Jíst zdravě a shodit pár kil: Začněte u odlehčených snídaní

Jíst zdravě a shodit pár kil: Začněte u odlehčených snídaní
Zdroj: archiv
Kvašená zelenina:

Suroviny:

svazek ředkviček
kus zázvoru
3 červené řepy
3 velké mrkve
hlávku zelí
čínské zelí
½ svazku řapíkatého celeru
svazek jarních cibulek
1 palici česneku
drcené čili papričky
sůl.

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. nakrouháme. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou. Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a drcenými chilli papričkami, popř. s bylinkami. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí vodu. Napěchujeme do velké zavařovací lahve, zalijeme šťávou ze zeleniny, zakryjeme zelným listem a zatížíme vyvařeným kamenem. Zakryjeme talířkem a necháme stát 4–5 dní v kuchyni. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je zelenina připravená ke konzumaci. Obsah lahve přendáme do menších uzavíratelných skleniček a skladujeme ve sklepě anebo v lednici.Čínské zelí po korejsku:

Suroviny:

1,2 kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru (cca 9 cm) nastrouhaného najemno 
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru.

Postup:

Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.).

Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne.

Zelí sceďte a nálev uchovejte.

V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 stupňů C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.Pečená zelenina s kozím sýrem:

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr.

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do "ranečku", svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Krůtí vývar se zeleninou:

SUROVINY NA VÝVAR:
1,5 l	vody		
krůtí prsa, křídla		
2	mrkve		
1⁄2	celeru		
1	kořenová petržel		
1	cibule		
1	petrželová nať		
1	bobkový list		
5	kuliček černého pepře		
3	kuličky nového koření		
1	stroužek česneku		
1	snítka tymiánu.		
DO POLÉVKY:
2	mrkve		
300 g	růžičkové kapusty		
300 g	nudlí		
krůtí maso z vývaru		
petrželka		
sůl, pepř.

Postup:

Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C.

Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte.

Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky.

Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.+ 2 fotky+ 3 fotky

Možná už máte tendenci hubnutí vzdát a žádné cíle si nedávat. Co by to však bylo za leden bez nějaké osobní výzvy? Předsevzetí „zhubnout“ si dává více než polovina lidí. Pouze pětina je ale dodrží déle než pár dní. Se snazším začátkem vám ve výzvě pomohou následující tipy.

Petra Járková
Petra Járková 20. 01. 2020 10:00

Odlehčené ráno

Snídaně je základ dne. Obzvlášť to platí pro ty, kteří se snaží zbavit přebytečných kil. Tvrdíte, že ráno nemáte hlad a snídat nepotřebujete? I chuť k snídani se dá vybudovat! Pro tělo je to obzvlášť důležité – po celé noci je totiž vyhládlé, dehydrované a jednoduše potřebuje nastartovat. Kdo si v dobré víře upře snídani, spořádá během dne daleko více kalorií, protože ho kvůli rozkolísané hladině krevního cukru honí častěji mlsná. Pro ty, kteří se chtějí naučit zdravě snídat, máme tip na odlehčenou verzi. Znáte už Emco Mysli lehké & křehké bez přidaných cukrů? Jak název napovídá, jedná se o sypané müsli s mixem ovesných, žitných, ječných a pšeničných vloček. Odborníci radí, že právě směs několika druhů vloček pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru. Rádi si ráno zakřupete? Pak pro vás bude jako dělané unikátní Super Mysli, které je bez přidaného cukru, ale přesto křupe díky obsažené vláknině získané z kořene čekanky.

Nejlepší snídaně je mix vloček

A přesně takové směsi vám přináší český výrobce cereálií Emco. Ten v kategorii müsli nabízí produktovou řadu Mysli Lehké a Křehké, v jejichž základu je směs 4 druhů celozrnných vloček – ovesných, ječných, žitných a pšeničných, které jsou speciálně upraveny tak, aby byly lehké a křehké. Neobsahují žádná přidaná barviva ani konzervanty a díky ovesným betaglukanům snižují dokonce i cholesterol. Na výběr máte hned ze čtyř příchutí. Bude vaší oblíbenou spojení semínek a ořechů, meruňky a quinoy, kanadských brusinek a goji nebo první zeleninové müsli mrkev a jablko?

Ve dvou se to lépe táhne

Pokaždé, když se rozhodnete vařit zdravě, vydrží vám to jen pár dní? Nebuďte v tom sama a zapojte do své výzvy i okolí. Domluvte se s kolegyní a místo zbytečného utrácení za polední menu každá připravte nějakou část společného oběda a svačiny. Ujasněte si, co by v krabičkách nikdy nemělo chybět (kousek ovoce, kousek zeleniny, zdravé tuky v podobě oříšků) a také co vám je či není po chuti. Uvidíte, že radost z připravovaných krabiček najednou dosáhne úplně jiných rozměrů, když ji budete mít s kým sdílet. Pokud vaříte pro celou domácnost, pomůže vám týdenní jídelníček, který si vzájemně sestavíte. Pokud máte navíc v domácnosti potomky, o to více seznam oceníte. Jak je známo, děti často rády mění svá stanoviska v tom, co jim nechutná. Pokud se však na tvorbě seznamu budou podílet, nechtěným pokrmům se zcela vyhnete.

Vstříc výzvám

Vracíte se domů z práce bez energie a na to jít ještě do fitness centra nemáte ani pomyšlení? Dodržovat fyzickou aktivitu alespoň 4× týdně není úplně snadné. O to víc byste se však měla zaměřovat na výzvy, které vás denně obklopují. Že je nevidíte? Nepoužívejte výtah, ale choďte po schodech. Do práce se nedopravujte MHD, ale pěšky (alespoň částečně). Místo rovinky volte kopcovitý terén. Jídlo si neobjednávejte, ale dojděte si ho nakoupit a uvařte. Každý den doma proveďte alespoň drobný úklid. Máte-li sedavé zaměstnání, vyměňte židli na pár hodin denně za gymnastický míč. V dnešní době vám navíc mohou být pomocníkem nejrůznější chytré aplikace, které pohybovou aktivitu skvěle hlídají. Jakmile vás párkrát pochválí, uvidíte, že budete chtít překonávat sama sebe. Tak vzhůru do toho!

NA ZDRAVÉ RECEPTY, KTERÉ VÁS UDRŽÍ FIT, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články