Recepty na zdravé vánoční cukroví: Vyměňte bílou mouku za zdravější variantu, slaďte medem

Čokoládové kuličky

Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.
Zdroj: Svět zdraví
Čokoládové koule - ingredience

•	50 g kešu ořechů
•	50 g mandlí
•	100 g sušených datlí
•	20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce)
•	100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí) 
Čokoládové kuličky:

Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.Linecké cukroví - ingredience

•	200 g celozrnné špaldové mouky
•	100 g másla
•	50 g medu
•	1 žloutek
•	strouhaná kůra z půlky citronu
•	kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)



Linecké cukroví:

Máslo, žloutek, citronovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod., vždy v sudém počtu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené  slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

Tip:
Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.
+ 4 fotky+ 5 fotek

I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout. Pokud však připravíte vánoční cukroví podle našich receptů, můžete být klidní. Nejenom že jim podáte chutné a neotřelé dobroty, ale také myslíte na jejich zdraví.

Petra Járková
Petra Járková 18. 11. 2019 10:00

Zdravé cukroví

Jelikož se kvapem blíží doba pečení perníčků, vanilkových rohlíčků, lineckého a dalšího cukroví, díky kterému budou i letošní Vánoce jedinečné a plné chutí a vůní, je čas si prozradit tipy, díky kterým nebudete muset počítat každý kousek, který sníte. Vykouzlete tedy sladké dobroty bez rafinovaného cukru, ztužených tuků a bílé mouky.

Náhrada mouky

Skoro všechny klasické recepty obsahují bílou pšeničnou mouku. Nejrychlejším řešením je nahradit ji celozrnnou variantou nebo špaldovou moukou. Hledáte-li bezlepkové řešení, vsaďte třeba na rýžovou mouku, po které bývá pečivo dokonce křehčí. Dobrou variantou je i amarant. Ten se hodí zejména do měkčích zákusků. Dobře se peče také ze sójové, pohankové mouky nebo quinoy.

Cukr vyměňte za med

Rafinovaný bílý cukr vyměňte za med. Je přírodní, těsto krásně spojí a navíc perfektně voní. Dobrým řešením je také stévie, a to například prášková. Dejte jí zhruba o polovinu méně, než by bylo potřeba běžného cukru.

Kravské mléko vynechte

Kravské mléko nahraďte jakoukoli rostlinnou variantou. Pro pečení se dokonale hodí například mandlové nebo rýžové mléko. Zajímavou variantu představuje také pohankové či ovesné mléko. Chybu neuděláte ani se sójovým, ale vzhledem k riziku alergie jej střídejte s dalšími druhy.

RECEPTY NA ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články