Fit a krásnátestovánísoutěže

Masarykovo cukroví: Pokud máte rádi lískové ořechy, tuto dobrotu si zamilujete

Thumbnail # Masarykovo cukroví: Pokud máte rádi lískové ořechy, tuto dobrotu si zamilujete

Zdroj:Youtube.com/Národní muzeum

Masarykovu cukroví se také někdy říká "Prezidentovy koláčky". To proto, že je údajně miloval náš první prezident. Kdo je jednou vyzkouší, tomu už nikdy nesmí na vánočním stole chybět. Základem je tradiční recept na linecké cukroví doplněný lískovými oříšky a chutí rumu.

Ludmila Vajdová 10. prosince 2019

Na Masarykovo cukroví potřebujete:

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g celých lískových ořechů

Postup přípravy:

Ořechy na pár hodin namočte do rumu, případně je máčejte ve studené vodě. Poté slijte a ořechy osušte. Pusťte se do přípravy těsta. Smíchejte suché ingredience a do nich přidejte máslo a žloutek. Trochu zapracujte těsto. Teď je čas na voňavé ořechy. Nasypte oříšky a dostatečně vypracujte těsto. Vytvořte válečky o průměru asi 3 centimetry. Každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie a vložte nejlépe na celou noc do lednice.

Druhý den válečky nakrájejte na kolečka 4 až 5 mm široká a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka nepokládejte moc blízko sebe. Vložte plech do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 8 až 10 minut. Dle vaší chuti můžete ještě teplé obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale jsou velmi chutné i bez obalení.

Video recept na tradiční Masarykovo cukroví najdete i na kanálu Národního muzea.

Thumbnail # Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví
Mohlo by Vás zajímat:

Vlašské ořechy: Jak je správně sušit a skladovat, abyste z nich měli to nejlepší cukroví

Babiččiny rady

Jestliže nemáte rádi slupku na lískovém oříšku, doporučujeme nejprve oloupat. Rozprostřete oříšky na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na pár minut, než se rozvoní. Ořechy musíte při pražení hlídat, aby se nespálily.

Nebo lze použít druhou variantu, při které se oříšky zalijí vařící vodou a nechají se asi půl hodiny odstát. V obou případech pak promněte ořechy v dlaních nebo v utěrce, slupka z nich půjde pěkně dolů.

Jestliže máte raději vlašské ořechy, je možné vyměnit za ty lískové. I když je chuť jiná, je Masarykovo cukroví výborné i s nimi.

A tady čtěte, jak vypadalo předvánoční šílenství za socialismu:

Thumbnail # Retro Vánoce: Jak se slavil Štědrý den za komunismu a kdy začínalo předvánoční šílenství?
Mohlo by Vás zajímat:

Retro Vánoce: Jak se slavil Štědrý den za komunismu a kdy začínalo předvánoční šílenství?

Podobné články

Zavří­t reklamu