Babiččina receptura: Kompot z letních jablek osvěží a pomůže se zácpou

Většina odrůd letních jablek dozrává během července. Mají krátkou dobu skladování, proto je ideální je co nejdříve sníst nebo zpracovat
Zdroj: Pixabay
K létu neodmyslitelně patří ovoce, a když zmiňujeme ovoce, tak na prvním místě jsou jednoznačně jablka.Většina odrůd letních jablek dozrává během července. Mají krátkou dobu skladování, proto je ideální je co nejdříve sníst nebo zpracovatRecept na lahodný kompot z letních jablek:Suroviny:  3 jablka, 2 dcl vody, 1 vanilkový cukr, celá skořice, hřebíček.+ 5 fotek+ 6 fotek

Letní jablka jsou oblíbeným ovocem, kterého bývá dost často přebytek. Navíc se nikomu v těchto horkých dnech nechce konzumovat třikrát týdně jablečný koláč nebo ovocné knedlíky. Myslete tedy na zimu a připravte si kompoty z letních jablek. Pak je můžete stejně jako naše babičky vytáhnout k nedělnímu obědu a potěšit jimi celou rodinu.

Petra Járková
Petra Járková 05. 07. 2019 10:00

Jablka patří asi mezi naše nejtradičnější ovoce. Pěstuje se mnoho různých druhů, každý si asi dokáže najít takový, který mu chutná, a jen velmi málo lidí má na tyto plody alergii. Léto je časem především jablek letních.

Čas dozrávání

Letní odrůdy jabloní dozrávají převážně během července, mají krátkou konzumní zralost, nejsou vhodné k delšímu skladování, proto je raději co nejdříve spotřebujte. Lze je pěstovat i v nepříznivých klimatických podmínkách.

Jablka jsou nejoblíbenější na světě

Světově nejdůležitější a nejrozšířenější ovoce je právě jablko. Možná si to ani neumíte představit, ale již existuje více než dvacet tisíc odrůd. Pokud se jablka konzumují i se slupkou, podporují trávení a pravidelným jablečným jídelníčkem si můžete upravit zažívání.

Hubněte a regenerujte

Tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C. Pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí i do redukční diety.

Kompot na zácpu

Letní jablka jsou díky množství vlákniny velmi vhodnou potravinou při zácpě. Ideální je na střídačku jíst jablka syrová - můžeme je samozřejmě i nastrouhat - ale nejlepší jsou se slupkou a jednoduché kompoty. Ty uděláme tak, že nakrájená jablka povaříme až do změknutí s pár hřebíčky. Sníme ovoce a vypijeme tekutinu.

Pozor na přebytek

Letní jablka rychle mění svou strukturu i chuť, a proto je dobré jabloně omezovat ve vzrůstu, protože s nadúrodou je pak problém si poradit a často končí v kompostu.

RECEPT NA VOŇAVÝ KOMPOT Z LETNÍCH JABLÍČEK A DALŠÍ RECEPTY MŮŽETE VIDĚT V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články