Zavařujeme s Pohlreichem: Tipy a recepty na nejlepší marmelády

Zavařujeme s Pohlreichem: Tipy a recepty na nejlepší marmelády
Zdroj: Pixabay.com

Ještě si pamatujete, jak jste jako malí tajně vylizovali marmeládu prstem ze sklenic? Nebo jste to snad nikdy nedělali? Tak to nevíte, o co jste přišli. Máme pro vás recepty od Zdeňka Pohlreicha na tak luxusní marmelády, že je možná sníte dříve, než přijde zima…

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 03. 09. 2019 14:00

Pokud jste v létě nestačili nic zavařit, nevadí. Ovoce se prodává celoročně a marmelády si můžete v klidu připravit i teď v září. Společně s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem jsme pro vás vybrali recepty doslova z babiččiny kuchyně. Jsou trochu neobvyklé a neprávem zapomenuté, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejdříve ale pár praktických rad.

Tipy na zavařování od mistra kuchyně

• Dodržujte absolutní čistotu. Kuchyně se podle Zdeňka Pohlreicha musí stát během zavařování sterilním operačním sálem. Takže než začnete, vydrhněte kuchyň i sebe.

• Hlavně sklenice musí být dokonale čisté. Před plněním je tedy důkladně umyjte v horké vodě, sterilizujte v páře a pak nechte pouze okapat (nikdy je v dobré víře neleštěte utěrkou).

• Vařečky a hrnce určené k přípravě marmelády nepoužívejte pro nic jiného.

• Dobrá marmeláda se uvaří jen z dobrého ovoce. Zapomeňte tedy na nahnilé kousky, co se okrájí.

• Spěchat se nevyplácí. Kvalitní suroviny potřebují i dobrou úpravu a o marmeládách to platí dvojnásob. Pomalu je provářejte a trpělivě míchejte, ať se nepřipálí.

Víte, že džem není marmeláda?

Mysleli jste si, že je to jedno? Tak to tedy není. Jaký je mezi džemem a marmeládou rozdíl, vysvětlil Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Marmeláda má hustší konzistenci, je úplně rozvařená a díky svému složení se na rozdíl od džemu nerozteče. Častěji se proto používá při dalším pečení a vaření. Džem je naopak tekutý a hodně se využívá spíš u studené kuchyně.“

Pomerančovo-hrušková marmeláda

Suroviny: 500 g pevnějších hrušek, 2 pomeranče, 2 dl ananasového džusu, šťáva ze 2 citronů, 500 g želírovacího cukru.

Postup: Pomeranče oloupeme, ale kůru nevyhazujeme, nakrájíme ji na tenké nudličky a dvakrát spaříme. Hrušky omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme s citronovou šťávou, želírovacím cukrem a vložíme do hrnce. Na mírném plameni zhruba 10 minut vaříme. Oddělíme polovinu směsi, rozmixujeme ji, nalijeme zpět do hrnce, přidáme kůru a ještě 2 minuty povaříme.

Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

Jablečná marmeláda

Suroviny: 800 g pevnějších jablek, 1 dcl citronové šťávy, 50 g máty, 500 g želírovacího cukru.

Postup: Jablka omyjeme, očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Smícháme je s citronovou šťávou, želírovacím cukrem, vložíme do hrnce a 20 minut zvolna vaříme. Jednu polovinu směsi rozmixujeme, přimícháme zpět a vše ještě 2 minuty povaříme.

Mátu nasekáme na tenké nudličky a vmícháme do směsi. Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

Marmeláda trochu jinak

Babiččina marmeláda z červené cibule

Suroviny: 1,5 kg červené cibule, 1 stroužek česneku, 140 g másla, 4 lžičky olivového oleje, 140 g cukru, čerstvý tymián, 75 cl červeného vína a 350 ml vinného octa.

Postup: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli i česnek a opečeme dozlatova. Přisypeme cukr, vložíme tymián a necháme lehounce zkaramelizovat. Přilijeme červené víno, vinný ocet a 20 až 25 minut necháme pomalu vařit (tzv. táhnout). Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

Recepty připravil pro Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články