádný zázrak

Velmi často je hlavním důvodem vyloučení lepku z jídelníčku u zdravého člověka snaha zhubnout. „Od svých klientů často slýchávám, že bezlepková dieta funguje. Pravda je taková, že vyloučení jedné ze základních součástí každodenního jídelníčku téměř vždy vede k omezení příjmu potravy, tím i k odlehčení jídelníčku. Snížení hmotnosti tak není nic neobvyklého,“ říká Monika Bartolomějová z NUTRIADAPT Weight Management Clinic. Podle hlavní trenérky Mgr. Kateřiny Hollerové z fitness centra pro ženy Contours je zdravou cestou omezení výrobků z bílé pšeničné mouky. „Zaměřte se na ostatní zdroje komplexních sacharidů. Jezte obiloviny v jejich přirozené podobě jako jsou kroupy, jahelné kaše, rizota, žitné a kváskové chleby anebo pohankové palačinky,“ doporučuje Kateřina Hollerová.

Tip na sladkou snídani: Pohankové palačinky s džemem z černého rybízu

Výbornou alternativou pšeničné mouky je mouka pohanková, protože patří k nejlepším přírodním zdrojům rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Navíc neobsahuje lepek.

NUTRIADAPT

Ingredience:

  • 500 ml mandlového mléka
  • 50 g slepičího vejce v BIO kvalitě (1 ks)
  • 200 g pohankové mouky
  • sůl (na špičku nože)
  • 20 g olivového oleje (2 lžíce na postupné vymazávání pánve)
  • 200 g džemu z černého rybízu (nebo z jahod, meruněk apod.)

Postup: Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a vše pořádně prošleháme metlou. Těsto necháme chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidáme mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky na olivovém oleji. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance. Palačinky potřeme džemem a podáváme.

Nezačínejte s nesmyslnými dietami

Lidé chtějí být štíhlejší, neustále si hlídají jídlo, ale přesto nehubnou. Podle Terezy Havrlandové za to mohou aspekty, jako jsou nekvalitní spánek, stres, nevědomé pojídání, nedostatečný pohyb, tělesné omezení či toxické stravovací prostředí. Zmiňuje se ale i o tom, že mnozí se zaměřují spíše na centimetry a kilogramy místo toho, aby se snažili být zdraví. „Mým neustále omílaným doporučením je jíst skutečné kvalitní a celistvé potraviny. Na druhou stranu ale nemá smysl jíst utrápeně syrovou mrkev. Člověk si musí najít způsob stravování, který mu bude dlouhodobě vyhovovat a musí to brát tak, že dělá pro sebe a své tělo to nejlepší. Jakmile se takhle naučíme všichni přemýšlet, hubnutí a štíhlá postava přijdou jako vedlejší účinek,“ uzavírá Tereza Havrlandová.

NA RECEPTY NA BEZLEPKOVÉ CUKROVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu