Rady nad zlato: Jak si udělat vánoční jídelníček zdravější a dietnější

Nečekejte na kapra až na Vánoce.
Zdroj: Pixabay.com
Čokoládové koule - ingredience

•	50 g kešu ořechů
•	50 g mandlí
•	100 g sušených datlí
•	20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce)
•	100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí) 
Čokoládové kuličky:

Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.Linecké cukroví - ingredience

•	200 g celozrnné špaldové mouky
•	100 g másla
•	50 g medu
•	1 žloutek
•	strouhaná kůra z půlky citronu
•	kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)



Linecké cukroví:

Máslo, žloutek, citronovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod., vždy v sudém počtu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

Tip:
Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.
+ 4 fotky+ 5 fotek

Tradiční vánoční svátky jsou především o trávení času s rodinou a blízkými, o odpočinku, celkové pohodě a rozjímání. Ve většině českých rodin však hrají významnou roli také dárečky a dobré jídlo. Po čem se nejvíce tloustne a jak se s přemírou jídla o Vánocích vypořádat?

Petra Járková
Petra Járková 20. 11. 2019 10:00

Bramborový salát za kila navíc nemůže

I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout.

Další nástraha, která je vcelku často opomíjená, je vánoční nabídka svařeného vína nebo nějaký ten panák na zahřátí.

V období vánočních svátků často poklesne i fyzická aktivita, což je v kombinaci s navýšením energetického příjmu příčinou stoupající ručičky na váze,“ upřesňuje hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Naštěstí svátky netrvají příliš dlouho a jakmile se opět zvedne pohybová aktivita, dojdou zásoby dobrot, skončí návštěvy a stravovací režim bude opět optimální, ručička se často vrátí na původní hodnotu.

Jak to ale udělat, abyste o vánočních svátcích nepřibrali vůbec?

Tip 1: Při pečení nahraďte polovinu bílé mouky celozrnnou variantou

Ještě než přijdou Vánoce, probíhá příprava a pak samotné pečení cukroví. Klasické cukroví bývá často kalorickou bombou. Jsou ale možnosti, jakými je možné jeho nutriční hodnoty vylepšit. Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou – například špaldovou. Proč je dobré nahradit pouze polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou? Protože pokud tvoří polovinu mouka celozrnná, v upečeném cukroví to není takřka poznat, takže i tatínkové nebo děti nebudou mít žádné výhrady. Rozdílu si možná ani nevšimnou.

Tip 2: Uberte množství cukru nebo použijte ovoce

„Mnoho druhů cukroví obsahuje hodně cukru. V receptu je vždy možné ho trochu ubrat.  Dále cukroví není nutné posypávat moučkovým cukrem, protože cukr je už v těstě,“ vysvětluje výživová specialistka Bartolomějová. „Klasické cukroví doporučuji nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných či jiných vloček nebo sušeného ovoce. Sušené ovoce sice taky obsahuje cukr, ale navíc i vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Ale nezapomeňte, že ani cukroví ze sušeného ovoce nelze jíst neomezeně,“ doplňuje.

Tip 3: Připravte odlehčenou štědrovečerní večeři

Co se týká štědrovečerní večeře, tak kvůli velkému množstvím tuku, který je obsažen v řízku či smaženém kaprovi a bramborovém salátu připraveném s majonézou, se člověk cítí těžce. Připravte bramborový salát s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Když je nutné mít smažené řízky nebo rybu, pak je nechejte na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk, nebo je ponořte do horké vody, do které se tuk uvolní. Při smažení je důležité hlídat, aby se tuk nepřepaloval a aby se nepřipalovala ani strouhanka, která se do oleje uvolní. Jakmile smažíte další várku, nejlepší je olej vyměnit nebo z něj napadané drobečky důkladně odstranit. Na smažení jsou vhodné oleje, které jsou k tomu přímo určené.

Tip 4: Zmenšete velikost porcí i talíř

Kromě zdravějšího pečení a vaření je účinným pomocníkem v boji proti kilům navíc používání menšího nádobí. Klasická sváteční jídla jsou nabitá kaloriemi. Chcete-li mít jídlo pod kontrolou, používejte menší talíře než obvykle. Jestliže nedokážete odolat cukroví, ráno si napočítejte počet kusů na váš talířek, na který nikdo nesmí ani sáhnout. Neztratíte tak přehled o tom, kolik kousků jste snědli, což se lehce stane, pokud je cukroví v misce na stole a vy chodíte neustále okolo.

Tip 5: Dbejte na pitný režim, ale pozor na alkohol

O Vánocích nezapomínejte na kvalitní pitný režim, čímž ale není myšleno svařené víno, grog ani jiné alkoholické nápoje. „Alkohol i sladké nealko nápoje si dopřávejte jen výjimečně. Nechcete-li se po Vánocích potýkat s kily navíc, pijte hodně čisté neperlivé vody. Díky tomu nebudete mít potřebu pití zajídat. Kromě toho, když budete dostatečně pít, méně toho sníte,“ tvrdí Bartolomějová.

Tip 6: Pořiďte si zásoby koření, které pomáhá lepšímu trávení

Nejen během vánočních svátků je důležité mít v dobré kondici trávicí trakt. K nejznámějšímu koření, které posiluje trávicí trakt, patří kmín. Jeho využití v kuchyni je široké. Přidává se k vařeným bramborům nebo do bramboračky či na pečené maso. Proti plynatosti účinně bojuje například bazalka, která je výborná v kombinaci s rajčaty a mozzarellou. Mezi další pomocníky na podporu a zlepšení trávení patří také kopr a majoránka. „Každá bylinka má své účinné látky a aby fungovaly co nejlépe, je vhodné je navzájem kombinovat a střídat,“ uzavírá Bartolomějová.

NA RECEPTY NA ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články