Masarykovo cukroví: Pokud máte rádi lískové ořechy, tuto dobrotu si zamilujete

Recept na Masarykovo cukroví najdete i na Youtube kanálu Národního muzea.
Zdroj: Youtube.com/Národní muzeum

Masarykovu cukroví se také někdy říká "Prezidentovy koláčky". To proto, že je údajně miloval náš první prezident. Kdo je jednou vyzkouší, tomu už nikdy nesmí na vánočním stole chybět. Základem je tradiční recept na linecké cukroví doplněný lískovými oříšky a chutí rumu.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 10. 12. 2019 13:21

Na Masarykovo cukroví potřebujete:

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g celých lískových ořechů

Postup přípravy:

Ořechy na pár hodin namočte do rumu, případně je máčejte ve studené vodě. Poté slijte a ořechy osušte. Pusťte se do přípravy těsta. Smíchejte suché ingredience a do nich přidejte máslo a žloutek. Trochu zapracujte těsto. Teď je čas na voňavé ořechy. Nasypte oříšky a dostatečně vypracujte těsto. Vytvořte válečky o průměru asi 3 centimetry. Každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie a vložte nejlépe na celou noc do lednice.

Druhý den válečky nakrájejte na kolečka 4 až 5 mm široká a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka nepokládejte moc blízko sebe. Vložte plech do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 8 až 10 minut. Dle vaší chuti můžete ještě teplé obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale jsou velmi chutné i bez obalení.

Video recept na tradiční Masarykovo cukroví najdete i na kanálu Národního muzea.

Babiččiny rady

Jestliže nemáte rádi slupku na lískovém oříšku, doporučujeme nejprve oloupat. Rozprostřete oříšky na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na pár minut, než se rozvoní. Ořechy musíte při pražení hlídat, aby se nespálily.

Nebo lze použít druhou variantu, při které se oříšky zalijí vařící vodou a nechají se asi půl hodiny odstát. V obou případech pak promněte ořechy v dlaních nebo v utěrce, slupka z nich půjde pěkně dolů.

Jestliže máte raději vlašské ořechy, je možné vyměnit za ty lískové. I když je chuť jiná, je Masarykovo cukroví výborné i s nimi.

A tady čtěte, jak vypadalo předvánoční šílenství za socialismu:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články