Recept na dokonalé linecké cukroví s marmeládou, krémem nebo polevou

Populární je i linecké pečivo.
Zdroj: Pixabay.com

Linecké cukroví patří k základním druhům vánočního pečení. Receptů můžete nalézt spoustu, ale jen jediný vykouzlí cukroví vláčné a na jazyku se rozplývající.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 07. 12. 2019 12:10

Základní linecké těsto

Jednoduše zapamatovatelný poměr, kterým docílíte úžasného lineckého cukroví, je 3:2:1. Tři díly hladké mouky, dva díly másla a jeden díl cukru. Důležité je nezaměňovat máslo za margarín, protože ten obsahuje mnohem více vody než máslo.

Ingredience: 300 g kvalitní výběrové hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, trochu citronové kůry, citronové šťávy a vanilky pro vůni

Postup: Křehké těsto na linecké cukroví vyžaduje co nejkratší působení tepla na máslo, se kterým pracujete. Vychlazené máslo si nakrájejte na menší kousky a zpracujte s moukou a cukrem. Nejdříve vznikne drobenka. Není třeba těsto moc hnětat, protože není žádoucí, aby došlo k přílišnému rozpuštění másla. Jeho zahřátí pak může způsobit, že upečené linecké není tak křehké. Proto je ideální zpracovávat máslo nejdříve vidličkou a pak jen špičkami prstů. Případně použijte hnětací robot.

Do vytvořené drobenky přidejte žloutek a citronovou kůru s citronovou šťávou a zpracujte v hladké těsto. Aby se vám těsto lépe válelo a nelepilo se, dejte ho alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Následně si lehce poprašte vál hladkou moukou a těsto vyválejte na sílu asi 3 mm. Kulatým vykrajovátkem vytvoříte typické tvary, tzv. očka, kdy spodní díl je kulatý plný a ve vrchním díle vytvoříte uprostřed ještě malý otvor. Ovšem fantazii a tvarům se meze nekladou, takže je možné vytvořit také linecká srdíčka, hvězdičky, čtverečky nebo květinky.

Před vykrajováním si připravte dva plechy. Na jeden budete dávat kolečka plná a na druhý kolečka s otvorem, která jsou rychleji upečená. Troubu předehřejte na 150 – 160 °C a pečte, než okraje zrůžoví. Po vytažení z trouby nechte cukroví chvíli odpočinout, než ho začnete z plechu odebírat, protože by se mohlo lámat.

Dokončení: Vrchní díly lineckého cukroví poprašte moučkovým cukrem. Na spodní díl naneste dobrou, nejlépe domácí, marmeládu a slepte díly k sobě. Nechce minimálně týden odležet v chladu.

Varianty lineckého cukroví

Linecké cukroví snese mnoho variant, ať už jste tvůrčí v oblasti těsta, nebo náplní a polev. Jestliže se rozhodnete linecké cukroví polévat, nevytvářejte na vrchním dílu otvor. Oba slepované díly budou stejné. Na polevu můžete nalepit různé ozdoby, jedlé perličky, marcipánové lístečky nebo oloupané mandle.

1. Kakaové linecké těsto: Do základního receptu na linecké cukroví přidejte 2 lžíce kakaa.

2. Ořechové linecké těsto: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 80 g mletých ořechů, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, citronová kůra, na špičku nože skořice nebo vanilky.

3. Kávová náplň: 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce silné uvařené kávy. Našlehejte máslo, přidejte cukr, žloutek a kávu. Vyšlehejte hladký krém.

4. Ořechová náplň: 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 50 g mletých ořechů. Našlehejte máslo, přidejte cukr, žloutek a ořechy. Vyšlehejte hladký krém.

5. Čokoládová poleva: 125 g másla, 1 čokoláda na vaření. Ve vodní lázni rozpusťte.

6. Citronová poleva: 280 g moučkového cukru, 2 bílky, šťáva z ½ citronu. Vyšlehejte bílky, pak do nich za stálého šlehání postupně přisypávejte cukr a přilijte citronovou šťávu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články