Babiččina receptura: Kompot z letních jablek osvěží a pomůže se zácpou

5. července 2019
Pixabay
Pixabay

Letní jablka jsou oblíbeným ovocem, kterého bývá dost často přebytek. Navíc se nikomu v těchto horkých dnech nechce konzumovat třikrát týdně jablečný koláč nebo ovocné knedlíky. Myslete tedy na zimu a připravte si kompoty z letních jablek. Pak je můžete stejně jako naše babičky vytáhnout k nedělnímu obědu a potěšit jimi celou rodinu.

Jablka patří asi mezi naše nejtradičnější ovoce. Pěstuje se mnoho různých druhů, každý si asi dokáže najít takový, který mu chutná, a jen velmi málo lidí má na tyto plody alergii. Léto je časem především jablek letních.

Čas dozrávání

Letní odrůdy jabloní dozrávají převážně během července, mají krátkou konzumní zralost, nejsou vhodné k delšímu skladování, proto je raději co nejdříve spotřebujte. Lze je pěstovat i v nepříznivých klimatických podmínkách.

Jablka jsou nejoblíbenější na světě

Světově nejdůležitější a nejrozšířenější ovoce je právě jablko. Možná si to ani neumíte představit, ale již existuje více než dvacet tisíc odrůd. Pokud se jablka konzumují i se slupkou, podporují trávení a pravidelným jablečným jídelníčkem si můžete upravit zažívání.

Hubněte a regenerujte

Tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C. Pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí i do redukční diety.

Kompot na zácpu

Letní jablka jsou díky množství vlákniny velmi vhodnou potravinou při zácpě. Ideální je na střídačku jíst jablka syrová – můžeme je samozřejmě i nastrouhat – ale nejlepší jsou se slupkou a jednoduché kompoty. Ty uděláme tak, že nakrájená jablka povaříme až do změknutí s pár hřebíčky. Sníme ovoce a vypijeme tekutinu.

Pozor na přebytek

Letní jablka rychle mění svou strukturu i chuť, a proto je dobré jabloně omezovat ve vzrůstu, protože s nadúrodou je pak problém si poradit a často končí v kompostu.

RECEPT NA VOŇAVÝ KOMPOT Z LETNÍCH JABLÍČEK A DALŠÍ RECEPTY MŮŽETE VIDĚT V GALERII: