Zavařujeme s Pohlreichem: Tipy a recepty na nejlepší marmelády

3. září 2019
Pixabay.com
Pixabay.com

Ještě si pamatujete, jak jste jako malí tajně vylizovali marmeládu prstem ze sklenic? Nebo jste to snad nikdy nedělali? Tak to nevíte, o co jste přišli. Máme pro vás recepty od Zdeňka Pohlreicha na tak luxusní marmelády, že je možná sníte dříve, než přijde zima…

Pokud jste v létě nestačili nic zavařit, nevadí. Ovoce se prodává celoročně a marmelády si můžete v klidu připravit i teď v září. Společně s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem jsme pro vás vybrali recepty doslova z babiččiny kuchyně. Jsou trochu neobvyklé a neprávem zapomenuté, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejdříve ale pár praktických rad.

Tipy na zavařování od mistra kuchyně

• Dodržujte absolutní čistotu. Kuchyně se podle Zdeňka Pohlreicha musí stát během zavařování sterilním operačním sálem. Takže než začnete, vydrhněte kuchyň i sebe.
• Hlavně sklenice musí být dokonale čisté. Před plněním je tedy důkladně umyjte v horké vodě, sterilizujte v páře a pak nechte pouze okapat (nikdy je v dobré víře neleštěte utěrkou).
• Vařečky a hrnce určené k přípravě marmelády nepoužívejte pro nic jiného.
• Dobrá marmeláda se uvaří jen z dobrého ovoce. Zapomeňte tedy na nahnilé kousky, co se okrájí.
• Spěchat se nevyplácí. Kvalitní suroviny potřebují i dobrou úpravu a o marmeládách to platí dvojnásob. Pomalu je provářejte a trpělivě míchejte, ať se nepřipálí.

Víte, že džem není marmeláda?

Mysleli jste si, že je to jedno? Tak to tedy není. Jaký je mezi džemem a marmeládou rozdíl, vysvětlil Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Marmeláda má hustší konzistenci, je úplně rozvařená a díky svému složení se na rozdíl od džemu nerozteče. Častěji se proto používá při dalším pečení a vaření. Džem je naopak tekutý a hodně se využívá spíš u studené kuchyně.“

Pomerančovo-hrušková marmeláda

Suroviny: 500 g pevnějších hrušek, 2 pomeranče, 2 dl ananasového džusu, šťáva ze 2 citronů, 500 g želírovacího cukru.
Postup: Pomeranče oloupeme, ale kůru nevyhazujeme, nakrájíme ji na tenké nudličky a dvakrát spaříme. Hrušky omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme s citronovou šťávou, želírovacím cukrem a vložíme do hrnce. Na mírném plameni zhruba 10 minut vaříme. Oddělíme polovinu směsi, rozmixujeme ji, nalijeme zpět do hrnce, přidáme kůru a ještě 2 minuty povaříme.
Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

Jablečná marmeláda

Suroviny: 800 g pevnějších jablek, 1 dcl citronové šťávy, 50 g máty, 500 g želírovacího cukru.
Postup: Jablka omyjeme, očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Smícháme je s citronovou šťávou, želírovacím cukrem, vložíme do hrnce a 20 minut zvolna vaříme. Jednu polovinu směsi rozmixujeme, přimícháme zpět a vše ještě 2 minuty povaříme.
Mátu nasekáme na tenké nudličky a vmícháme do směsi. Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

Marmeláda trochu jinak
Babiččina marmeláda z červené cibule

Suroviny: 1,5 kg červené cibule, 1 stroužek česneku, 140 g másla, 4 lžičky olivového oleje, 140 g cukru, čerstvý tymián, 75 cl červeného vína a 350 ml vinného octa.
Postup: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli i česnek a opečeme dozlatova. Přisypeme cukr, vložíme tymián a necháme lehounce zkaramelizovat. Přilijeme červené víno, vinný ocet a 20 až 25 minut necháme pomalu vařit (tzv. táhnout). Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.

Recepty připravil pro Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Zavří­t reklamu