Vláknina: Proč je vlastně důležitá v našem stravování, kolik ji přijmout a kde ji získat

Vláknina: Proč je vlastně důležitá v našem stravování, kolik ji přijmout a kde ji získat
Přírodní rozpustná vláknina jménem psyllium má oproti tradiční želatině spoustu skvělých účinků. Raw kaše jsou díky ní daleko jemnější a krémovější.Špenát obsahuje více než 90 % vody, jeho energetická hodnota je tedy (jako u většiny druhů zeleniny) velice nízká. Ve špenátu se nacházejí bílkoviny, lipidy, sacharidy, nerozpustná i rozpustná vláknina.Ovoce bylo odpradávna zdrojem energie. Cukr v ovoci funguje jako „ochucovadlo“ látek, které jsou pro tělo důležité: vitaminy, minerály a stopové prvky. Vláknina se stará o to, aby se cukry uvolňovaly postupně a tělo je nestihlo ukládat ve formě nadbytečného tělesného tuku. Vláknina. Naprosto klíčová pro všechny, kteří touží zhubnout. Podporuje růst bakterie, jež drží hormony hladu na uzdě. Žena by měla dle expertky denně přijmout 25 gramů vlákniny denně, muž 38 gramů.+ 2 fotky+ 3 fotky

O důležitosti vlákniny ve stravě v souvislosti se zdravím i hubnutím se mluví celkem často. Přesto většina z nás konzumuje tuto významnou složku potravy v nedostatečném množství. Kolik vlákniny bychom měli denně přijmout a z čeho převážně čerpat?

Petra Járková
Petra Járková 28. 09. 2019 12:00

Vláknina je skvělým pomocníkem při hubnutí

Vláknina je základní složka potravy obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je prakticky nestravitelná a získáme z ní naprosté minimum energie, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Mezi hlavní benefity vlákniny patří zvyšování objemu v zažívacím traktu a vyvolávání pocitu sytosti, což představuje nejen v dietě neocenitelného pomocníka,“ říká hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví a dodává, že vláknina pomáhá v boji s obezitou, cukrovkou i vysokou hladinou cholesterolu. Pozitivní účinky má konzumace vlákniny i při léčbě zácpy a hemoroidů.

Zajímavost: Vysoký obsah vlákniny má čerstvá zelenina a ovoce, raw sušené ovoce (meruňky, švestky, fíky), raw oříšky (mandle, pistácie, lískové, pekanové), dále chia, lněná a konopná semínka, luštěniny a celozrnné obiloviny.

Vláknina pomáhá vylučovat z těla toxiny

Podle zakladatelky společnosti Lifefood, zabývající se výrobou kvalitních raw produktů, Terezy Havrlandové je obrovským benefitem vlákniny to, že na sebe váže vodu a zvětšuje obsah našich střev. Vláknina nasává do střev vodu a zvětšuje tak jejich obsah, díky čemuž nejen že ředí toxiny, ale hlavně urychluje průchod hmot, čímž napomáhá regulaci vylučování. Pravidelné vylučování je základním bodem v prevenci karcinomu střev, jehož výskyt je v dnešní době na vzestupu. Mimo to vláknina zabraňuje vstřebávání cholesterolu.

Je lepší rozpustná nebo nerozpustná vláknina?

Existují dva typy vlákniny, přičemž obě jsou velmi důležité. Rozpustná vláknina, která podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici, na sebe váže vodu a velmi snadno bobtná, proto by se zároveň mělo dbát na dostatečný příjem tekutin, o což se při konzumaci zejména čerstvého ovoce a zeleniny není třeba příliš starat, protože ta obsahuje vody dostatek. Nerozpustná vláknina sice vodu absorbuje, ale nebobtná. Není tedy rozpustná ve vodě a je nestravitelná. Nerozpustná vláknina navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě.

Jezte více čerstvé zeleniny a nezpracované potraviny

Příjem vlákniny se netěší velké oblibě, a to i přesto, že vláknina působí v těle jako prebiotikum neboli potrava pro střevní bakterie. Tím přispívá k udržování zdravého střevního mikrobiomu, který je základním stavebním prvkem imunity celého organismu.

Většina Čechů konzumuje vysoce zpracované potraviny a zdroje sacharidů, které jsou na vlákninu velmi chudé, přičemž starším dětem a dospělým se doporučuje sníst přibližně 20–35 g vlákniny za den. Co se týká zdrojů vlákniny, tak nejlepší volbou je jíst zejména nezpracované potraviny, čerstvou zeleninu a ovoce.

Zajímavost: Věděli jste, že ve 100 gramech lněných semínek je 45 g vlákniny? Konzumovat lněná semínka můžete v jejich čisté podobě, ale musíte je před konzumací částečně rozdrtit, aby z nich tělo živiny vstřebalo.

NA POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ VLÁKNINU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články